Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Matchrapport: United – At. Bilbao 2-3

Ett inspirerat Athletic Bilbao tog en välförtjänt seger på ett dystert Old Trafford ikväll, och har nu endast en seger på hemmaplan av fem möjliga i Europa denna säsong.

Efter att det blåa Manchester-laget åkt på en förlust mot Sporting på bortaplan drogs det i smilbanden, bara för att två timmar senare dras tillbaka när de röda åkte på en ännu värre förlust.

En bortdömd straff samt ett offsidemål för motståndarna kvittar efter dagens match, då bortalaget stod för allt denna kvällen och jag antar att det var flera supportrar än jag som tappade hakan, både över hur bra Athletic Bilbao spelade samt hur uselt United spelade denna torsdagskväll.

Första halvlek

Redan från första början tog Bilbao grepp om matchen, och spelade fram till den 22:a minuten den absolut bästa fotbollen. Ett antal chanser kom ifrån eller var uppbyggda av den store anfallaren Llorente, som hade lekstuga med hemmalagets försvar denna match.

I den 19:e skickas en boll till just Llorente som står i straffområdet. Han håller tillbaka Smalling som drar anfallaren i tröjan och ramlar. Självklar straff skulle nog de flesta säga, icke sa domaren och blåste frispark till United. På vilka grunder United fick frispark är fortfarande ett mysterium.

Rooney lyckades med sin första passning i matchen i den 22:a minuten, vilken gick vidare till Giggs som spelade till Chicharito i straffområdet som gjorde en elegant skottfint med högern, lade över bollen på vänstern och avlossade ett skott på mål. Bilbaos målvakt Iraizoz räddade men släppte en retur som Rooney snappade upp och enkelt lade in bollen i målet med högerfoten, 1-0 till United.

Efter målet fortsatte Bilbao med sin förvånansvärt höga press, och Unitedspelarna verkade vara frustrerade över att knappt få låna bollen. När man sedan fick tag på bollen fanns ingen kreativitet och bollen försvann snabbt tillbaka till de spanska motståndarna.

David De Gea storspelade i målet ytterligare en match, och avstyrde många chanser för motståndarna, men fick se sig besegrad i den 44:e minuten av Llorente som nickade in bollen efter ett inlägg ifrån höger av Susaeta, 1-1!

Andra halvlek

United ryckte upp sig en aning i andra halvlek, men vi fick se en fortsatt dominans ifrån gästerna och inom tio minuter hade De Gea gjort ytterligare två klassräddningar på skott ifrån Muniain samt Llorente.

Smalling fick sedan en smäll mot huvudet, som började blöda ordentligt trots att han hade ett skydd över hela skalpen, och gick av planen i den 54:e matchminuten. En minut senare byttes Carrick in och Jones fick flytta ned till baklinjen.

Under några minuter kommer en United-dominans med två hyfsade chanser genom Rooney, på frispark, och Chicharito, vars avslut gav lagets första hörna (i den 60:e minuten) som utdelning.
Efter hörnan byts Park ut till förmån för Anderson, och Giggs får flytta ut på vänsterkanten.

I den 64:e minuten kommer matchens enda kort, och det var av den gula kulören till Bilbaos mittback San José. Minuterna senare kommer den unge anfallaren Muniain fri mot De Gea, som ytterligare en gång gör en klassräddning. I detta nuet hade gästerna kunnat leda med 5-1 om det inte varit för spanjoren i Uniteds mål.

I den 72:a minuten får De Gea dock se sig slagen igen, då Herrera chippar över backlinjen till De Marcos, som för övrigt står offside, och sätter till foten på bollen som sneglar sig in i De Geas vänstra hörn, 1-2 till gästerna från Baskien.

Efter målet kommer Nani in istället för Giggs, och Young tar plats till vänster på mittfältet medan Nani är på högerkanten. Rooney försöker med ett par långdistansskott, men har inte riktigt siktet inställt.
Istället fortsätter Bilbao försöka med sina anfall, men man har dock börjat tröttna och det leder till endast ett skott på mål, med ännu en räddning ifrån De Gea.

I den 89:e minuten anfaller United för fullt, och efter en stämpling tappar Evra skon. Young spelar tillbaka bollen till Evra, som med endast en sko spelar bollen vidare till Rooney i fint läge. Nu väljer domaren dock att blåsa, och frispark tilldelas Bilbao på grund av att lagkaptenen spelar med endast en sko.
Frisparken leder till ett anfall där De Marcos avlossar ett skott vid det högra hörnet av straffområdet som letar sig mot De Geas vänstra hörn. Målvakten lyckas styra bort bollen liggandes, där ingen motståndarspelare är i närheten. Rafael gör en inte ens halvhjärtad insats att nå bollen, och märker sekunder senare att Muniain kommer springandes bakom och stöter in bollen, trots att han var väldigt långt ifrån den, bakom en liggande De Gea. Insatsen från den brasilianska ytterbacken var bedrövlig, och det var hårt att se en spelare så ointresserad av att skydda bollen. 1-3 till bortalaget i den 90:e minuten.

United pressade de sista minuterna, och när Young försökte få in bollen i motståndarnas straffområde i den 92:a minuten tog De Marcos bollen med handen precis vid straffområdeslinjen, och domaren blåste straff till de rödkläddas favör. Rooney klev fram och satte ett viktigt 2-3-mål vid målvaktens vänstra stolpe, och Iraizoz slängde sig åt andra hållet.

Man fortsatte jaga en kvittering, men den knappa tiden gjorde att det inte gick att få till mer än två anfall. Fiaskot var ett faktum.


Sammanfattning

I nuläget har vi blivit vana vid bedrövliga insatser på hemmaplan i de kontinentala tävlingarna, och dagens insats var ingenting att vara stolt över för någon spelare i United förutom De Gea som räddade laget ifrån ett ännu större fiasko.
Jag kan på riktigt inte komma ihåg att Rooney slog fler än fyra passningar som hittade rätt adress, ofta gick de rakt på en motståndarspelare.
Rafael spelade ytterst tveksamt, men att han struntade i att hämta bollen vid 1-3-målet var droppen över bägaren, nu behöver Ferguson dela ut en RIKTIG hårttork, då det beteendet inte är acceptabelt av en spelare på denna nivå.
Chicharito fick inte till det alls, trots ett flertal lägen innanför motståndarens straffområde, förutom vid 1-0-målet.

United behöver nu till returen vinna med minst två mål, eller göra minst tre mål och vinna för att ta sig vidare. Det är absolut ingen enkel uppgift, speciellt inte på bortaplan.

Sist men inte minst måste Athletic Bilbao hyllas för sin insats, inte många lag spelar så respektlöst på Old Trafford, och sannerligen inte med tre(!) anfallare på bortaplan. Tränaren Bielsa ska ha en stor applåd för sin taktiska kunskap, och Llorente samt Muniain förtjänar en applåd efter denna match.