Manchester United – Arsenal FC 1 – 0

Måndagströttheten verkade ett tag även ha drabbat Premier League. En seg och tempofattig första halvlek följdes dock av betydligt rappare spel under den andra, i en match som i slutändan hade en självklar segrare. Parks huvud såg till att Sir Alex vann hjärnornas kamp och United återtog serieledningen – och det med en match mindre spelad.

Toppmatch mellan giganterna Manchester United och Arsenal brukar få det att vattnas i munnen. Ikväll bjöds det emellertid inledningsvis inte på särskilt mycket godis, såvida man inte är ett fan av disciplinerat försvarsspel. Underhållningsvärdet steg lyckligtvis flera snäpp i andra, där vi både fick se visst Arsenaltryck och en bränd straff av Rooney.

I Uniteds fall var den röda försvarsmuren skälet till segern, då oskärpan framför mål var smärtsamt tydlig. Men när allt kommer omkring producerade Arsenal i slutändan knappt ett enda anfall av betydelse, medan United åtminstone förvaltade en av chanserna man fick. Jag vill inte sparka på den som ligger, men att Arsenal skulle vara bättre i år än tidigare upplagor såg man inga spår av.

Allt kan hända i Premier League, men ikväll skaffade sig United ett delikat grepp om ligan som jag är övertygad om att man inte släpper ifrån sig hur enkelt som helst. Dessutom har United fortfarande varken förlorat en enda PL-match, eller förlorat mot Big Four plus Tottenham och City. Seger mot Chelsea nästa vecka och den sviten kompletteras och utsikterna för det är i detta nu mycket goda.

Vad gäller det taktiska undrade många om Sir Alex än en gång skulle satsa på den så framgångsrika kombon Rooney – Berbatov ikväll. Svaret blev ett tydligt nej, matchen skulle vinnas på mittfältet och därför fick självklare Fletcher, ihop med pånyttfödda Carrick och Anderson ta hand om det centrala spelet. Arsenaldödarna Park och Nani på varsin kant, Rooney ensam på topp ihop med ordinarie backlinje och vips har vi den formation som tog hand om avsparken.

Vad gäller Arsenal återfanns ”ordinarie” målvakt Fabianski på bänken, ihop med bland andra van Persie och Fabregas. Mellan stolparna fick istället Arsenals andra polska målvakt chansen – 20-årige Szczesny, som gjorde Premier League-debut ikväll. Vi kan också notera att Rosicky går in från start, prydd med kaptensbindeln och tar hand om högerkanten i Arsenals femmannamittfält.

Första halvlek:

Det tar inte längre än fem minuter innan Clichy i Arsenalförsvaret sparkar ner Nani under ett United-anfall och TV-kamerornas bäste vän Howard Webb tvingas ingripa. Inget kort till Clichy den gången, men de följande minuterna ser vi en rad tacklingar bakifrån från Arsenals sida, vilket spär på den något spända stämningen.

Utöver Londonlagets gruff är matchinledningen relativt lugn. Och United verkar vara det lag som tar det lugnast, men å andra sidan kör man en ”taktisk” uppställning i Manchesterlägret. Arsenal stressar och försöker skapa press på offensiv planhalva, men så långt utan resultat. United å sin sida har två frisparkar på mål, som dock inte verkar vara något större problem för PL-debutanten Szczesny.

20 minuter in i matchen har fortfarande väldigt lite hänt. Arsenal anfaller som man vant sig se dem när de möter United – inlägg från kanterna som gång på gång går över Chamakhs huvud. Rafael är den i United som har inlett piggast och försöker både försvara samtidigt som han springer igång anfall efter anfall. Båda lagen tar dock oftast skott långt utifrån som inte besvärar någon utav målvakterna.

I den 22:a minuten får United så sin hittills bästa chans; Fletcher smäller in ett inlägg i straffområdet som Squillaci snabbt nickar undan – rakt på Nani som drar till på volley, men missar tyvärr målet med en knapp decimeter. Producenten visar bilder på Gary Neville som sitter på läktaren tillsammans med David Beckham och verkar ha en trevlig afton så långt.

Det är tyst om Nasri, liksom Arshavin. En halvtimme in händer fortfarande väldigt lite i en match som gått från försiktig till tillknäppt. Inget av lagen vågar riktigt anfalla med full styrka, vad gäller Rooney har han hittills gjort bäst ifrån sig i mitten medan Anderson alltjämnt syns till i Arsenals straffområde. Spelet på mitten är oerhört kompetent och då och då serveras snygga instick, men framför mål saknas fortfarande skärpa. Van der Sar har knappt rört bollen, vilket ur Uniteds synvinkel såklart är positivt, men man undrar ju vad det blev av den där klassikern som Sir Alex på förhand hoppades på.

Halvlekens mest talande sekvens är när Evra tar en löpning på vänsterkanten och i kamp med Sagna väljer att sluta springa. Helt stilla står de båda fransoserna sedan och försöker trycka undan varandra. Evra petar till slut bollen på Sagna som tacksamt passar till hjälpande back och ännu ett United-anfall har gått till spillo.

I den 40:e minuten bryts så äntligen isen. Nani kommer på vänsterkanten och slår ett välavvägt inlägg mot straffområdet. Enda United-spelare där är Park, som medan han faller bakåt möter med pannan och nickar, nästan smeker, bollen i en fin båge över Szczesny. Ett – noll och sydkoreanen gör mål för tredje säsongen i rad mot Arsenal.

