Gamlingarna visade vägen i premiären

Manchester United tog en bekväm seger med 3-0 mot Newcastle i säsongens första match. De anfördes av lagets rutinerade spelare.

United rullade boll och satte Newcastles försvar under press större delen av matchen. Dimitar Berbatov visade vägen med sitt ledningsmål och matchens lirare Paul Scholes dirigerade i 90 minuter. Ryan Giggs hoppade in, gjorde mål och har nu målat under varje säsong i 20 år. Lite över en halvtimme tog det att spräcka nollan, men redan när Berbatov då placerade bollen i bortre burgaveln kändes det redan klart. Fram tills dess hade Newcastles unge anfallare Andy Carroll på en fast situation haft matchens chans med en nick från nära håll, som skulle resulterat i ett mål. Han var ett irritationsmoment för backlinjen matchen igenom, men var alldeles för ensam och isolerad för att göra någon riktig skada.

Maldes ned

Istället för bortaledning fick United betalt för ett massivt bollinnehav. Efter 20 minuter då Newcastle stod upp bra växlade United upp, satte press mot mål och malde ned motståndet. Ytterbacken José Enrique tappade bollen till John O’Shea som snabbt gav den till Paul Scholes, som i sin tur serverade Dimitar Berbatov.

Nani och Patrice Evra var riktigt pigga på sin vänsterkant. Nani har kanske aldrig sett så bra ut som han gjort sedan genombrottet den förra säsongen, och idag var han faktiskt ännu bättre! Inte ens tio minuter efter ledningsmålet kom 2-0 efter ett av deras många anfall. Evra skottpassade till Wayne Rooney som misslyckades med att hålla bollen. Bollen föll till Darren Fletcher som hamrade in den från nära håll. Spiken i kistan.

Scholes dominerade

Matchens dirigent var utan tvekan Paul Scholes. Han passade och löpte nästan som i gamla dagar och satt bekvämt i sin roll som central spelfördelare. Med två assist och ett gult kort för en sen tackling var han sig lik. Dessutom har jag inte sett honom springa så mycket i djupled på länge. Har han blivit yngre det senaste året? Kanske kan hans nu långa skadefria period vara en förklaring. Hans välsmekta pass till Ryan Giggs precisa volleymål kan nästan kallas matchens delikatess. 3-0 kom efter det uråldriga samarbetet Scholes/Giggs än en gång visat att gammal är äldst. Giggs ersatte Nani efter 71 minuter och gjorde en kvart senare sitt 108:e ligamål. Passningen gick från höger till vänster, där bollen möttes av ett volleyskott i marken och in vid den bortre stolpen.

Rooney letar formen

Berbatov var het och hade ytterligare två möjligheter som skulle resulterat i mål. Efter snyggt samarbete med Rooney fanns bara att peta bollen förbi målvakten, men han fick istället se den retligt rulla utanför stolpen. En som hade det tungt var Rooney. Han jobbade som vanligt hårt men det syntes att han letar efter formen, speciellt vid tillfällen då han tog fel beslut när han förra säsongen distinkt gått för mål. Innan han byttes ut lyste frustrationen igenom, men bytet gjordes främst för att han inte håller för 90 minuter än.

Chicharito debuterade

Det talades om ett byte redan i halvtid men då matchen redan var i princip avgjord fick Javier ”Chicharito” Hernandez vänta ytterligare en kvart på sin debut. Chicharito, ”den lilla ärtan”, hade kunnat få göra mål direkt, men var ett par decimeter på fel sida av offsidelinjen när han frispelades. En annan som var lite offside matchen igenom var Antonio Valencia, som inte var dålig men som fick en riktigt tuff match mot José Enrique på högerkanten.

Siffrorna hade kunnat bli större, så Newcastle åker nog hem nöjda med ”bara” 3-0. Härnäst väntar dock en svår utmaning för United i form av bortamatch mot Fulham.

MATCHFAKTA | 16 AUGUSTI 2010 | 21.00 | PREMIER LEAGUE
MANCHESTER UNITED – NEWCASTLE UNITED 3-0 (2-0)
Arena: Old Trafford (Manchester) | Publik: 75 221 | Domare: Chris Foy
MÅL TID MÅLSKYTT
1-0 33 BERBATOV (Scholes)
2-0 41 FLETCHER (Rooney)
3-0 85 GIGGS (Scholes)
LAGUPPSTÄLLNING
Van der Sar
O’Shea, Vidic, J Evans, Evra (86′)
Valencia, Scholes, Fletcher, Nani (71′)
Berbatov, Rooney (62′)
Avbytare: Kuszczak, Smalling, Rafael (86′), Carrick, Giggs (71′), Macheda, Hernandez (62′)
Varningar: Scholes, Fletcher
Newcastle:
Avbytare: Harper – Perch, Coloccini, Williamson, Enrique – Routledge, Barton, Smith, Gutierrez – Nolan – Carroll
Varningar:Perch, Barton
STATISTIK MANCHESTER UNITED-NEWCASTLE UNITED
SKOTT 12-7
SKOTT PÅ MÅL 4-4
HÖRNOR 5-3
FRISPARKAR 7-14
OFFSIDE 4-0
BOLLINNEHAV 68%-32%

MANCHESTERGUIDE
Manchester United Supporters Club Scandinavia är Manchester Uniteds officiella supporterklubb i Skandinavien. Muss.se är supporterklubbens svenska kanal. Vi producerar redaktionellt innehåll på och informerar om supporterklubbens aktiviteter.
© 2021 MUSS.SE   •   OM MUSS & MUSCS   •   HJÄLP MUSS   •   OM MUSS.SE   •   BLI SKRIBENT   •   INTEGRITETSPOLICY   •   KONTAKTA OSS