Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Färdighandlat och diverse andra nyheter

Manchester United och Sir Alex Ferguson höll idag den första presskonferensen efter semestern. De tre nyförvärven, sedan tidigare klara, Obertan, Owen och Valencia presenterades. Samtidigt sa Uniteds manager att United inte kommer att köpa någon mer spelare i sommar.

Ferguson berättade: ”Det är slut på affärer för vår del. Så alla historier om vilka vi ska köpa – glöm dem.”

Han menar att den här sommaren är konstig och att det är fel tid att köpa spelare. ”Överallt i England och i Europa har spelarnas värden skjutit i höjden. Jag tycker inte att några av de övergångar man ser hända är realistiska men av någon anledning ser det ut att ha fattat eld. Det är en ovanlig sommar och därför svårt att få bra värde.”

Vidare väljer Ferguson att tala i positiva ordalag om sina ungdomsspelare. ”Det har alltid varit så för Manchester United, vi har alltid tvingats betala lite extra för spelare. Men i sommar har vi inte varit beredda att göra detta. Ni måste förstå, vi har några väldigt bra unga spelare i alla positioner.”

Ferguson talade också kort om Cristiano Ronaldo. ”Vi har en väldigt bra trupp så det finns ingen anledning att någonsin reagera automatiskt över att förlora Cristiano. För vi gjorde det väldigt bra som behöll honom i sex år, det var hans tid att lämna och vi lät honom göra det. Vi behöver inte få panik för att en spelare lämnar. Jag tycker att vi har en väldigt, väldigt bra trupp med några bra unga spelare i alla positioner.”

Om nyförvärven
Ferguson fortsatte, förstås, att vara positiv när han pratade om sina nyförvärv. Om Antonio Valencia och Gabriel Obertan sa Fergie: ”De är båda snabba och spelar i ytterpositioner, även om de också kan spela centralt. Spelare som kan spela i flera positioner är ovärderliga i dagens fotboll.”

Obertan berättade, på engelska: ”Bara att få spela några få minuter varje match vore fantastiskt. Jag kommer att jobba hårt när jag är här så får vi se vad som händer.”

Valencia berättade, via tolk, att han inte är en ny Ronaldo. ”När jag hade mina första samtal med United talades det aldrig om att jag skulle komma hit för att ersätta den tidigare nummer 7. Givetvis gjorde Cristiano det väldigt bra här och han är en bra spelare. Men jag är här för att göra mitt jobb och göra det jag gör bra.”

Om Obertan och Valencia är talanger är Michael Owen mer rutinerad. Fergie kallade honom, skämtsamt, ”gubstrutt” och antydde att Owen kommer att bära tröja nummer 7 nästa säsong. ”Vad jag har gjort är att hämta in ungdom i Gabriel och Antonio. Och så köpte jag en gubstrutt som Michael för att balansera upp det hela. Men erfarenhet är viktigt. Också med Michael kommer ni att se den erfarenhet han ger oss i straffområdet. Han kommer att göra mål för det är vad han har varit väldigt bra på år efter år.”

Owen själv berättade att han ser fram emot att spela för United. ”Jag är motiverad att göra det bra här. Om inte den här utmaningen ger dig ett extra lyft i steget och ett leende på läpparna så kommer inget att göra det. Jag tror fortfarande att jag kan göra det bra i en toppklubb som Manchester United.”

Owen passade också på att hävda att han inte har några skadeproblem. ”Om det är något som kanske gör mig lite arg är det [att kallas skadebenägen]. Det är ingen tvekan om att jag har haft skador i min karriär men det har det flesta haft. Du läser om och om igen att jag de två senaste åren har varit plågad av skador – det är helt enkelt inte sant. Jag tror att jag har spelat 33 och 32 matcher de två senaste åren. Newcastle var inte i Europa och vi gick inte långt i cuperna. Det är bara 38 matcher i Premier League så att spela 33 ett år och 32 det andra är inte så dåligt.”

Ferguson berättade också att han försökte värva Lyons Karim Benzema (nu i Real Madrid) men misslyckades och då istället satsade på Owen som en ersättare för Carlos Tevez.

Carlos Tevez
Samtidigt verkar Carlos Tevez vara ytterst nära att skriva på för den massiva klubben Manchester city, som spelar i engelska Premier League.

Ferguson berättade att han tidigt räknade med att Tevez skulle försvinna. ”Jag räknade med det tidigt. Kanske i januari, för jag pratade med honom och gav honom ett erbjudande. Jag tror att det var samma kväll som vi mötte Inter. Och han kom aldrig tillbaka till mig [med ett svar]. Jag ringde till honom under semestern och skicakde två sms och han svarade mig aldrig så han hade bestämt sig.”

Notabelt är att United mötte Inter i slutet av februari och i mitten av mars. Det är också intressant att Fergie förhandlar med spelare via sms. Nya tider och så vidare. Ferguson är emellertid inte lika bitter som Tevez och tackade argentinaren för tiden i klubben:

”Men han var en bra spelare och han gjorde det bra för oss. Det var ett bra arrangemang för två år där vi kunde utvärdera situationen och han utvärdera oss. Bevisligen vill han gå någon annanstans och vi önskar honom lycka till.”

Övrigt
Vi noterar också att Adem Ljajic slipper resa med Partizan Belgrad till Wales för att spela Champions League-kval. Ljajic får istället vila inför U19-EM som börjar den 21 juli i Ukraina. Ljajic skrev på för United samtidigt som Zoran Tosic men blev omedelbart utlånd tillbaka till Partizan. Ljajic kommer att ansluta till United efter nyår och Uniteds rapporteras ha stora förhoppningar på serben.

Vidare är Federico Macheda den senaste Premier League-spelaren som har blivit rånad. 17-åringen var i sitt hem i Sale när två tjuvar bröt sig in och stal pengar och smycken, natten till söndag. Machedas fick lättare huvudskador i samband med ibrottet.