Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Matchrapport: Stoke – Man Utd 0-2 (0-0)

Ferguson avgjorde matchen efter 55 minuter då han bytte in Giggs. Så enkelt var det naturligtvis inte, men på nytt var Giggs spelaren som fällde avgörandet när han med assist till båda målen får ses som matchvinnare

United:
Det blev inte elva byten från förra matchen. Det blev tio, då Nani stannade kvar som ytter. I övrigt var det ett ganska förväntat lag och jag hade som vanligt fel på några mittfältspositioner.

Foster var, som tidigare konstaterat, tillbaka mellan stolparna. Närmast framför sig fanns från vänster sett: Evra, Ferdinand, Vidic och O´Shea.
Det är väl bara högerbacken som inte känns upptagen av någon på permanent basis. Alternativen är många, vilket ger en bra bredd men tyvärr sämre spets. Det visade sig idag.
I lagdelen framför backarna spelade Nani och Valencia på kanterna medan Scholes och Fletcher tog ansvaret centralt. Fletcher är i en härlig form för tillfället, även om dagens insats kommer på någon topplista.
Berbatov och Rooney utgjorde det förväntade anfallsparet. Jag hade gärna sett Owen spela, men dagens motstånd hade väl knappast passat hans spelstil. Många pratade innan matchen om den ”berömda bussen” som med största säkerhet skulle parkeras framför Sörensen.

Stoke:
The Potters hade ett fantastiskt fint hemmafacit förra året för att vara nykomlingar. Senast var man mycket nära att lugga Chelsea på poäng. Den här gången var man inte så nära att få med sig några poäng.
Manager Tony Pulis ställde dansken i mål med den förväntade backlinjen till start, vilket betydde att viktige Faye var okej och tillgänglig för spel. Mittfältet blev ett 5-mannamittfält med Lawrence, Whitehead, Whelan, Delap och Etherington.
Under matchens första halvlek turades främst Whelan och Etherington om att fungera som släpande forward, bakom den ensamt jagande Kitson.

1:a halvlek:
Devils inledde ganska lovande och matchens första tio minuter innehöll några halvchanser och framför allt – halvlekens bästa chans.
Det var främst Uniteds yttrar som startade lovande och hade mycket boll. Nani har ett bra läge men lyckas inte skruva bollen förbi dansken, Rooney har någon slags halvvariant av en cykelspark men det är framför allt Valencia som har den bästa chansen.

Tidigare United-spelaren Shawcross, misslyckas helt med en brytning som sista gubbe högt uppe på egen planhalva. I ensamt majestät sprintar Valencia sig loss, men chippen förbi den utrusande målvakten letar sig utanför stolpen. Ett riktigt klent avslut och det skulle ta lång tid innan ett sådant läge uppenbarade sig igen.

Första halvtimmen av matchen domineras fullständigt av United. Bollinnehavet är långa stunder 70-30 (räknat i procent i Uniteds fördel) och hemmaspelarna får mest koncentrera sig på att jaga boll och styra spelare.
Trots det markanta övertaget skapas egentligen inte en enda farlig målchans. Inte vet jag om det var den ”berömda bussen” vi såg under den första halvleken. Men nog var det trångt. Lite som en lång Toyota med dubbla husvagnar.

Trots en färre mittfältare har United full kontroll på spelet. Centralt på mitten är det ganska tjockt och svårspelat vilket gör att försöken på kanterna är fler. Valencia verkar helt tappa självförtroendet efter missen och bidrar inte med någonting under halvlekens återstående minuter.
Nani däremot har mycket boll. Sin vana trogen, tyvärr, är felbesluten många men han visar ändå vilja. Vilja i sig har ju aldrig direkt resulterat i några fotbollsmål. Portugisen är också mycket bra understödd av Evra, som fortsätter med sina offensiva löpningar.
Berbatov ser långa stunder seg ut, vilket hans spelstil har en tendens att göra. Dock visar han på några fina löpningar utan boll. När ingen fyller på ser det bara tamt ut. Ingen skugga ska då ligga på bulgaren. Däremot när någon fyller på, som Fletcher i slutet av halvleken, blir det genast farligare då han kan löpa in i en tom yta bakom backlinjen.
Skotten blir dock upphunnen men får med sig en hörna. På den gör Rooney någon slags ”robust helikopterfint” och levererar en stenhård blandning mellan skott och passning rakt genom straffområdet. Alla ser den försvinna.
Halvlekens sista chans blir röd och åter igen är det Nani som tar initiativet. Som så många gånger tidigare, rycker han i sidled inåt i planen och drar på med högern. Denna gång får han en bra bollträff men Sörensen är med och gör en kvalificerad räddning.

