Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Jakten på ligaguldet är över…

Att Chelsea skall tappa mer än fyra poäng under de sista matcherna är mer en utopi än en realistisk förhoppning. Därför blev Uniteds 0-0-match borta mot Blackburn Rovers i går slutet på denna säsong. United gjorde ingen bra match och lyckades inte göra mål på de två farliga chanser som skapades.

Sir Alex mönstrade ett väntat lag på Ewood Park sånär som på att Rafael (skada?) och Fletcher stod över till förmån för åldermännen Neville och Giggs. Två lite lustiga beslut av tränaren då han i veckan hyllat Rafael till skyarna samt det faktum att Fletcher varit en av säsongens bästa spelare. På bänken återfanns heller ingen anfallare…

Matchen i sig är inte mycket att redogöra för. Hemmalaget försvarade sig stundtals djupt och United lyckades, trots ett massivt bollinnehav, inte producera många klara målchanser. Under den första halvleken var Berbatov mycket aktiv och hade ett fint passningsspel, men tyvärr förstod inte alltid medspelarna vilka löpningar som var gynnsammast. Främst kanske detta gällde Macheda, som gör en svag insats. Just Berbatov var den som spelade fram Valencia mot slutet av första halvlek. Valencia låg fint i position mot sin back och kunde enkelt löpa in i banan och ta emot det briljanta passet av bulgaren. Fri med Robinsson valde Valencia att skjuta mot vänsterhörnet, vilket kan tyckas vara ett korrekt beslut. Emellertid lyckades målvakten rädda bollen med sitt utsträckta högerben, en fantastisk räddning. Valencia hade även ett skott, från högersidan, som Robinsson räddade i första halvlek.

Till den andra halvleken bytte Sam Allerdyce in David Dunn istället för Emerton, men detta skulle inte ha någon effekt på hemmalagets (destruktiva) spel. Uniteds spel förbättrades inte alls och, bland annat, Berbatov blev alltmer frustrerad. Förvisso berodde bulgarens frustration mycket på medspelarna, men att gå och visa detta under en hel match är inte schysst. Bulgaren har inte mycket till sitt försvar då han sällan spelar stora matcher, sällan gör viktiga insatser då han väl är med i dem och hans målfacit är…skralt.

Efter ungefär en 60 minuter bytte Sir Alex ut en osynlig Giggs och den ineffektive Macheda mot Gibson och Park. Dessa hade ingen större påverkan på matchbilden denna gång. Istället var det Berbatov som fick Uniteds stora chans i andra halvlek. Efter Scholes långa boll nickade Neville in bollen till bulgaren centralt i straffområdet. Med ett fritt skottfält sköt Berbatov rakt på Robinsson i vad som måste betecknas som ett otroligt lamt avslut. Hemmalaget hade inte heller i andra halvlek något riktigt farligt avslut, bortsett från ett skott som Neville täckte i slutet av matchen.

Sammanfattningsvis är utgången av matchen beklaglig. Många tycker att Neville, Scholes och Giggs gjort sitt och nog får undertecknad hålla med kritikerna. De tre har inte precis rosat marknaden under den andra halvan av säsongen. Främst Giggs gjorde en strålande höstsäsong, men walesaren har fått våren förstörd av en skada i armen och är inte alls i form. De övriga två har definitivt sett sina bästa dagar.

Mot denna bakgrund är det märkligt att Sir Alex startar med alla tre i denna match. Gibson gjorde en fin insats mot Bayern München i veckan och borde ha fått förtroende i denna match. Vidare är det märkligt att spela med Neville, vilken varit i urusel form på sistone. Nog hade ett klokare alternativ varit att låta Evra spela vänsterback och O´Shea som högerback?!

Vidare skall Berbatov kritiseras för sitt eviga gnäll under matchen och det faktum att han missar en mycket fin chans i andra halvlek. Detta är beklagligt mot bakgrund av att bulgaren ett tag i början av året verkade kunna konservera sin form och visade ett annat beteende mot sina medspelare.

Orsakerna till säsongens utgång är näppeligen bara beroende på Neville, Giggs, Scholes eller Berbatov och får summeras när säsongen definitivt är slut. Vad som redan nu står klart är att United behöver två kreativa innermittfältare och en ytter.

Blackburn Rovers: Robinsson, Samba (Nelsen 33), Givet, Olsson (Diouf 70), Salgado, Jones, Emerton (Dunn 46), Grella, Pedersen, Nzonzi och Kalinic. Icke använda avbytare: Brown, Andrews, Roberts och Di Santo.

United: van der Sar, Neville, Ferindand, Vidic, O´Shea (Evra 79), Giggs (Gibson 57), Nani, Scholes, Valencia, Berbatov och Macheda (Park 65). Icke använda avbytare: Kuszczak, Evans, Fletcher och Obertan.