Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Krönika: Kung Kiko en talang i mängden

Federico Macheda är bara en i mängden av stora löften som klivit fram i rampljuset på Old Trafford den här säsongen. Förmodligen är det ändå honom vi kommer minnas längst.

Om vi för en sekund blickar tillbaka till säsongens inledning. Troligtvis hade ingen räknat med att Macheda ens skulle få speltid i ligan. Än få hade trott att han skulle gå in och avgöra två matcher på raken. Scenariot är egentligen ofattbart och liknar mest en fantasifull saga.

Vid dagarna kring jul skrev jag att Dimitar Berbatov var mannen som sköt United in i titelracet. När United nu mest liknar allt utom en mästare slog en ung italienare vid namn Federico Macheda till och kan mycket väl bli mannen som avgör det hela. 17 år och två matchvinnande mål, två matcher i rad, både som inhoppare… Han är United’s ”Golden Boy”.

Det bästa av allt är att Ferguson plockat fram flera superba talanger den här säsongen. Det är nästan så man kan likna det vid eran med Beckham, Butt, Nevilles, Giggs osv.. Det är mer än 15 år sedan och Kiko Macheda var knappt inte ens född.

Det har talats om att United haft svårt att plocka fram anfallare ur egna led. I år har både Danny Welbeck och redan nämnda Macheda gjort stora framsteg. Sedan tidigare även Frazier Campbell. På mittfältet har förvisso brassarna Anderson och Possebon haft en tung säsong med mycket skador. Men unge Darron Gibson har varit ett utropstecken i de inhemska turneringarna och i försvaret har tvillingarna da Silva varit en positiv överaskning. Mest imponerande har troligen Jonny Evans varit. Givetvis är det svårare att kliva in som ung försvarare än en ung anfallare men Evans har gjort det strålande och bitvis varit felfri. Han har gett Micah Richards en värdig kamp om vilket löfte som är störst i Manchester.

Oavsett hur sagan Macheda trillar vidare är det med stor säkerhet så att vi aldrig kommer glömma hur en tämligen anonym italienare blev hjälteförklarad. Då spelar det ingen roll om Macheda till sist ändar upp i Swindon eller Plymouth.

Förhoppningsvis står han i alla fall med en guldmedalj runt halsen när Premier League är över. Han är trots allt mannen som skjutit United ett par steg närmare titeln.

Tack för det, Kiko.