Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inf̦r: Liverpool РManchester United

Embed from Getty Images
Manchester United tog sig slutligen bekvämt vidare till åttondelsfinalen i Europa League efter segern i dubbelmötet mot Midtjylland. Efter att ha fått segersviten bruten mot West Bromwich i söndags är det nu dags att rikta fokus mot Anfield och ärkerivalsmötet mot Liverpool. Ett mer värdeladdat möte än dessa lag emellan existerar förmodligen inte i Europaspelet, och det återstår att se om dubbelmötet kommer leva upp till de högt ställda förväntningarna.  

Manchester United

Skadeläget ljusnar sakta men säkert för Manchester Uniteds mannar. Chris Smalling och Marouane Fellaini var tillbaks i truppen senast. Nu är Antonio Valencia och Bastian Schweinsteiger tillbaks i träning, dock ryktas enbart den förstnämnda aktuell för en eventuell roll på avbytarbänken till denna match. En negativ faktor är att Jesse Lingard är avstängd och kommer missa matchen på Anfield. Lingard har varit en injektion under säsongen och mot West Brom var han en av få som klev av planen med ett godkänt betyg.

Blir intressant att se hur spelarna och ledarna lyckas ställa om till denna match efter söndagens plattmatch. Är det ett revanschsuget Manchester United eller är det ett nervöst och osäkert lag som ställs på planen? Hur mycket kommer det roteras i startelvan? Det är upp till bevis, återigen, för Louis Van Gaal att bevisa sin påstådda genialitet i rollen som fotbollsmanager. Ett misslyckande mot Liverpool har han absolut inte råd med när laget på nytt halkade efter i Premier League.

Kan inte föreställa mig annat än att bästa möjliga lag kommer vädras. Sen är det med all förmodan skillnad på min och Louis Van Gaals bästa laguppställning. David De Gea kommer stå. I försvarslinjen kan omöjligen både Matteo Darmian och Marcos Rojo få förnyat förtroende efter sina makabert usla insatser senast. Därför har jag en magkänsla för Guillermo Varela till höger i backlinjen, uruguayanen har imponerat under året och förtjänar en startplats. Smalling och Blind kommer fortsätta tillsammans. Timothy Fosu-Mensah har givetvis också gjort det såpass bra att han nosar på en ytterbacksroll. Återstår att se hur försvaret formeras.

PÃ¥ mittfältet bör Michael Carrick förpassas till bänken, dels pÃ¥ grund av att han starta i söndags och dels för att han var direkt svag i den matchen. Med andra ord handlar det om Schneiderlin och Herrera som sittande mittfältare. Med Lingards avstängning bör kvartetten offensivt bestÃ¥ av Martial, Mata, Memphis och Rashford. Men som sagt man vet aldrig med Louis Van Gaal. Har han nÃ¥got äss i rockärmen? Just det, hans favortitäss är tillbaks – Marouane Fellaini.

Möjlig startelva:
De Gea
Varela Smalling Blind Rojo
Schneiderlin Herrera
Martial Mata Memphis
Rashford

Liverpool

Liverpool har på slutet funnit formen ordentligt. I söndags lyckades de besegra Crystal Palace trots en spelare mindre på planen under majoriteten av andra halvlek efter att James Milner ådragit sig två gula kort. Detta till trots vände de underläge på Selhurst Park och i slutminuten kunde Christian Benteke fixa en billig straff och sedan iskallt förvalta den själv fram till slutresultatet 1-2. I laguppställningen vilades ett par spelare från start och det återstår att se om Jürgen Klopp anser att dessa förtjänar att återvända i startelvan till morgondagens match.

Trots Jon Flanagans återkomst och habila insats senast förpassas han förmodligen till bänken och ersätts istället av Nathaniel Clyne. Mittlåset kommer bildas av Mamadou Sakho och den ständigt ifrågasatte Dejan Lovren. Till vänster kopplas de samman med spanjoren Alberto Moreno. De tre centrala mittfältarna bör bestå av Emre Can, Jordan Henderson och James Milner. Anfallstrion bestående av Roberto Firmino, Daniel Sturridge och Philippe Coutinho kommer med all förmodan prioriteras även om Klopp inte är blyg för att använda sig av Adam Lallana, Divock Origi eller Christian Benteke.

Liverpool har ett slagkraftigt lag och har under Klopp inte funnit en jämn nivå i sina prestationer. Den senaste tiden har ribban höjts ett snäpp och de har för tillfället arbetat fram en fin form. Med Daniel Sturridge och Philippe Coutinho tillbaks i truppen har de kreatörerna som kan avgöra vilken match som helst ifall de vaknar på rätt sida.

