Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför Man Utd-Wigan

Det intensiva matchandet över jul- och nyårshelgen går vidare. Matcherna avlöser varandra och kryddas extra med derbyt i FA-cupen en vecka in på det kommande året. Efter krossen borta mot Fulham är det nu dags att ta emot Wigan hemma på Old Trafford.

Det finns massor att skriva om den här säsongen så här långt. United började lysande med fem raka segrar. Vissa förväntade topplag manövrerades enkelt ut medan andra krossades fullständigt. Laget snittade nästan fem gjorda mål mot Tottenham, Arsenal och Chelsea. Det kändes som om ingenting skulle kunna stoppa de röda djävlarna.

Sedan kom City igång på allvar och sedan mötte vi City. Alla vet hur det gick. Torsken är en sak, siffrorna en annan. Efter derbyt, bortsett från matcherna i Europa, lirade United United sju inhemska matcher där målsnittet framåt knappt översteg ett per match. Och det kanske man ska tacka Aldershot för?

Laget och spelet haltade betänkligt. Självförtroendet kändes sönderskjutet och skadorna avlöste varandra. Spelet gjorde att jag kände att det inte fanns på kartan att någon av titlarna kunde bärgas den här säsongen.
Sedan kom sortin i Carling Cup och debaclet i Champions League. Och kanske blev det just det, som nu får mig att tro att laget mycket väl kan ta hem en av, eller till och med alla tre titlar som finns kvar att spela om.

Nu verkar det som att den gode sir Alex Ferguson fått ordning på skutan igen och framför allt målen har på nytt börjat trilla in. Inte mot det mest svårspelade motståndet, men kanske är det just vad laget behöver just nu? Hemmamatchen mot Wigan följs av en ny mot Blackburn strax innan nyår. Matcherna ska ge sex poäng och förhoppningsvis kan målen fortsätta att ramla in.

Man Utd:
Segern senast borta på Craven Cottage gav mycket att glädjas åt. Dansken höll återigen nollan mellan stolparna och fler och fler röster börjar höjas över att det kanske är dags att låta honom få ett än större förtroende än han hittills fått.

Det känns som det är sällan han gör spektakulära räddningar, till skillnad från den yvige spanjoren. Å andra sidan känns det som om dansken sällan behöver göra dessa matchavgörande räddningar. Kanske är det ett tecken på stabilitet och att han får hela laget att känna sig trygg med honom? Pondus har han och drar sig inte för att riva av en och annan försvarare emellanåt.

De Gea är ändå en toppmålvakt som kan bli hur bra som helst i den röda tröjan. Naturligtvis behöver vissa delar av hans spel bli bättre men för mig känns han som det självklara valet att satsa vidare på. Lite charmigt är det ändå med runt 200 miljoner målvakt på bänken.

Ashley Young byttes ut med ett taskigt knä och förväntas vila i tre veckor. Phil Jones blev knockad av Dempsey och rapporter om bruten käke gjorde sig gällande till en början. Nu verkar det mest bara handla om smärta och han ska vara spelklar till morgondagens match.

Young är alltså senaste namnet på skadelistan. Där står sedan tidigare Fabio, Vidic, Ferdinand, Cleverley, Anderson, Fletcher och Owen. Just Owen känns ju som en överraskning…

Jag vet inte hur mycket SAF eventuellt roterar inför den här matchen? Backlinjen känns redan tillräckligt roterad sett till hur den förväntades vara inför säsongen. Det är väl egentligen bara Evra som fortfarande finns kontinuerligt på planen och kanske den som minst har imponerat så här långt, även om jag kan tycka att kritiken många gånger är lite väl hård emot honom.
Kanske får Rafael ta hand om högerbacken och Jones placeras på bänken, sett till skadan mot Fulham?

Young hade nog varit given i denna match men nu återfinns han alltså på skadelistan. Visst kan rotation vara bra, men jag hoppas ändå Park stannar på bänken och att kantspelet blir oförändrat. Valencia får dock gärna göra mål.

Centralt lirar Carrick vidare och… Giggs igen? Tveksamt. Park centralt, en droppandes Rooney eller någon av de yngre killarna? Jag hade nog mest trott på en droppandes Rooney bakom Hernandez och Berbatov. För visst spelar Berbatov kvar?
Nu har Wigan både spel- och resultatmässigt imponerat i slutet och jag vet inte hur offensiv uppställning SAF startar med. Det slutar nog med Park.

På topp får nog Welbeck vila. Jag hade gärna sett både Hernandez och Berbatov från start. Istället blir det nog Rooney tillsammans med mexikanen.
Helt rätt har jag ju aldrig haft tidigare, så varför skulle det förändras nu?

Trolig startelva:
De Gea
Rafael – Smalling – Evans – Evra
Valencia – Carrick – Park – Nani
Hernandez – Rooney

Wigan:
Laget hade en bra start på säsongen och var obesegrade i de tre första matcherna. Dock var motståndet inte speciellt avskräckande. Sedan kom en underbar svit med nio (!) raka förluster, som skulle ha varit tio om laget inte kryssat hemma mot Blackburn.

Kanske var resultatet vändningen? Eller någonting annat? Sedan mitten på november har nu laget spelat sex matcher och bar förlorat en av dem, hemmamötet med Arsenal. Wigan har två raka bortasegrar och har dessutom tagit poäng i de två senaste hemmamatcherna mot Chelsea och Liverpool.

Förra säsongen var nog colombianen Rodallega lagets frontman. I år det varit betydligt tyngre för honom. Skador och bänknötande har präglat säsongen. Det mesta i offensiv kraft har handlat om trion Gomez, Sammon och Moses. Tränaren Roberto Martinez kommer nog inte att ändra på det lag som så sakteliga har fått blickarna att vända uppåt igen.
Martinez förfogar över en relativt intakt trupp och i dagsläget är det bara Boyce som återfinns skadad.

Trolig startelva:
Al Habsi
Figueroa – Caldwell – Alcaraz
Jones – McCarthy – Diame – Stam
Gomez – Moses
Sammon

Inbördes möten:
Fjolårets båda seriemöten innebar två segrar och 6-0 i mål för United. Hemma vann laget med 2-0, vilket dubblades i februarimötet. Hernandez stänkte in tre och de övriga gjordes av Evra, Fabio och Rooney.

Lagen har inte mötts så speciellt många gånger. Sex dubbelmöten har det blivit i ligan samt en drabbning i Carling Cup. Skillnaden är talande och slående. Och överlägsen.
United har tretton raka segrar med målskillnaden 41-4!

United ska vinna denna match. Inget snack om saken. Jag hoppas vi dessutom gör det både övertygande och ser gärna flera målskyttar.
Det laget mest får se upp med, är väl att undvika att skicka den skicklige spanjoren Gomez till straffpunkten.

Man Utd-Wigan
Old Trafford
Domare: Phil Dowd
Tid: 16.00 (svensk tid)
Tips: 4-1 (Valencia, Rooney, Hernandez, Berbatov)

Matchen sänds på Viasat Sport med start 16.00 (sändningsstart 15.55). Matchen visas dessutom i Viasat PL extra 3.