Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

United vann, Chelsea förlorade

Manchester United gjorde precis det alla trodde och vann hemma mot Wigan Athletic med 2-0. En beställningsseger med två höjdpunkter: Wayne Rooneys comeback men framför allt Patrice Evras blott andra mål i Premier League. United står nu på samma poäng som Chelsea, som förlorade mot Birmingham för första gången på 30 år.

Som Robin Hood och Marion sjunger på julafton. Hoppsan en sån dag!

  • Först tappade Arsenal en 2-0 ledning hemma på Emirates och föll mot ärkerivalen Tottenham.
  • Sedan låg Sebastian Larsson bakom Lee Bowyers segermål för Birmingham hemma mot Chelsea.
  • Samtidigt gjorde United vad som krävdes med 2-0 mot Wigan Athletic, efter mål av Evra och Chicharito.

När vi summerar dagen passerades Arsenal och United ligger nu i delad serieledning på samma poäng som Chelsea, som förgäves pressade på för ett kvitteringsmål men åkte på sin tredje förlust på de fyra senaste matcherna. United vann helt utan att briljera och det är ju så man undrar hur tabelläget skulle sett ut om laget var i form.

Dessutom är Wayne Rooney tillbaka på fotbollsplanen igen efter att ha blivit inbytt tillsammans med Paul Scholes i inledningen av den andra halvleken. Aftonbladet hörde burop vid bytet, jag hörde mestadels jubel i min tv. Rooney fick ett par riktigt fina chanser under matchens sista minuter men fick inte till det. Först tvingade han Al Habsi till en fin räddning med en stenhård nick, innan ett löst avslut från nära håll gick rakt på målvakten.

Två överraskningar på topp idag med både Obertan och Macheda som gjorde pigga inhopp mot Aston Villa. Den senare gjorde dessutom ett snyggt mål då, och spädde på med två fullträffar för Italiens U21 i veckan. Varför Berbatov inte fanns med är oklart, men med både Rooney och Chicharito på bänken ansågs kanske en tredje anfallare överflödigt.

STABILT MEN TORFTIGT
Wigan skapade de bästa chanserna i den första halvleken och kom till två lägen mot Uniteds täta försvar, medan Uniteds bästa chans var ett inlägg som nästan nådde Nemanja Vidic panna. Nani och Gabriel Obertan kom runt på kanten några gånger men det slarvades för mycket den sista tredjedelen och det togs knappt några skott.

Däremot var det United som gjorde mål. I samma sekund som klockan tickade in på övertid i den första halvleken tog Patrice Evra vid den bortre stolpen tillvara på Park Ji-Sungs precisa inlägg. Liggande i luften nickade han in bollen i det bortre hörnet. Oj som han har fått vänta på det målet!

Dessförinnan hade Wigan en straffsituation då Charles N’Zogbia dock föll väl lätt mot Vidic. Bortalaget hade också skapat halvlekens bästa chans där Stam efter en offsidesituation sköt utanför från nära håll. N’Zogbia var för övrigt den som var bäst i Wigans lag denna dag, bland annat med en soloräd förbi fyra försvarare som avslutades med ett skott som Edwin van der Sar räddade med en vältajmad utrusning.

Wigan tvingades spela med nio man i över en halvtimme efter att kaptenen Antolin Alcaraz dödssyndat med en kapning bakifrån på Darren Fletcher och dragit på sig sitt andra gula kort för dagen, och Hugo Rodallega kort därefter sett rött efter en ful tvåfotare på Rafael Da Silva.

Premier Leagues hemsida berättade, som någon påpekade, helt inkorrekt att Paul Scholes skulle vara avstängd. Han var det i förra matchen, men startade idag på bänken innan han kom in och fick styra och ställa under sista halvtimmen.

Ryan Giggs var tillräckligt frisk efter sin sträckning för att finnas tillgänglig för ett eventuellt inhopp, medan både Rafael Da Silva och Rio Ferdinand startade trots att båda enligt uppgift igår varit osäkra för spel in i det sista.

IMPONERAR
Rafael Da Silva går från klarhet till klarhet och blir bättre för varje match. Idag låg han med ett perfekt inlägg bakom Chicharitos 2-0 med knappa kvarten kvar. Med en svår, låg nick, satte mexikanen målet som definitivt sänkte Wigan. Och hade bara Chicharito någon minut senare fått ordning på fötterna hade ännu ett av brassens inlägg resulterat i mål.

Trots spel med två man mer i en halvtimme och en massiv press den sista kvarten mäktade United bara med ett mål i den andra halvleken. Under matchens sista fem minuter fick Wigan inte låna bollen och inläggen ven kring försvararnas huvuden. Nästan samtliga spelare på offensiv planhalva var nära ett mål, inklusive Evra som efter ett helöppet läge inte kunde tro sina ögon när hans utåtskruvade skott smet tätt utanför stolpen.

Nästa match spelas borta mot Glasgow på onsdag, och då ska åtminstone Wayne Rooney få speltid enligt Sir Alex Ferguson.

United i serieledning, och det firar jag med… att vara barnvakt.

MATCHFAKTA | 20 November 2010 | 16.00 | PREMIER LEAGUE
MANCHESTER UNITED – WIGAN ATHLETIC 2-0 (1-0)
Arena: Old Trafford (Manchester) | Publik: 74 181 | Domare: Martin Atkinson
MÅLTIDMÅLSKYTT
1-045EVRA (Park)
2-076HERNANDEZ (Rafael)
LAGUPPSTÄLLNING
Van der Sar
Rafael, Ferdinand, Vidic, Evra
Nani, Fletcher, Carrick (64), Park (56)
Macheda (56), Obertan
Avbytare: Kuszczak, Rooney (56), Giggs, Hernandez (64), O’Shea, Scholes (56), Evans
Varningar:
Wigan Athletics:Al Habsi, Gohouri, S Caldwell, Alcaraz (utvisad 59), Figueroa, Stam (79), Diame, Thomas, Gomez (58), N’Zogbia (80), Rodallega (utvisad 61)
Avbytare:Pollitt, Di Santo (80), Watson, Boselli, Moses (58), McArthur (79), McManaman
Varningar:Diame (29)
Utvisningar:Alcaraz (30, 59), Rodallega (61)
STATISTIKMANCHESTER UNITED – WIGAN ATHLETICS
SKOTT16-11
SKOTT PÅ MÅL7-4
HÖRNOR11-1
FRISPARKAR16-11
OFFSIDE1-0
BOLLINNEHAV67%-33%