Krönika: Robin Van Persie – bra eller dålig värvning?

Det som enligt mig var en helt osannolik värvning, är nu så gott som klar, då endast en läkarundersökning kvarstår. Snacka om dålig stämning i Arsenals omklädningsrum om han inte skulle klara den…

Först vill jag klargöra, med dålig menar jag inte någon Bebé eller Kleberson-värvning. Precis som dem allra flesta, tycker även jag att Robin Van Persie är en fantastisk fotbollsspelare. Förhoppningsvis hittar han tillbaka till något som liknar fjolårets form, då han gjorde hela 37 mål på 48 matcher (!!!). Van Persie är en striker som jag anser att United har saknat, detta visade sig ännu tydligare under den tröga försäsongen. Rooney och Welbeck är två anfallare av världsklass, men jag ser varken eller som en riktig målskytt. Det skulle i så fall vara Chicharito, som tyvärr inte lyckades behålla formen från 2010/2011-säsongen. Den här typen av anfallare har vi inte sett sedan Michael Owen och Ruud van Nistelrooy!

Idag har man alltså Rooney och Van Persie som anfallare, tillsammans med Chicharito och Welbeck (räknar bort Berbatov till kommande säsong). Sir Alex jämför detta med uppsättningen från säsongen 1998/1999 då man hade Cole och Yorke, med Solskjaer och Sheringham som hyfsade ersättare. I och med värvningen av Van Persie måste detta betyda att United har Europas starkaste anfallsuppsättning, i både spets och bredd? (Nej, City har inte bättre). En utpräglad målskytt och en större bredd på anfallet är inte fel, men till vilket pris?

Jo, ungefär 260 miljoner kronor och ett fyraårskontrakt som sägs vara värt mellan 400-500 miljoner kronor (siffra baserat på veckolönen 2-2,5 miljoner kr). Som supporter är det lätt att hylla värvningen och glädjas när man värvar en storspelare som Van Persie. Man blundar ofta för själva affären och tänker inte på värvningen ur klubbens ekonomiska synvinkel. Killen är 29 år och man betalar en övergångssumma på runt 260 miljoner kronor. Skulle man välja att sälja honom efter två eller tre år kommer han alltså vara 32 år gammal. Då hamnar man i samma situation som med Berbatov, man får knappt tillbaka en bråkdel av den summan man köpte honom för. Det är inte heller någon hemlighet att det är en väldigt skadebenägen spelare. Som Coach skrev i förra inlägget, var förra säsongen den första av åtta i Arsenal där han spelade 30 matcher eller fler. Tyvärr brukar ju risken för skador öka ytterligare med åldern.

Förutom den höga övergångssuman, megalönen, relativt höga åldern och det faktum att han är skadebenägen – så tycker jag att det är fel position att investera i. I dagsläget saknar man som sagt en riktig målskytt, men detta skulle mycket väl kunna vara Welbecks eller Chicharitos säsong- två unga spelare. Dessutom har man Rooney och även Berbatov, som jag fortfarande anser håller en hög Premier League-klass. Många vill se en ny vänsterback, men jag tycker nästan högersidan ser svagare ut.  I dagsläget är inte Rafael en högerback som spelar 38 matcher per säsong, samtidigt som Jones och Smalling gör sig bäst på mittbacken. Dessutom tycker jag även centrala mittfältet hade behövt förstärkas. Istället får vi förlita oss på att Cleverley får sitt riktiga genombrott och att Fletcher kommer tillbaka. Anderson håller inte.

Som sagt, det råder ingen tvekan om att Van Persie är en fantastisk fotbollsspelare och han kommer att producera mål. Men jag ställer mig frågan: kommer han producera tillräckligt för att vara värd den summa pengar man betalar för honom? Övergångssumman tillsammans med den förmodade megalönen betyder att han kommer kosta över 700 miljoner kronor på fyra år. Det handlar ju om att få valuta för pengarna, och jag tvivlar på att man får det av denna investering.

Oavsett om det är en bra affär eller inte, ska det bli otroligt spännande att följa Robin Van Persie i United. Föreställ er Van Persie avgöra i slutsekunderna på Emirates.
”Robin Van Persie – He scores when he wants”


MANCHESTERGUIDE
 • Jonny

  I ena meningen räknar du bort Berba, men i andra tycks han vara en del av laget nästa säsong och hålla hög PL-klass?

  Vad kostar egentligen ett mål nuförtiden..? Fotbollen är galen!

  • Jonny, det jag menade var att i och med värvningen av Van Persie så räknar jag bort Berbatov som en av Uniteds anfallare under kommande säsong, då han med största sannolikhet kommer att lämna klubben. Jag anser fortfarande att Berbatov håller hög Premier League-klass, trisst att han lämnar. Riktigt bra säsong 2010/2011, förstår fortfarande inte varför han fick så få chanser förra säsongen…

 • Samuel Sondell

  Bra analys av de fakta som du lägger fram. Ja priset är högt och ja man riskerar att Chicharito och Wellbeck inte får sitt riktiga break som målsprutor. Kanske blir det t.o.m. så att varken RvP eller Rooney kommer upp i samma antal mål som senaste säsongen eftersom att bra en kan göra mål på ett anfall. Det känns docksom ett lyxigt problem som vi alla kan leva med. Jag skulle dock lägga till två faktorer till den positiva sidan:

  RvP har bara haft en hel ”hel” säsong, men man får inte glömma att han också var superb under nästan hela vårsäsongen 10/11! Så skulle man räkna från det årsskiftet har han faktiskt hållits sig relativt skadefri rätt länge! Lägger man därtill målproduktionen under den perioden så kanske priset mer och mer närmar sig epitet rimligt.

