Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Viasat tar över Premier League

I måndags blev det officiellt att Viasat har vunnit kampen om att få visa Premier League i Sverige de tre kommande säsongerna. MUSS tar en titt på vad det innebär för oss som Unitedsupportrar.

Viasat värvar alltså Premier League fr.o.m. hösten. Matcherna kommer att visas i de befintliga sportkanalerna Viasat Fotboll, Viasat Sport och Viasat Sport HD samt den nya kanalen Viasat Premier League HD. Premier League kommer endast att visas på betalkanaler. Sedan tidigare har Visat också rätten att visa Champions League och FA-cupen.

För oss Unitedsupportrar är naturligtvis prio ett att matcherna visas. Därefter är pris och kvalitet det intressanta.

Börjar vi med att titta på matchutbud så är uppgifterna är uppgifterna från Viasat tvetydiga. I sitt första pressmeddelande säger Viasat att man kommer att att ”direktsända minst 228 matcher varje säsong, fördelade på 6-8 starttider i veckan” – något som är en klar försämring jämfört med Canal+ som idag ”direktsänder upp till tio matcher i veckan och visar över 300 matcher under säsongen”. Läser man istället Frågor och svar om Premier League låter det mycket bättre: ”Vi kommer sända mellan 320 och 360 matcher fördelade på 6-8 starttider varje vecka.” För att kunna se alla matcher krävs dock att man har tillgång till den nya kanalen Viasat Premier League HD – som i dagsläget bara är tillgänglig genom Viasats parabolplattform. Viasat lovar dock att man ska förhandla med andra operatörer om att visa kanalen. För att vara heltäckande på Premier League fr.o.m. hösten krävs dock att man har HDTV, vilket hos flera operatörer inte är möjligt idag.

När det gäller kostnad så är digitaltevevärlden en riktig djungel. Alternativen är för många för att gå igenom här men, med reservation för en eventuell prishöjning, Viasats sportutbud går att få betydligt billigare än Canal+ – givet att man har rätt operatör. Har man Viasats parabollösning – som alltså är ett krav för att vara garanterad att kunna visa den nya Premier League-kanalen – är det billigaste alternativet emellertid dyrare än billigaste Canal+-lösning.

När det gäller kvalitet så är bild och ljud på Viasats kanaler idag betydligt sämre än Canal+, vilket förstås är en stor nackdel. När det gäller kvalitet på studioprogram och kommentatorer så är det omöjligt att säga idag. Canal+ sändningar är generellt mycket uppskattade medan Viasats sändningar inte får lika höga betyg. Dock har Viasat satsat mycket på att få visa Premier League och de kommer att behöva värva kommentatorer för att täcka upp hela sitt behov – och Viasat säger att man planerar att göra ett bättre jobb än Canal+. Framtiden får utvisa.

Att Premier League, Champions League och FA-cupen nu kommer att visas på samma kanal känns dock bra. Vill man vara heltäckande på United krävs dock att man också har Canal+ som fortsatt har rätten att visa ligacupen.