Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Owen-affären: idiotiskt eller genialiskt?

Ingen har undgått att f.d Liverpool-spelaren Michael Owen nu är klar för United. Åsikterna om detta är många, men är affären egentligen så idiotisk som många hävdar?

Idiotiskt
Det otänkbara skedde alltså. Det som från i onsdags bara var rykten eskalerade allt mer och slutligen blev Michael Owen klar för United igår kväll. Jag var, precis som de allra flesta, väldigt negativ till denna värvning av flera orsaker:

 • Hans skadebenägenhet har varit stor de senaste 5 säsongerna.
 • Han har tappat en del av de som varit hans styrka, snabbheten.
 • Han börjar närma sig de 30.
 • United behöver ersätta Tevez ”bättre” än med en ”avdankad” lirare.
 • … och sist men inte minst, kanske det viktigaste… Han har spelat i Liverpool i 8 säsonger.

Jag har varit supporter till United sedan mitten av 80-talet, och har därmed lärt mig ett och annat om både United som klubb fungerar och framför allt hur Sir Alex Ferguson tänker. Det är inte första gången han plockar in en ”kontroversiell” spelare eller en spelare som är ”slut”.

Han gjorde det i november 1992 när han hämtade in Eric Cantona från Leeds för blygsamma £1,2milj., troligen den bästa affären som gjorts i Premier League någonsin om man ser till summan man gav kontra det man fick tillbaka på planen. Cantona la skorna på hyllan i maj 97. Mer legend än Cantona i United är det svårt att bli, och han var en ”kontroversiell” spelare.

Han gjorde det igen i juni 1997 när han värvade Teddy Sheringham som ersättare till Cantona. Sheringham var då 31 år och hade haft sina bästa år bakom sig, han gjorde 31 mål på 4 säsonger för United, och han var ”slut” som spelare.

Det senaste (innan Owen) fallet var när Sir Alex värvade Laurent Blanc från Inter för att ersätta sålde / sparkade Jaap Stam. Blanc hade förvisso haft sina bästa år bakom sig och är nog den långsammaste mittbacken som spelat på Old Trafford i modern tid, detta kompenserade han dock bra med en speluppfattning som inte var från denna värld. Blanc var mentor åt både Wes Brown och Rio Ferdinand och har hjälpt dessa till de spelare de är idag, ovärderligt förstås, och han var ”slut” som spelare.

Ju längre tiden går från det att Owen’s namn först kom upp bland alla rykten, ju mer går det upp för mig att Sir Alex kanske har gjort det igen…

Genialiskt
Nu har det alltså hänt igen, Sir Alex har denna gång plockat in en spelare som är ”slut” och för Liverpool-supportrarna nu också ”kontroversiell”. Om man plockar bort den sista punkten ovan, att han har spelat i Liverpool, även om detta är mycket svårt att göra för många, så är det betydligt lättare att förstå följande;

 • Owen kostar ingenting i övergångssumma.
 • Han har relativt ”låg” grundlön och spelar på ”prestationslön”.
 • Han är fortfarande mycket farlig i straffområdet.
 • United saknar en utpräglad målskytt, Owen är en sådan.
 • Han kan fungera som ”mentor” till jättetalangerna Welbeck och Macheda.
 • Han vet att han troligen är tredjeval och kommer få sitta på bänken en del.
 • Han kommer mest troligt att bidra med 8-10 ligamål
 • … och kanske viktigast av allt… Det sticker i ögonen på ärkerivalen att ”deras” spelare gjort detta val.

Ju mer man läser fördelarna, desto mer överväger de nackdelarna. United har absolut ingenting att förlora på detta, desto mer att vinna. Owen lär säkert vara skadad ett par gånger under säsongen, men där emellan kommer han också att göra en hel del mål. I United har han betydligt bättre uppbackning från mittfältet än vad han hade i Newcastle och det årets Real Madrid, så målsnittet bör inte minska i alla fall. På träningarna kommer Danny Welbeck och Kiko Macheda få se hur en rutinerad målskytt uppträder, detta finns det förstås inget pris på.
Owen som spelare är idag en sämre spelare än Carlos Tevez överlag är, det går inte att komma ifrån. Men det som Tevez i huvudsak bidrog med, och det är inte heller något att hymla om, var ett otroligt arbete för laget och en kämparanda, något vi behövde med en spelare som Ronaldo i laget som han var ifjol. Problemet för Tevez är att United redan har en sådan liknande spelare i truppen, som är betydligt bättre och har fler saker som han är bra på, i Wayne Rooney. Samtidigt så behövs inte Tevez spelartyp i klubben i lika stor utsträckning längre i och med att Ronaldo nu försvunnit. Det United däremot har saknat är en utpräglad målskytt, en ”killer” framför mål, något Tevez definitivt inte kan beskyllas för att vara.

Med det sagt så hävdar jag att United har tjänat på ”bytet”, man får en spelare som man har betydligt mer nytta av som lag, om nu Owen håller förstås.

Sammanfattningsvis så kan man ju säga  att Sir Alex som vanligt vet EXAKT vad han vill och att han troligtvis har gjort en genial affär återigen. Efter säsongen vet vi svaret, men jag har bockat och bugat för mannen förr och är beredd att göra det igen. Men det betyder inte att jag nödvändigtvis behöver gilla affären ändå…