Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Man Utd – Birmingham

Det är ligans 2 mest skadedrabbade (åtminstone enligt Physioroom.com) som drabbar samman i ligapremiären på Old Trafford. Birmingham är nykomlingar, United är mästare, kan det sluta på mer än 1 sätt?

Ligapremiär på Old Trafford, ett United utan Ronaldo för första gången på 6 år. En lite konstig känsla vi får lära oss att leva med, som alla förhoppningsvis redan gjort under försäsongen.
United gjorde en bra försäsong där man inte förlorade under ordinarie tid. Förlust endast på straffar i träningsturneringen Audi Cup i Tyskland mot Bayern, samt. i Community Shield (som mer betecknas som sista träningsmatchen innan ligan drar igång) mot Chelsea. Spelet har stundtals sett riktigt bra ut. Nya Valencia och Owen har imponerat, Rooney har om möjligt sett ännu bättre ut än vanligt och Ferdinand har varit tillbaka till sitt vanliga jag efter ett skadefyllt fjolår. Enda orosmolnet har varit skador i försvaret, något som man fortfarande dras med till helgens match.
Sir Alex har lagt om taktiken en del eftersom Ronaldo försvann. Borta är Rooney’s ”påtvingade defensiva vänsterytterspel”, han skall numera ligga mer centralt i banan, där han är som bäst. Borta skall också Berbatov’s ”påtvingade defensiva centerroll” vara, han skall numera befinna sig högre upp i banan, hans perfekta roll. Det klassiska 4-4-2 med yttrar som ”slickar kanten” är det som Sir Alex vill återinföra, det återstår att se om så blir fallet.

United:
Hemmalaget har stora skadeproblem i främst försvaret. Definitivt borta är Vidic, Evans och Rafael, Vidic började träna igår, Evans finns troligen med mot Burnley på onsdag. Frågetecken finns på Brown och Neville där Brown troligen kan spela och därmed göra Ferdinand sällskap i mittförsvaret, Neville kan mycket väl ta en bänkplats. Dessutom så bröt Van der Sar fingret under straffsparksläggningen mot Bayern och missar ett antal veckors spel. Tänkte ersättaren Ben Foster, som stod mot Chelsea i Community Shield, skadade sig den matchen och missade landskampen i onsdags, han uppges dock vara klar för spel. Utöver detta så missar långtidsskadade nyförvärvet Gabriel Obertan och Owen Hargreaves matchen.

Försvaret ser ut att ta ut sig själv med skadorna i åtanke. På mitten har dock Sir Alex angenäma problem med mängder av alternativ. Jag tror dock att han väljer att starta med nyförvärvet Antonio Valencia och Zoran Tosic, som gjorde 2 mål i veckan för Serbien, på kanterna. Nani skadade sin axel mot Chelsea och kan spela, men jag tror att han vilas och sitter på bänken. Ji-Sung Park’s löpstyrka och arbetsförmåga skall väl inte behövas i denna typ av match hoppas jag. Centralt finns det 6 spelare att välja mellan till 2 platser, Scholes, Carrick, Anderson, Gibson, Fletcher och Giggs är alla tillgängliga. 3 av dessa, Scholes, Anderson och Giggs spelade inte landskamper i veckan, de andra 3 gjorde. Därför tror jag att det är bland dessa 3 som Sir Alex väljer. Anderson fanns inte ens på bänken mot Chelsea, därför tror jag att han är den ene av spelarna, den andre tror jag blir Scholes av den enkla anledningen att United behöver ha en spelfördelare också.
Berbatov och Owen spelade inte landskamp i veckan, Rooney gjorde det. Därför kan det mycket väl vara så att de 2 förstnämnda startar, men det skulle förvåna mig om Rooney ställs över.

Trupp:
Foster, Kuszczak
O’Shea, De Laet, Ferdinand, Brown, Evans, Evra, Fabio
Nani, Carrick, Scholes, Fletcher, Anderson, Giggs, Park, Tosic, Valencia
Owen, Rooney, Berbatov, Macheda

Ett tänkbart lag kan vara detta:
Foster
O’Shea, Ferdinand, Brown, Evra
Valencia, Scholes, Anderson, Tosic
Rooney, Berbatov

Bänk: Kuszczak, Fabio, De Laet, Carrick, Giggs, Nani, Owen

Birmingham:
Alex McLeish har handlat en hel del inför säsongen. I försvaret har Roger Johnson (Cardiff), Scott Dann (Coventry), Giovanny Espinoza (Sporting Club Barcelona) och vänsterbacken Gregory Vignal (Lens) tillkommit. På mitten ansluter skicklige Barry Ferguson (Rangers) och Lee Bowyer (West Ham) samt. anfallaren Christian Benitez (Santos Laguna). Man har dessutom lånat in lovande målvakten Joe Hart från Man City. Den ende som försvunnit är egentligen högerbacken Stephen Kelly (Fulham).

Nyckelspelare i dagens Birmingham måste svenske Sebastian Larsson och nyförvärvet Barry Ferguson räknas som, kanske även målvakten Joe Hart. Normalt spelar man 4-4-2 men det är knappast ovanligt att lag som tippas hålla till på nedre halvan av tabellen endast ställer upp med 1 man på topp och 5 man på mitten, så tror jag att McLeish också väljer att göra. Veteranen Lee Carsley kommer då in för att agera ”städgumma” bredvid lagkaptenen Damien Johnson och Barry Ferguson. Vem som då startar på topp av Cameron Jerome eller Kevin Phillips är frågan, jag tror på mer nickstarke Jerome.

McLeish har precis som Sir Alex stora skadeproblem i försvaret. Missar matchen gör mittbackarna Martin Taylor, Liam Ridgewell och Scott Dann samt. vänsterbacken David Murphy och anfallaren Marcus Bent. Nyförvärvet, anfallaren Christian Benitez, kan kanske finnas på bänken efter en axelskada. Utöver detta så är mittfältaren och veteranen Lee Bowyer avstängd.

Trupp:
Hart, Taylor
Carr, Roger Johnson, Queudrue, Vignal, Parnaby, Wilson
Larsson, Carsley, Ferguson, McSheffrey, Damien Johnson, Fahey, McFadden, Sammons
Jerome, O’Connor, Phillips, Benitez

En startelva kan med ovanstående trupp se ut så här:
Hart
Carr, Johnson, Queudrue, Parnaby
Larsson, Ferguson, Johnson (c), Carsley, McFadden
Jerome

Bänk: Taylor, Vignal, McSheffrey, Fahey, O’Connor, Phillips, Benitez

Inbördes möten:
Lagen har mötts totalt 102 gånger i ligan genom åren. United har 47 vinster, Birmingham 25, följdaktligen så har 30 matcher slutat oavgjort. Hemma på Old Trafford har United vunnit 30 och förlorat 9 matcher. Senaste hemmaförlusten kom den 2/1 1978 då bortalaget vann med 2-1, United’s mål av Jimmy Greenhof. Senaste förlusten överhuvudtaget kom den 11/11 samma år när Birmingham vann med 5-1, United’s mål av Joe Jordan. Den senaste gången som United tappade poäng mot Birmingham på Old Trafford var den 17/10 1981, matchen slutade 1-1 och Steve Coppell gjorde United’s mål.

Domare:
Dömmer matchen gör Lee Mason. Han har aldrig dömt United tidigare och har fått ganska sparsamt med förtroende i Premier League hittills.

TV:
Matchen sänds på Canal+ Sport 1 med start 14.30