Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Sir Alex efter matchen: ”Välkommen till engelsk fotboll”

Efter premiärsegern mot West Bromwich Albion riktades fokus på nyförvärvens prestationer och det plötsligt trista skadeläget. Sir Alex Ferguson backar upp de nya spelarna och är glad för truppens bredd.

Det vore fel att kalla Ashley Youngs ligadebut annat än en succé. Han låg bakom båda målen i 2-1 segern mot West Brom och var den som hotade från sin kant. Sir Alex Ferguson tyckte Young kommit in i laget på ett bra sätt.

Han har ett lugn med bollen och är inte bara en inläggsspelare, samspelet med de andra spelarna var bra. Han lade upp det första målet för Wayne Rooney med en bra passning och han hotade hela tiden. Några av hans inlägg blockerades och det blev succé direkt när han bestämde sig för att gå andra hållet mot kortlinjen. Okej, det var ett självmål, men han skapade chansen genom att ta sig ner till kortlinjen, berömde Sir Alex Ferguson till ManUtd.com.

Young själv var givetvis nöjd med sin match men han berömde också laget.

– Alla har stor förståelse för spelet och därför har de vunnit så många titlar. Nu är jag här och vill göra bra ifrån mig varje gång jag tar på mig Uniteds tröja. Jag tror att det här laget kommer att utföra stordåd, sa Ashley Young.

Jämfördes med Schmeichel
Målvakten David de Geas match fick tyvärr inte samma succéstämpel. Han släppte in ett billigt mål och så var genast snacket i media igång. Sir Alex manar till tålamod och påminner om att de Gea inte bara är ung utan att det också tar tid att anpassa sig till spelet i England.

– Jag tror det handlade om koncentration där, sa Sir Alex om målet, som tillkom på Shane Longs inte direkt hårda skott som slank förbi.

– Jag klappade honom på huvudet och sa ”välkommen till engelsk fotboll” för att han fick stryk i andra halvlek. Han skulle kanske ha blivit mer skyddad av domaren, men han stod pall och det var en bra erfarenhet för honom. David är bara 20 år gammal. Vi förväntar oss en läroprocess, fortsatte Sir Alex.

En tröst kan vara Sir Alex jämförelse med den unge Peter Schmeichels första tid i United.

– För målvakter från Europa har vi har en annan typ av spel. Schmeichel var likadan när han kom. Wimbledon borta på en onsdagskväll var hans första bortamatch och de gjorde det hett om öronen för honom. I hemmamatchen mot Leeds följande lördag släppte han inte ett riktigt dåligt mål men Peter gick vidare till att bli den kanske bästa målvakten genom tiderna.

Berömde inhopparna
Sir Alex var mest nöjd med inledningen av matchen, rörligheten och bollförflyttningen. Han berömde flera spelare men mest de två som fick komma in när först Nemanja Vidic men sedan också Rio Ferdinand tvingades kliva av skadade.

– Vi hade några bra insatser. Rooney var fantastisk i dag, han var överallt på planen. Unge Cleverley var bra och jag måste säga att det inte är lätt för en ung försvarare att komma in när dina två mest erfarna spelare tvingas kliva av i andra halvleken. Men Phil Jones och Jonny Evans var toppen.

Nu riskerar Ferdinand att missa spel i upp till sex veckor med en skada på baksida lår. Nemanja Vidic skada kommer att undersökas närmare men tros inte vara allvarlig. Redan innan matchen kom nyheten att Rafael tvingas till opereration efter att ha slagit axeln ur led på träning. Han förväntas bli borta i tio veckor.

Turligt nog är Patrice Evra på väg tillbaka från sin skada och ska kunna spela mot Tottenham.