Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför Champions League lottningen

Gruppspelet till den här säsongens upplaga av UEFA Champions League lottas idag i Monaco, med start klockan 17.45. Lottningen visas i direktsändning på Viasat Fotboll med start 18.00 och går också att följa på UEFA.com. Direkt efter lottningen kommer resultaten att presenteras här på MUSS.

Turneringsformat och lottningsförfarande är samma som de senaste åren. Det betyder att de 32 kvalificerade lagen – varav ett är Manchester United – kommer att lottas in i åtta grupper om fyra lag. Lagen är indelade i fyra seedningsgrupper och lag från samma seedningsgrupp kan naturligtvis inte lottas mot varandra. Reglerna förbjuder också att två lag från samma land möts i gruppspelet. Ytterligare regler säger att lag från samma land om möjligt inte ska spela på samma dag.

United är som vanligt seedade i den första seedningsgruppen. Övriga engelska lag är också seedade i grupp ett varför United kan lottas mot samtliga 24 lag i seedningsgrupp två, tre och fyra. Reglerna om att lag från samma land inte får mötas gör dock att chansen (eller risken om man så vill) att United lottas mot Real Madrid är större än chansen att vi lottas mot t.ex. Inter. Men det blir ganska krångligt här så vi släpper det.

I år deltar lag från arton länder medan åtta av de deltagande lagen är debutanter i Champions League. Nedan redovisas de deltagande lagen, seedningsgrupp för seedningsgrupp.

Seedningsgrupp 1:
Barcelona (Spanien)
Chelsea (England)
Liverpool (England)
Manchester United (England)
Milan (Italien)
Arsenal (England)
Sevilla (Spanien)
Bayern München (Tyskland)

Seedningsgrupp 2:
Olympique Lyonnais (Frankrike)
Internazionale Milano (Italien)
Real Madrid (Spanien)
CSKA Moskva (Ryssland)
Porto (Portugal)
AZ [Alkmaar] (Nederländerna, debutant)
Juventus (Italien)
Rangers (Skottland)

Seedningsgrupp 3:
Olympiakos (Grekland)
Olympique de Marseille (Frankrike)
Dynamo Kiev (Ukraina)
Stuttgart (Tyskland)
Fiorentina (Italien)
Atlético de Madrid (Spanien)
Girondins de Bordeaux (Frankrike)
Beşiktaş (Turkiet)

Seedningsgrupp 4:
Wolfsburg (Tyskland, debutant)
Standard de Liège (Belgien, debutant)
Maccabi Haifa (Israel)
Zürich (Schweiz, debutant)
Rubin Kazan (Ryssland, debutant)
Unirea Urziceni (Rumänien, debutant)
Apoel (Cypern, debutant)
Debrecen (Ungern, debutant)

Gruppspelet inleds den 15/16 september, medan 29/30 september, 20/21 oktober, 3/4 november, 24/25 november och 8/9 december är övriga speldatum. De två bästa lagen i varje grupp går vidare till slutspel medan trean i varje grupp får fortsätta spela i UEFA Europa League. Slutspelet lottas i Nyon den 18 december klockan 12.00.