  Att ManU nu har 4 riktiga toppnamn och troligtvis Europas bästa anfall på både topp och bredd är också bra för att motverka skaderisken. I Arsenal bara han hela ansvaret för det centrala anfallet och hade aldrig chansen att vila. Nu kan man utan problem ställa över honom i matcher under intensiva perioder och därmed också minska risken att slita ut honom för tidigt!

  Med det sagt är jag dock fullt medveten om att vi får vänta på framtida prestationer innan vi kan avgöra om priset var högt eller inte!

  • Håller med dig, det är helt klart ett lyxigt problem. Hoppas du inte missförstår mig inte, jag håller verkligen Van Persie som en av världens absolut bästa anfallare! Jag tror att han kommer passa in riktigt bra tillsammans med Rooney och i Uniteds sätt att spela. Det jag ifrågasätter är den enorma summan pengar man lägger på honom, inte bara övergångssumman, även lönen. Jag anser istället att man skulle investerat dessa pengar på en ytterback och en mittfältare när man redan har väldigt bra anfallare!

   Jag hoppas verkligen att han kan fortsätta hålla sig skadefri, och givetvis hjälper det om man kan avlasta med spelare som Chicharito och Welbeck. Precis som du säger, i Arsenal fanns inga ersättare som var tillräckligt bra (Bendtner och Chamakh). Man hade inte råd att vila Van Persie, och detta kan helt klart ha varit en avgörande och bidragande faktor till hans skadedrabbade tid i klubben!

   • Samuel Sondell

    Helt rätt! Högerbacken verkar dock i år ha tre alternativ om truppen är frisk, Rafal, Jones och Valencia (kanske också Smalling som visat att han är kapabel), men på vänsterbacken har vi bara ett tydligt alternativ. Klart är att konkurrens skulle kunna öka kvalitén på positionen. Jag hade gärna sett Baines tidigare, men nu vet jag inte riktigt vem jag skulle vilja se där. Vad är alternativen och varför har vi inte bombarderats av transferrykten på den positionen? Som det är nu så är det enda positionen som inte har något alternativ och där spelarna inte behöver kämpa för sin startplats.

    • Absolut, man har mycket bredd på högerbackspositionen. Även fast spelare går sönder kommer man alltid ha någon som är ”okej” att täcka upp med. Men enligt mig består det bara av en massa ”täcka-upp-spelare” medan Evra är en tillräckligt bra vänsterback i mina ögon.

     Men i och med utlåning av Fabio finns det inte någon som helst back-up för Evra. Det skulle isåfall vara Evans eller Jones/Smalling, men dem håller inte ens som back-up. Det känns verkligen som Fergie vill ha en vänsterback, annars skulle man väl inte lånat ut Fabio – vår enda ersättare till Evra?

     Och vilka vänsterbackar finns det egentligen? Nu när Barca värvade Alba finns det ju bara Baines som är tillgänglig (som jag kan komma på). Men jag gillar verkligen honom och han är engelsman, en värvning jag hoppas på!

 • Mannen från malmberget

  Tycker det finns för många anfallare i truppen samtidigt som vi saknar en naturlig backup på
  vänsterbacken när Fabio är utlånad, Jones, Smalling & Evans är skadade.
  Har inget att anmärka på Evras högstanivå, men faktum är att hans lägstanivå har
  sjunkit många steg den senaste säsongen. Han orsakade många mål förra säsongen
  när han slarvade i defensiven.

  • Håller med, istället för att köpa en till anfallare skulle dem lagt pengarna på en svagare lagdel. Gillar fortfarande Evra och tycker att han fick överdrivet hård kritik förra säsongen, men det är samtidigt ingen hemlighet att han är en annan spelare jämfört med 2-3 år sedan. Men jag hoppas att vi får se en ”nygammal” Evra till kommande säsong!

   • Martin

    Alla måste förstå att vi kommer ingenstans på en vänsterback! Evra kan inte spela 50 matcher! Bara messi som klarar det! :)

 • Mats

  Nej jag gillar det inte.. Mitt United hjärta fick mig nu en riktig smäll, trodde inte vi värva så gamla spelare, och i den ekonomiska kris som finns, betala så stora pengar för en 29-åring. Gör han över 20 mål och vi vinner ligan kan jag kanske kanske kan jag ta han till mig men tveksamt. Men till en början kommer jag inte vara glad när han gör mål. Jag tror också utvecklingen av Chicarito och Welbeck kommer att hämmas.. Vilket för mig känns riktigt tråkigt.

  Dock har jag ju haft fel förr och Sir Alex ganska många rätt så vi får väl hoppas det även denna gång.. :)

  • alne

   Så du kommer inte jubla om Van Persie gör mål på grund av att han är ”gammal”? Låter som en konstig anledning. Welbeck kommer få speltid ändå då han kan spela på kanten och Chicha är perfekt som en supersub! Vill man spela i ett lag som United och man är ung så får man acceptera sin roll i truppen. Det finns gott om tid för både Welbeck och Chicha att utvecklas och slå sig in i en startelva.

Samarbetspartners

MUSS/MUSCS medlemmar har 15 procent rabatt på mat och alkoholfri dryck på O'Learys restauranger i Sverige.

Senaste artiklarna

Muss.se