Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Man city – Man Utd (Carling Cup)

Det hett efterlängtade semifinalmötet med Manchester City är äntligen här. Förutom en plats på Wembley i finalen av Ligacupen så står givetvis hinkvis med ära på spel. Detta dubbelmöte lär bli något att minnas.

Historik:
Tisdagens seminfinalmöte på City of Manchester Stadium blir tävlingsmatch nummer 154:e mellan de bägge Manchester-klubbarna. Storebror United har övertaget – 63 vinster mot Citys 41. Genom åren har flera magnifika derbyn ägt rum, men få har överträffat höstens ligamöte på Old Trafford där Michael Owen blev stor matchvinnare i den 96e minuten då han prickade in 4-3 till United.

Manchester United
Spelet har klickat för United stora delar av säsongen, vilket i stor utsträckning kan skyllas på den sanslösa mängden skador truppen tvingats handskas med. Trots det skuggar vi Chelsea på en andraplats i tabellen, vilket får ses som ett fullt godkänt resultat. Vad som däremot oroar är klubbens ekonomiska situation. De finansiella resultaten offentliggjordes nyligen, men trots de enorma summor United drar in årligen i prispengar, sponsoravtal, biljett- och souvenirförsäljning så blöder klubben ekonomiskt. Allt tack vare våra amerikanska ägare som har ålagt klubben med en skuld större än Ryan Giggs troféskåp (det är sant!).

Protester mot the Glazers är planerade att äga rum den 10 mars då United spelar CL-returen mot AC Milan på Old Trafford. Blodsugarna måste bort.

Skador:
Rio Ferdinand tränar för fullt med de övriga i A-laget, men tisdagens cupmöte kommer för tidigt för vår försvarsklippa. Owen Hargreaves och John O´Shea är borta sedan tidigare. Dimitar Berbatov är ett stort frågetecken. Bulgaren byttes ut i den andra halvleken i helgens 3-0-seger mot Burnley och det ryktades om nya knäproblem, men Sir Alex säger att det handlar om en lårkaka. Ryan Giggs fanns inte med i matchtruppen i helgen och walesaren ser ut att missa matchen mot City, det är dock oklart varför. Nemanja Vidic, Ben Foster och Federico Macheda är tveksamma till spel.

Truppen:
Inom kort.

Sir Alex kommer att ställa upp med en mixad elva i den första semifinalmatchen imorgon (tisdag).
– Med tanke på att det matchschema vi har framför oss samt det faktum att jag har gett unga spelare chansen tidigare så kommer det bli ett mixat lag, sade Ferguson till manutd.com.
– Det kommer bli ett hyfsat starkt lag, men det kommer även att bli några yngre spelare.

Da Silva-bröderna och Darron Gibson är ett exempel på spelare som mycket väl kan få chansen från start imorgon. Vem som står i mål blir intressant att se, Van der Sar var äntligen tillbaka i helgen men holländaren har allt som oftast fått vila när det blivit dags för spel i Ligacupen. Om Nemanja Vidic kommer till spel lär antingen Wes Brown eller Jonny Evans få stå tillbaka. Darren Fletcher är tillbaka från avstänging och det skulle förvåna mig mycket om skotten inte fanns med i startelvan. Park och Valencia tar troligtvis kanterna och ensam på topp lär vi få se Rooney.

Håll ögonen på:
Antonio Valencia. Killen är i kalasform! Hans speed och genombrottsförmåga är en oerhörd tillgång för United och om allt går som det ska har vi en världsklassytter här inom en snar framtid.

Manchester City
Citys nye manager, Roberto Mancini, inledde sin sejour i klubben med fyra raka segrar, men när laget för första gången under italienaren ställdes mot kvalificerat motstånd blev det stryk då Everton spelade skiten ur de ljusblå på Goodison Park i helgen. Troligtvis låg mycket fokus redan på tisdagens möte med United, mycket på grund av att City ser chansen att spela hem sin första stora titel på 34 år.

Skador:
Det finns inga frågetecken i Citys trupp, men flera spelare saknas alltjämt. Roque Santa Cruz, Michael Johnson, Joleon Lescott, Wayne Bridge och Patrick Vieira (han är tillbaka) saknas på grund av skada. Kolo Toure spelare Afrikanska Mästerskapen nere i Angola medan Emmanuel Adebayor fortfarande saknas då anfallaren jobbar med att komma över den fasansfulla terroristattacken mot Togos spelarbuss.

Truppen:
Kommer inom kort.

Mancini lär mönstra starkaste möjliga lag, något annat vore väldigt överraskande.

Håll ögonen på:
Carlos Tevez. Vår f.d. hjälte är i toppform för tillfället och oavsett vilka försvarare som startar i United så kommer de få en svettig kväll.

Tankar om matchen:
City lär göra allt man kan för att få med sig en ledning till returen på Old Trafford. United är definitivt kapabla till att ta hem segern, men med tanke på den senaste tidens något virriga försvarsspel så är ett oavgjort resultat helt okej. Får vi stopp på Carlos Tevez samtidigt som vi kan utnyttja Citys försvagade backlinje så finns alla chanser till ett fint resultat imorgon.

C´MON LADS!!

Manchester City – Manchester United
Plats: City of Manchester Stadium
Tävling: Carling Cup
Domare:
Tid: Tisdag 21:00 (svensk tid)
Tips: 1-1 (Tevez – Rooney))

Matchen sänds på Canal + Sport 1 med sändningsstart start 20.55.

/ Simon Soltan-Zadeh