Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Manchester United – Blackburn Rovers

Vi är klara för fortsatt spel i Europa och nu väntar den bistra brittiska vintern. Big Sam och hans boys gästar Old Trafford, kanske inte den enklaste av munsbitar. Men som ligatabellen ser ut just nu är tre poäng högst önskvärda.

Visserligen har vi ett Valencia i fin Europaform kvar, men torskar inte Manchester United med allt för många mål, kan vi räkna med att gruppsegern är klar redan nu. Men det dröjer innan vårvärmen är tillbaka i Europa och inte minst i England. Istället står vi inför den alltjämnt kritiska vinterperioden, där agnarna brukar skiljas från vetet i Premier League. Arsenal, med sina frusna utlandsproffs är ett klassiskt exempel på det, men just nu är det tjockt som risgrynsgröt i tabelltoppen. Tappar Chelsea, i usel ligaform, poäng igen samtidigt som United tar tre goa mot Rovers är vi i topp, fortfarande utan att ha imponerat över huvud taget under denna säsong. Och det faktum att United vägrar förlora är i sig en enorm bedrift.

Men nog om det. Hur formen egentligen ser ut i laget kommer förbli en gåta tills första bästa styrkebesked ges. Hösten har såklart varit turbulent med extremt många skador (som vanligt?) och en till en början undflyende Rooney. Nu har grabben till sist bett om ursäkt på ”riktigt” och han fick dessutom äntligen göra mål igen. Straffen på Ibrox satt sjukt säkert och förhoppningsvis innebar den att fördämningen brast för den gode Wayne. När Evra gör matchvinnande mål borde det indikera på att anfallet krisar, är frälsaren tillbaka?

Kikar vi på skadeläget kan vi konstatera att både Scholes och Fletcher är borta. Eller i Pauls fall är man åtminstone osäker på om han kan ställa upp, men den gamle lär behöva vila i vilket fall. Fletcher har problem med ankeln igen, förhoppningsvis återser vi honom till Lucia – då vinterfobiska Arsenal står för motståndet. Att dessa två är borta är långt ifrån gött, trots att boss Sir Alex hävdar att läget är lugnt. Ser man på det i det stora hela får man ändå vara glad att åtminstone Rooney & Giggs är tillbaka på banan. Dessutom är Anderson hel igen och man kan nog räkna med att han paras ihop med Carrick på mitten. Engelsmannen verkar vara på väg tillbaka till sin forna kanonform, även om han fortfarande tenderar att skjuta bollar femtio meter över mål när läget ges.

Rooney i mitten då? När Scholes klev av i onsdags gled ju Wazza ner och gjorde det dessutom bra. Kanske får han en släpande roll imorgon också. Vida och Rio är tillbaka i backlinjen, de vilade som bekant senast mot Rangers. Även Evra och Rafael borde ses som självklara och vips har vi en komplett backlinje, förmodligen också den bästa linjen som finns att tillgå. Det blir ingen längre utläggning om Berbatov, mer än att han alltid försöker sig på de extremt svåra halvvolleyskotten i straffområdet varje gång han får chansen. Med Rooney som stöd kan han kanske sätta ett jäkla mål någon gång, han är trots allt nominerad (ihop med femtiotalet andra spelare) till FIFA:s världselva.

Tillgängliga spelare:

Van der Sar, Amos, Rafael, O’Shea, Brown, Ferdinand, Vidic, Evans, Smalling, Evra, Fabio, Nani, Park, Carrick, Anderson, Obertan, Giggs, Rooney, Berbatov, Hernandez, Macheda, Bebe

Vad ska man säga om Blackburn Rovers då? De har inte vunnit mot Manchester United sedan februari 2006. Dock anser jag att det var i matchen mot Rovers som United tappade guldet förra säsongen – och inte i den, hårt förträngda, 2-1-förlusten mot Chelsea. 0-0 slutade det den gången och kanske var det då Berbatov var som mest ifrågasatt. Hur som helst, Rovers ligger just nu tryggt inbäddade på en elfteplats, mellan de två nykomlingarna Newcastle och Blackpool. Noterbart är att man vid seger får känning på den nedre tätklungan, det vill säga The Big Six. Eller Seven. Eller Eight och så vidare.

I de senaste fem har man blandat och gett, senast spelade man ut Aston Villa på hemmaplan efter två goa mål från den glade norrmannen Pedersen. Innan dess har Rovers fått däng av både Chelsea och Tottenham, men samtidigt vunnit mot poängkollegan Newcastle samt Wigan. Vad gäller skadesituationen är läget in i det sista oklart, ett antal spelare ska genomgå fystester innan elvan spikas. Bland andra är just Pedersen, och den excentriske El Hadji Diouf osäkra kort.

Tillgängliga spelare (enligt Teamtalk):

Robinson, Nelsen, Samba, Salgado, Jones, Givet, Pedersen, Dunn, Emerton, EH Diouf, Kalinic, Roberts, Chimbonda, Hoilett, Linganzi, Goulon, Bunn, Hanley

Avspark: 16.00
Old Trafford
Matchen visas i TV10 och Viasat Premier League HD