Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Matchrapport: Everton – Manchester United 0-1

Efter 35 minuter in i matchen kunde jag konstatera att United spelade som ett mästarlag. Efter dessa 35 minuterna satt jag ihopkrupen i soffan i resterande 55 minuterna, plus tillägg, och höll tummarna att Everton inte skulle lyckas få in en kvittering. Tummarna skiftade färg men, det var det värt för, oj så viktig seger det blev till slut. Nu kan vi börja blicka framåt igen.

Det var strålande fotbollsväder på Goodison Park denna förmiddag och det kändes att det var spänning i luften. Laguppställningarna var följande:
United: (4-1:4-1) De Gea, Jones, Vidic, Evans, Evra, Fletcher, Park, Cleverley, Rooney, Welbeck, Hernadez
Everton: (4-5-1) Howard, Hibbert, Jagielka, Heitinga, Baines, Coleman, Fellaini, Rodwell, Osman, Bilyaletdinov, Saha

Kommentarer och uppseendeväckande över Uniteds laguppställning måste vara att Rooney spelade faktiskt innermittfältare tillsammans med Cleverley med Fletcher som sittande mittfältare. Tycker att Rooney har alla förutsättningar att spela där sen han har fått ordning på sitt temperament.
Welbeck hade högre utgångsposition på vänsterkanten än vad Park hade på högerkanten.

Första halvlek
United sätter upp ett högt tempo både i anfallsspel och försvarsspel från första början. Redan i den andra minuten efter väldigt många passningar inom laget spelar Welbeck fram Park som går på avslut men inget mål.
Under den första kvarten har vi fått svar på några frågor. Everton lyfter långt in i boxen mot Fellaini i första hand. Park visar att han troligtvis är världens bästa presspelare. United spelar ett vågat och fantasifullt passningsspel på sista tredjedelen av planen.
Efter ungefär kvarten spelad får Rooney ett skottläge men på något sätt lyckas domaren hamna mellan Rooeny och bollen. Det gör dock inte så mycket då Javier Hernandez kan pricka in 1-0 på ett inlägg av Evra. Ett fantastiskt passningsspel leder fram till Evras inlägg. Roligt att notera att United har fyra spelare inne i motståndarnas straffområde samt en understödsspelare utanför när inlägget slås.

De första 35 minuterna spelar United ett riktigt bra presspel mot Everton. Ofta ser vi den aggressiva pressen mynna ut i att United vinner bollen högt upp.

I den 35:e minuten bryter Everton ett uppspel och Rodwell får skjuta rättvänd precis utanför straffområdet. Skottet går dock utanför och De Gea, som var väldigt stabil idag, behöver inte agera den gången.
Efter 39 minuter spelade får Everton sin bästa chans i matchen. Ett bra frisparksläge och Baines, den spelare jag varnade om på förhand, kliver fram och skjuter frisparken i ribban. Vi hade centimetrarna på vår sida där.
Rooney kunde i den 44:e matchminuten avancera rättvänd mitt i planen och servera Hernandez som avslutade mitt på Howard. Just Rooney rättvänd i mitten av planen är något som Sir Alex får när han spelar som central innermittfältare. Han blir hyperfarlig i dessa lägen.
Saha får komma in i sitt favoritläge, snett in från högerkanten, och får avsluta med sin vänsterfot två gånger i slutet men både försvarare och De Gea står i vägen.

Första halvleks dominant är Cleverley som ger United ett större register i anfallsspelet. Killen kanske inte är så bra defensivt men han väger upp det med sitt offensiva spel. Även Vidic i backlinjen dirigerar försvaret väl som han sedan fortsatte med hela matchen igenom.
Evertons fasta situationer känns hela tiden farliga och man kan se på markeringen att United-spelarna är införstådda med denna farlighet.

Min personliga reflektion är att Jones borde slopa sina u-landsengelska slingor i håret. Hela halvtiden går åt till att störa mig på dessa förfärliga slingor.

Andra halvlek
Barkley kommer in i halvtid och Bilyaletdinov får gå ut.

I början av andra halvlek står matchen och väger. Inget lag spelar bra och United börjar backa hem med sitt lag och spela lågt försvarsspel där den höga pressen försvinner.
I den 52:a minuten kommer dock Evans första riktiga slarv där han vinner bollen i en 2 mot 1-situation men spelar bollen till Everton och Rodwell får öppen gata igen där ett hårt skott avlossas som De Gea räddar med näsan.
Cleverley slår antagligen upp sin gamla skada igen och tvingas till byte där Nani kommer in. Jag hoppas verkligen inte han blir borta länge.
Hernandez visar prov på fin passningsfot i den 62:a minuten när han slår en kross mot Welbeck som tar sig in och på halvvolley skjuter rakt på Howard som räddar till hörna.
67:e Hernandez ut StillaståendeBerbatov in
73:e Welbeck ut Valencia in
76:e Osman ut Vellios in

Ser även en skylt som kommer upp som påvisar hur många fler chanser Everton har haft. Tröstar mig med att Evertons chanser ofta sker utanför straffområdet.

På en Evertonhörna, när klockan tickat upp mot 80, blir det stor kalabalik i straffområdet. Jones räddar liggande två gånger om och Saha tar med handen innan den går ut till en andravåg som avslutas över. Jobbigt för hjärtat helt klart.
84:e Saha ut Gueye in
När det sen är dags för övertid har Everton en straffsituation som domaren helt korrekt INTE dömer straff för. Evra är först in i situationen och det var ingen straff.
Domaren blåser av matchen och det blir 3 poäng från Goodison Park i år. Härligt!

Inte mycket stämmer under den andra halvleken och det känns stressigt och jobbigt för spelarna.
Jag blir inte klok på Berbatov som människa.

Reflektionen i slutet av matchen var det bytet som lin.. assisterande domaren tvingades göra. Inga reprisbilder på vad som orsakade hans skada men skönt att se Rob Swire plåstra om honom.

Vi fick det vi kom för och tre poäng bärgades.