Trots det hyfsat fysiska spelet dröjer det ändå till den 43:e minuten innan Webb tvingas ta fram ett kort. Nani, den ständige slagpåsen under den första halvleken, får ta emot en riktig K1-spark mot knäet av Chamakh. Givet gult, men argast över situationen verkar Fletcher vara, som står och vrålar mot alla i sin närhet. Mr anti-fotboll, som Wenger så vackert kallade honom, lämnar ingen oberörd.

Arsenal ser nu ut att i allt ökande tempo tappa matchen. Bara någon minut efter det första gula, är det dags för nummer två. Arshavin, som rör sig som sirap, klipper Fletcher med båda benen precis utanför straffområdet. Lyckligtvis för Arsenal väljer Anderson att ta frisparken, som han fjuttar någon centimeter över markhöjd, rakt på täckande mur. I och med detta är också halvleken slut.

Andra halvlek:

Inledningen på de andra 45 är betydligt rappare än de första. Arsenal är i stort behov av en kvittering för att matchen inte ska glida dem ur händerna, men United bjuder på en kompakt och röd försvarsmur som i detta skede knappast ser ut att ge vika. De farligaste anfallen står även nu hemmalaget för, men bästa chansen får Anderson (!) som än en gång visar varför de flesta hävdar att han är defensiv mittfältare och skjuter rakt på Szczesny. Bara minuter senare kommer Nani fri i ett liknande läge, men portugisen lyfter bollen någon meter över Arsenalmålet.

I den 56:e minuten får Arsenal till slut till en farlig chans, då Van der Sar släpper ifrån sig en billig retur när bollen skruvar sig ur holländarens grepp. Wilshere är framme och hugger, men Vidic ser till att bollen inte hittar in i nätet. Det blir trots allt inte närmare mål än såhär. Arsenal har ytterligare ett par minuter som bollförare, men en kvart in i halvlek två verkar energin ta slut. Manchester flyttar sakta upp och bygger upp ett tungt tryck mot Londonlaget som nu försvarar med i princip alla tillgängliga män.

Wilshere haltar efter en timme spelad och ersätts snabbt av van Persie. Wenger satsar allt på två kort och byter även in Fabregas, på bekostnad av Rosicky, som man knappt sett skymten av under matchen. Och det dröjer inte lång tid innan van Persie är inblandad i farligheter, när han har ett halvtungt skott som Van der Sar dock lätt kan plocka ner.

I den 73:e minuten kommer återigen Nani fram på kanten vilket innebär problem för Clichy, något vi har fått se matchen igenom. Portugisen tar sig in i straffområdet och i kamp om bollen faller Clichy och touchar bollen med handen. Huruvida det var avsiktligt eller inte framgår inte av reprisbilderna, men Webb blåser straff utan att tveka. Rooney kliver fram, men istället för sätta den hårt och rent som man kan vänta sig, gör han en Beckham och skjuter högt, högt över.

Kvarten kvar och matchbilden har inte förändrats avsevärt. Visst är tempot högre än i första, men det skapas ytterst lite på plan. Uniteds försvar är klasser bättre än Arsenals kreativitet för kvällen. I ett försök att ytterligare dra upp tempot byts Walcott med speeden in istället för Arshavin, som inte direkt haft en lyckad kväll. Varför Fabregas över huvud taget har bytts in är ett mysterium, katalanen ser framför allt inte hel ut, men å andra sidan kan man fråga sig när han senast faktiskt var 100 % skadefri.

Under de sista minuterna spelar United tryggt av matchen utan att förta sig, dessutom är Rooney nära att revanschera sig för straffmissen då han slår en rätt go lobb mot Szczelny i Arsenalmålet. Den unge polacken, som för övrigt gör en riktigt bra match, lyckas dock få en hand på bollen och styra undan den från mål. De fyra övertidsminuterna bjuder inte heller de på något uppseendeväckande, utan United visar än en gång varför man associerar Sir Alex manskap med maskiner och varför Arsenal är så lätta att kritisera.

//SAMIR YOSUFI

MATCHFAKTA | 13 DECEMBER 2010 | 21.00 | PREMIER LEAGUE
MANCHESTER UNITED – ARSENAL FC 1-0 (1-0)
Arena: Old Trafford (Manchester) | Publik: 75 227 | Domare: Howard Webb
MÅL TID MÅLSKYTT
1-0 41 PARK (Nani)
LAGUPPSTÄLLNING
Van der Sar
Rafael, Ferdinand, Vidic, Evra
Nani, Fletcher, Carrick, Anderson (85), Park
Rooney
Avbytare: Kuszczak, Hernandez, Berbatov, Brown, Smalling, Obertan, Giggs (85)
Varningar:
Arsenal FC: Szczesny – Sagna, Squillaci, Koscielny, Clichy – Song, Wilshere (64) – Nasri, Rosicky (64), Arshavin (77) – Chamakh
Avbytare: Fabianski, van Persie (64), Fabregas (64), Walcott (77), Denilson, Djourou, Bendtner
Varningar: Chamakh, Arshavin, Sagna, Song
STATISTIK MANCHESTER UNITED – ARSENAL FC
SKOTT 17-11
SKOTT PÅ MÅL 6-5
HÖRNOR 5-4
FRISPARKAR 17-9
OFFSIDE 3-0
BOLLINNEHAV 46%-54%

MANCHESTERGUIDE
Manchester United Supporters Club Scandinavia är Manchester Uniteds officiella supporterklubb i Skandinavien. Muss.se är supporterklubbens svenska kanal. Vi producerar redaktionellt innehåll på och informerar om supporterklubbens aktiviteter.
© 2021 MUSS.SE   •   OM MUSS & MUSCS   •   HJÄLP MUSS   •   OM MUSS.SE   •   BLI SKRIBENT   •   INTEGRITETSPOLICY   •   KONTAKTA OSS