Möjlig startelva:
Mignolet
Clyne Lovren Sakho Moreno
Can Henderson Milner
Firmino Sturridge Coutinho

Historik

Historiken lagen emellan behöver knappast nämnas. Den bittra rivaliteten är väl impregnerad i supportrarna och nu när lagen lottats mot varandra i Europa League fick turneringen plötsligt en helt ny betydelse. Även om båda lagen vill vinna hela turneringen så ger detta dubbelmöte ett par extra kryddor till den delikata soppan. Manchester United har till och med delat ut tröjor till de som bokat biljetter till bortaläktaren. Tanken är att de ska bilda en vit vägg med hjälp av bortastället på Anfield. Återstår att se hur det blir med tröjorna då fansens reaktioner skiljer sig åt angående denna givmilda gest (se källa).

Louis Van Gaal har en fin svit mot Liverpool där han inför detta möte har fem raka segrar, varav det senaste mötet slutade 1-0 så sent som i januari. Då blev Wayne Rooney stor matchhjälte med sitt sena mål. Nu behövs en ny hjälte i kaptenens skadefrånvaro.

Källa: Manchester Evening News

Matchfakta

Liverpool
Manchester United

Matchinformation

Turnering: Uefa Europa League, åttondelsfinal 1:2
Tid: Torsdagen den 10 mars 2016, 21.05
Plats: Anfield, Liverpool
Domare: Carlos Velasco Carballo [Spanien]
• assisterande: Alonso, Yuste
• målområde: Gil Manzano, Del Cerro
• fjärde: Nevado Rodriguez
Teve: Kanal 9, Dplay, Eurosport Player

Manchester United

Skador: Johnstone (skadad, inget datum)
Jones (skadad, mitten av mars)
Keane (ljumske, inget datum)
Rooney (knä, april)
Schweinsteiger (knä, mitten/slutet mars)
Shaw (benbrott, våren 2016)
Young (ljumske, mitten/slutet mars)
Tveksamma: Borthwick-Jackson (skadad)
Fellaini (matchform)
Valencia (matchform)
Avstängda: Lingard (en match)
Otillgängliga: Fosu-Mensah: (inte registrerad)
Januzaj (cup-tied)
Position: 6:e | 13-8-8 | 37-27 | 47
Borta:10:e | 5-4-6 | 18-20 | 19
Bästa målskytt: Martial, Rooney (7)
Disciplin: 51 GK, 1 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan.
FORM
F18/2MidtjyllandBEL1-2
V22/2ShrewsburyBFA3-0
V25/2MidtjyllandHEL5-1
V28/2ArsenalHPL3-2
V2/3WatfordHPL1-0
F6/3West BromBPL0-1

Liverpool

Skador: Gomez (knä, juni)
Ings (knä, juni)
Lucas (lår, mitten april)
Rossiter (hamstring, mitten mars)
Stewart (fot, inget datum)
Tveksamma:
Avstängda:
Otillgängliga: Gomez (inte registrerad)
Ings (inte registrerad)
Position: 7:e | 12-8-8 | 43-37 | 44
Hemma:11:e | 5-5-3 | 19-17 | 20
Bästa målskytt: Firmino (8)
Disciplin: 47 GK, 2 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan.
FORM
V14/2Aston VillaBPL6-0
O18/2AugsburgBEL0-0
V25/2AugsburgHEL1-0
O28/2Manchester cityNLC1-1[1]
V2/3Manchester cityHPL3-0
V6/3Crystal PalaceBPL2-1
[1] Manchester city vann 3-1 på straffar.

United mot Liverpool

Totalt: 19479-51-64270-247
Europa: 00-0-00-0
Borta: 8926-20-43100-147
SENASTE MÖTENA
V2014-12-14HPL3-0
V2015-03-22BPL2-1
V2015-09-12HPL3-1
V2016-01-17BPL1-0
MATCHER PÃ… NEUTRAL PLAN
V2012-09-23PL2-1
F2013-09-01PL0-1
V2015-03-22PL2-1
V2016-01-17PL1-0

United mot England

Totalt: 75-1-112-6
Borta: 32-0-1

Liverpool mot England

Totalt: 164-7-517-19
Hemma: 84-3-1

Domare: C. Velasco Carballo

M
EL 2015/16:00000
EL 2014/15:25001
EL totalt (kval exkluderat):940002
Data primärt via Muss.se, Uefa.com, Soccerway.com, Stretfordend.co.uk, Transfermarkt.de.