Mållöst på Ullevaal

Vålerenga - Manchester United

Manchester United fick nöja sig med 0-0 i söndagens träningsmatch mot Vålerenga i Oslo trots att man ställde upp med ett mycket starkt lag. United hade flest målchanser men Vålerenga hade matchens bästa.

United kom till spel med en i stort sett förväntad elva, där bara Evra och Jones saknades från mitt förhandstips. Förklaringen var tack och lov ingen allvarlig skada – Evra reste hem till Manchester för att hans fru skulle föda medan det var en säkerhetsåtgärd att Jones inte spelade. Vi kan nog räkna med att de båda spelar mot Barcelona. Valencia ersatte Jones medan Michael Keane var överraskningen i laget som vänsterback.

Det märktes att Keane inte är helt van i rollen som vänsterback. Han hade möjligheter att anfalla men valde ofta en lite för defensiv position och spelade emellanåt lite för enkelt. Totalt kommer han dock undan med ett godkänt betyg.

Den i stort förväntade elvan betydde alltså att Nemanja Vidic gjorde comeback efter skada medan EM-spelare som Rooney och Nani gjorde debut för säsongen. Det är oerhört skönt att Vidic är tillbaka, hans betydelse för laget ska inte underskattas. Vidic gör idag en godkänd insats och man anar direkt en större trygghet på defensiva fasta situationer. Han spelade en dryg timme och visade inga tecken på att känna av någon skada. Bytet var såklart ingen överraskning, att spela en hel match efter lång frånvaro är inte optimalt.

Matchinledningen gjorde ingen speciellt lycklig. Nästan halva första halvlek hade gått innan Vålerenga fick matchens första chanser. Hemmalaget placerade dock sina skott utanför Anders Lindegaards mål. Vad gäller Lindegaard noterar vi att han har bytt från tröja 34 till tröja 13.

United ökade tempot i slutet av halvleken och framför allt var det Danny Welbeck som fick chanserna. Han brände ett friläge och hade ytterligare ett halvdussin bra chanser. Är vi snälla säger vi att det är utmärkt att Welbeck skapar chanser att det inte gör så mycket om chanser missas i en träningsmatch, är vi elaka säger vi istället att det var dåligt av Welbeck att inte skriva in sig i målprotokollet två eller tre gånger.

Welbeck fick sedan lämna planen till förmån för Kagawa då japanen fick en första möjlighet att spela tillsammans med Rooney. Det blev emellertid ett kort samarbete då Rooney lämnade planen en kvart senare och vi hann inte se vad de kan tänkas prestera framöver. Det var trist att se Rooney idag, han rörde sig dåligt och gnällde lite för ofta på medspelare. Detta illustrerades bäst mitt i den första halvleken då Nani missar en enkel passning till Rooney, Rooney klagar på Nani och vänder ryggen mot spelet, United vinner tillbaka bollen och har chans att anfalla men Rooney står fortsatt med ryggen mot spelet.

Rooney är dock den som räddar Uniteds nolla då Lindegaard gör ett misstag och bollen en hemmaspelare ser ut att göra 1-0 på nick men på mållinjen dyker Rooney upp och får undan bollen. Kanske var bollen över linjen, jag har inte sett någon repris, men domarna valde att låta spelet fortsätta.

Domaren hade fler tuffa beslut att fatta. Det såg ut som att Vålerenga skulle ha haft straff när en anfallare gjordes ner i straffområdet medan Nani fick en frispark precis vid straffområdesgränsen.

Chicharito och Anderson har bra chanser att göra mål i slutet men United lyckas inte spräcka nollan och matchen blir mållös.

Kagawa gjorde ett bra inhopp och det är lätt att få för sig att Ferguson har gjort ett nytt genidrag. Vi kan bara hoppas men alla tecken är där.

Vad som däremot inte imponerar är Uniteds effektivitet, på fyra träningsmatcher har man endast gjort tre mål. Man kan förstås anta att skärpan kommer att vara bättre när det gäller mer men det är aldrig dåligt att göra mål och för en anfallares självförtroende kan även ett mål i en träningsmatch vara viktigt.

Det vi tar med oss som positivt är förstås välbehövlig speltid för spelare som Vidic, Rooney och Young.

Vålerenga – Manchester United 0-0 (0-0)
United: Lindegaard – Valencia, Vidic (Anderson 61), Ferdinand, M Keane – Nani, Carrick, Scholes (Powell 75), Young (Lingard 75) – Rooney (Chicharito 76), Welbeck (Kagawa 61)

För United väntar nu Barcelona i Göteborg på onsdag. Laget flyger till Sverige på onsdag morgon och förmodligen väntar en öppen träning på Gamla Ullevi på tisdag.


MANCHESTERGUIDE
Manchester United Supporters Club Scandinavia är Manchester Uniteds officiella supporterklubb i Skandinavien. Muss.se är supporterklubbens svenska kanal. Vi producerar redaktionellt innehåll på och informerar om supporterklubbens aktiviteter.
© 2021 MUSS.SE   •   OM MUSS & MUSCS   •   HJÄLP MUSS   •   OM MUSS.SE   •   BLI SKRIBENT   •   INTEGRITETSPOLICY   •   KONTAKTA OSS