2:a halvlek:
Han hade mest boll i första halvleken, ville kanske mest men hade också flest felbeslut. I tio minuter får han chansen, innan Ferguson det, i efterhand, avgörande bytet. Giggs byts in.

Några minuter innan har Lawrence ett skapligt läge för hemmalaget. Han bestämmer sig för att försöka sig på en lobb men Foster backar klarar utan svårigheter. Om jag minns rätt, är detta Stokes enda avslut på mål. Under drygt 90 minuter. På hemmaplan.
Strax efter bytet drar Scholes på sig en varning och fem minuter senare ska han vara mycket glad över att inte syna det röda. Bra hemarbete, men en tydlig hands kommer han undan med och får stanna kvar tills han senare blir utbytt.
Där emellan kommer så Uniteds första mål. Precis som i första halvlek är det Berbatov som, med en kort och fin sidledslöpning, sätter upp Giggs fina läge. Fletcher slår en strålande boll i djupet, men det är ändå Giggs som står för grannlåten. Jag snackar nu inte om passningen till Berbatov, som gör att han enkelt kan rulla in ledningsmålet. Tittar man tydligt på Giggs bollmottagning, ser man hur iskallt han väntar in Fletchers passning och med en liten, extra kroppsvrickning ser till att passningen in till Berbatov blir precis. Fullständigt briljant!

Minuter senare får Berbatov ett halvt friläge efter en härlig utspark av Foster, men läget rinner ut i sanden. I stället sätter han upp Rooney, som kommer i exakt samma läge. Tyvärr kommer han får långt ut åt sidan och väntar in medspelare. I brist på dem, avslutar han själv. Högt över.
En tröttkörd Kitson byts ut när hemmalagets tränare gör vad han kan. In med två nya friska anfallare. Av dem syns sedan – absolut ingenting.
Valencia repar sig något i den andra halvleken och tar fler initiativ. Precis som han ska göra. Han serverar Berbatov ett lysande inlägg och kanske ska anfallaren vara glad över att han korrekt vinkas av för offside. Avslutet lämnar en del att önska. Det är nästan så att hålet i luften syns.

Minuter senare avgörs matchen. Giggs slår en frispark in i straffområdet och högst på den når O´Shea. Sörensen kan inget annat göra än att se bollen gå in i den bortre burgaveln.
Scholes gör 80 minuter på plan innan han i ett dubbelbyte byts ut tillsammans med Rooney. In kommer Carrick och Owen. Strax innan bytet slår Scholes matchens passning. En underbar diagonalare friställer Giggs, som tyvärr får nöja sig med två assists.
Matchens sista tio minuter rullar vidare utan att någonting anmärkningsvärt inträffar. O´Shea skriker förvisso för hands när hans inlägg fastnar på en försvararhand. Kanske något svårt för domare Webb att upptäcka, som i stället blåser av en lättdömd match efter fyra minuters övertid.

