Everton chockade Old Trafford

Manchester United fick bara med sig 4-4 från söndagens match mot Everton på Old Trafford. Därmed skiljer endast tre poäng till världens största klubb, Manchester City, inför det avgörande derbyt (trots att United egentligen inte kommer från Manchester) den kommande måndagen.

Dessutom har världens största och mest meriterade klubb bättre målskillnad. Trots detta har United allt i egna händer med tre matcher kvar av PL.

United startade med Nani istället för Young på vänsterkanten. I övrigt var startelvan oförändrad. Everton startade, som väntat med en 4-5-1-formation med Neville och Gibson centralt och Fellaini framför dem båda. Fellainis roll var till stora delar att förutom target player agera som spelförstörare i förhållande till Scholes passningsalternativ. På kanterna spelade Pienaar och Osman för bortalaget.

Precis som mot Wigan startade Everton med hög press och United såg ut att vara steget efter i många dueller. Everton var närmast ledningen när Jelavic avslutade lågt vid de Geas vänstra stolpe, men spanjoren räddade enkelt.

Efter 33 minuter skulle Jelavic nicka in 0-1 till Everton. Hibbert fick relativt ostört (Evra och Nani) slå ett inlägg mot bortre stolpen. Vid denna nicklobbade Jelavic in bollen i de Geas högra hörn. Det är svårt att kritisera spanjoren för en sådan svår nick, men nog kunde Rafael ha gjort bättre då han hade god tid på sig att markera målskytten.

United ökade efter målet tempot och såg ut att finna tillbaka till sitt spel. Strax efter målet var Scholes nära att kvittera efter en hörna, men bollen räddades snyggt av Howard strax innan mållinjen.

Efter 41 minuter kom så 1-1. Nani slog ett vackert inlägg från vänster som Rooney, med stor kraft, nickade in via planen.

En bit in i andra halvlek, i den 56 minuten, skulle United göra 2-1 genom den duktige Welbeck. Engelsmannen fintade vackert bort en ankommande back vid utkanten av straffområdet och sköt distinkt in 2-1 i Howards vänstra kryss.

Någonstans kändes vändningen som den av mästrare. Tre minuter senare bjöd Carrick, Nani och Welbeck på fotbollsgodis när Nani till slut kunde chippa in bollen i Howards högra hörn. Ett otroligt vackert mål som skulle kunna ha punkterat tillställningen.

Istället kunde Everton göra 3-2 i den 67 minuten efter ännu ett inlägg från högersidan. Återigen fick Hibbert stå omarkerad och slå ett inlägg mot straffområdet. Fellaini, inte tillräckligt markerad av Evans eller Rio, mötte på ett tillslag och de Gea kunde inte styra bollen utanför den vänstra sidan av sitt mål. Nog kunde man kräva mer av både Evra och Nani i denna situation.

Strax efter, i den 69 minuten bjöd Welbeck och Rooney på en kombination a´la Yorke och Cole. Det vackra spelet avslutades med att Welbeck slog ett fint pass som Rooney snyggt kunde avsluta i Howards högra hörn. United andra, tredje och fjärde mål var magnifika och förtjänade att avsluta denna match. Det fysiska Everton hängde helt enkelt inte med.

Detta till trots skulle Everton under matchens sista sju minuter göra både 4-3 och 4-4. Dessförinnan, i den 81 minuten, nickade Evra i den vänstra stolpen efter ett fint inlägg från Valencia.

Två minuter senare slogs en lång boll mot Fellaini i straffområdet. Varken Evans eller Rio kunde hantera belgaren och bollen slogs, på returen, i mål av Jelavic i de Geas högra hörn. Jelavic var undermåligt attackerad av Rafael.

Med fem minuter kvar kom så kvitteringen. United såg chockade ut och någonstans kändes det som om Everton skulle göra mål i sitt nästa anfall. Fellaini höll enkelt bort både Evans och Rafael efter Nevilles inspel. Belgaren spelade snyggt fram Pienaar som kunde stöta in kvitteringen från nära håll.

Trots fem minuters övertid kunde United inte forcera in ett ledningsmål. Närmast var Rio med ett vänsterskott, som räddades snyggt av Howard.

Sammanfattningsvis känns mönstret igen. United släpper in massor med mål på hemmaplan i vissa matcher (City hemma i PL, Basel i CL, Blackburn hemma i PL och nu Everton hemma i PL). Totalt sett kostsamma poängförluster över en säsong. Någonstans måste frågan ställas om vissa spelare har koncentrationen för den yttersta toppen.

Det var frapperande att se hur backlinjen uppträdde på målen. Inlägg fick slås utan press, dålig markering, bristande uppfattning vid andravågorna etc. Pojklagsmisstag. Vid 4-2 skall matchen vinnas, särskilt i ett sådant avgörande skede av säsongen.

Det är emellertid inte just i denna match PL vinns eller förloras under säsongen. Sådan ögonblick är många och ett sådant kommer måndagen den 30 april. United har allt i egna händer, något annat är att ljuga. Det hade varit underbart att se en djupt koncentrerad insats av Evra, Evans, Rio och Rafael, samtidigt som Welbeck, Rooney eller varför inte Giggs eller Scholes avgör med en offensiv delikatess.

Det kan bara bli bättre nu. Gör oss stolta grabbar!

//Bukowski


MANCHESTERGUIDE
Manchester United Supporters Club Scandinavia är Manchester Uniteds officiella supporterklubb i Skandinavien. Muss.se är supporterklubbens svenska kanal. Vi producerar redaktionellt innehåll på och informerar om supporterklubbens aktiviteter.
© 2021 MUSS.SE   •   OM MUSS & MUSCS   •   HJÄLP MUSS   •   OM MUSS.SE   •   BLI SKRIBENT   •   INTEGRITETSPOLICY   •   KONTAKTA OSS