Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Krönika: Shinji Kagawa – Den perfekta Unitedvärvningen

Om läkarundersökningen går igenom och arbetstillståndet beviljas är alltså Shinji Kagawa klar för United. Det är sällan man presenterar en officiell övergångssumma i dagens fotboll, men troligtvis ligger den på runt 130 miljoner kronor som kan höjas till 190 miljoner kronor beroende på spelarens och lagets prestationer. Primässigt är det ett kap sett till spelarens kvaliteter, vilket till stor del berodde på att han endast hade ett år kvar på sitt kontrakt med Dortmund.

Förutom det helt klart överkomliga priset så är han även i rätt ålder. United har ju som ”värvningspolicy” att inte värva spelare äldre än 27 (Berbatov sågs som ett undantag enligt David Gill). Kagawa är bara 23 år gammal, så förhoppningsvis har han många framgångsrika år framför sig hos United.

Nyligen presenterades siffror att United var världens populäraste klubb, med uppskattningsvis 659 miljoner supportrar – 325 miljoner av dessa i Asien. Marknadschefen Richard Arnolds förnekade att värvningen skulle ha något kommersiellt syfte, då Kagawa kommer från just Japan. Trots uttalandet tror jag att man påverkades av det faktum att han faktiskt kommer från Asien, om det nu inte var så, har man fått en rejäl bonus.

Men det viktigaste av allt är spelarkvaliteten och spelstilen. Det som gör denna värvning så spännande är just att det är en helt ny typ av spelare. Kagawa är en av dagens moderna offensiva mittfältare, liknar spelare som Modric och Silva i spelsättet. Det var väl tänkt att Anderson skulle ha den rollen, men vi är nog alla överens om att han inte levt upp till förväntningarna och nivån som krävs. Kagawa är svag defensivt, men förhoppningsvis tilldelas han en tillräckligt offensiv roll där han inte ska behöva defensiva kvaliteter.

Det vi vill se är istället hans kreativitet som förhoppningsvis fortsätter leda till målgivande passningar även i Unitedtröjan. Även hans kortpassningsspel och genomskärare tillsammans med spelförståelsen är viktiga faktorer för att det ska hända mer offensivt från det centrala mittfältet. En teknisk och kvick liten spelare som samtidigt är väldigt skottvillig, vilket har  resulterat i många mål för Borussia Dortmund liksom det japanska landslaget.

Förmodligen kommer han ha en roll som offensiv mittfältare, släpande bakom Rooney. Detta betyder att Ferguson med störst sannolikhet kommer använda sig av en mer moderniserad formation, en 4-2-3-1 uppställning. Detta kommer i sin tur leda till mer bollinnehav och ett mer modernt fotbollstänk med Young, Nani och Valencia som kvicka yttrar tillsammans med Carrick och Scholes som balansspelare på det centrala mittfältet.

En otroligt spännande värvning som kan komma att ändra hela Uniteds spelsätt. Priset, åldern och det kommersiella gör sin del – men Shinji Kagawa är även en fantastisk fotbollsspelare. Tröjnummer 7?