Sammanfattning:
Det som inte gick i den första halvleken, fungerade bättre i den andra. Inte vet jag om Giggs byte är det som direkt avgör matchen. Men visst har det i efterhand en stor inverkan.
Jag har personligen aldrig varit någon stor fan av Nani och kanske ser jag inte hans, av flera andra, stora potential. Den här gången tycker jag dock att det är lite orättvist att han blir utbytt. Jag menar inte att Giggs inte ska in, men då i stället för Valencia. Valencia har den stora chansen i första halvleken och bränner den. Skit samma. Det kommer fler. Jag tycker mig dock se att han efter missen har svårare för att själv ta initiativ och skapa chanser. I stället för att använda sin fart och utmana på kanten söker han sig mer inåt i banan, där det redan är alldeles överbefolkat. Dåligt understödd är han av O´Shea, vilket ska tilläggas, och kanske ville Ferguson visa att Valencia kommer före Nani i ”turlistan”.
Trots flertalet felbeslut visar ändå Nani att han vill någonting under 45 minuter. Med en backlinje som parkerar på mållinjen är det ändå ganska svårt att slå precisa inlägg till spelare som inte kommer med fart.
Jag vet inte hur mycket man ska vrida och vända på allting? Kanske ska man bara luta sig tillbaka och njuta av Giggs eminenta elegans. Säga vad man vill. Nästan direkt efter bytet gör han löpningen och står för den avgörande passningen till det förlösande målet. Det bara rullar på nu.
Flera gånger har jag tänkt på det, men jag har aldrig kommenterat det. Tror jag. Tavlor gör han (Foster) och tavlor kommer han att fortsätta att göra. Tycka vad man vill men det är en underbar benpendel och bollträff killen har. Frispelningen i den andra halvleken är bara ett exempel på det. I övrigt har han ingenting att göra. Han plockar ner ett lobbförsök och håller en av sina enklaste nollor i ligaspelet.
Backlinjen sköter sig bra. Jag tycker mig fortfarande se ovanligt många ”enkla” misstag från både Ferdinand och Vidic. Man blev väl så bortskämd förra året att det nu är lätt att anmärka på det. Insatsen i dagens match var dock bättre än senast.
Yttrarna är redan nämnda och centralt är Scholes och Fletcher helt överlägsna. Jag tycker att Scholes i dag överglänser sin kompanjon. Visst drar han ner tempot något ibland, men det var också svårt för honom att hitta några vägvinnande djupledsbollar när det inte gavs så mycket utrymme till löpningar i djupled. Fletcher är bra, men gör väl ingen stormatch.
Jag tycker också att Berbatov vinner forwardskampen. Rooney sliter och han har en spelstil som svår att inte ta till sig. Det blir inte mycket uträttat för honom och han får för ”en gångs skull” lämna planen utan att göra mål. Desto roligare och viktigare kanske bulgarens mål var. Jag tror han behövde det.
Visst ser han stundtals loj ut, men sedan händer det. En enkel touch som fullständigt ställer spelet på kant eller en lika enkel löpning i sidled som öppnar upp ytor för andra. När spelet är så kompakt som det var i dag, blir Berbatovs löpningar extra viktiga. Det vill bara till att någon kommer springandes.

Från dagens match hittar jag två ”betydelselösa” saker värda att kommentera en gång till.
Shawcross har vid 21 års ålder vuxit sju centimeter. Snacka om att trotsa anatomins lagar.
Den andra är att det nu är 125 matcher sedan SAF ställde samma startelva på planen två matcher i rad. Vad säger Chelsea om det?

Femte raka segern i ligan och nu är vi i kapp!

2009-09-26 | 16.00 | Premier League
STOKE – MANCHESTER UNITED 0-2 (0-0)
0-162:a min.Berbatov (Giggs)
0-277:e min.O’Shea (Giggs)
STOKE
Sörensen – Huth, Shawcross, Faye, Collins – Lawrence (Pugh 86), Delap, Whitehead (Tuncay 72), Whelan, Etherington – Kitson (Beattie 72)
Avbytare: Simonsen, Higginbotham, Cort, Wilkinson
Varningar: Huth
MANCHESTER UNITED
Foster – O’Shea, Ferdinand (c), Vidic, Evra – Valencia, Fletcher, Scholes (Carrick 80), Nani (Giggs 55) – Rooney (Owen 80), Berbatov
Avbytare: Kuszczak, Neville, Evans, Anderson
Varningar: Scholes
Domare: Howard Webb | Arena: Britannia Stadium (Stoke) | Publik: