Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Barcelona – Manchester United

Ullevi

Manchester United är i Sverige och Göteborg för att spela fotboll mot Barcelona. Avspark 20.00 imorgon onsdag.

United välkomnades igår till Göteborg med typiskt Manchesterväder, regn. Laget kan med andra ord känna sig som hemma, det är gästvänlighet om något. Förhoppningsvis fortsätter den svenska gästvänligheten imorgon då Barcelona anländer till Göteborg. Väderleksrapporterna talar nämligen om Barcelonaväder imorgon. Inte för att det på något sätt skulle vara en unik händelse med meteorologer som har fel.

Manchester United
Manchester United kom som sagt till Sverige igår, då man flög från Oslo till Göteborg. Phil Jones, som är sjuk, har emellertid rest hem till Manchester. Patrice Evra har dock återanslutit till truppen efter att hans fru fött parets andra barn. Truppen har också fått förstärkning av Robbie Brady och Scott Wootton. Sir Alex Ferguson kom också till Göteborg på tisdagen efter att ha missat Oslo p.g.a. ”andra klubbaffärer”.

Det betyder att Uniteds trupp ser ut som följer:

Målvakter: David de Gea, Anders Lindegaard
Försvarare: Rio Ferdinand, Nemanja Vidic, Patrice Evra, Michael Keane, Scott Wootton
Mittfältare: Robbie Brady, Antonio Valencia, Anderson, Michael Carrick, Nani, Ashley Young, Paul Scholes, Shinji Kagawa, Nick Powell
Anfallare: Dimitar Berbatov, Wayne Rooney, Chicharito, Danny Welbeck, Federico Macheda

Det troliga är att United kommer att spela med en liknande elva som mot Vålerenga. Jag tror att vi får se De Gea i mål istället för Lindegaard. Patrice Evra kommer förstås att gå in som vänsterback medan högerbackspositionen är mer öppen. Nani, Young, Welbeck och Rooney borde på nytt få spela från start, det kan man tycka är lite trist då det i så fall betyder att Shinji Kagawa sitter på bänken. För inte har väl Ferguson några som helst planer på att spela Kagawa som en av två centrala mittfältare? Anderson vill nog spela istället för Carrick eller Scholes men jag tror att engelsmännen får spela på nytt.

Möjlig startelva:
De Gea
Valencia, Vidic, Ferdinand, Evra
Nani, Carrick, Scholes, Young
Welbeck, Rooney

Uniteds försäsongsform har varit tveksam – två vinster, två oavgjorda och endast tre gjorda mål mot högst mediokert motstånd. Nu väntar ett betydligt bättre motstånd och vi vill se mål. Det är viktigt att anfallarna får göra mål, även om det bara är träningsmatcher. Matcherna mot Barcelona och Hannover (på lördag) är de sista innan ligan börjar och det skulle inte vara bra att gå in i säsongen utan att våra anfallare har fått göra något mål. Skärpa och självförtroende får man inte gratis.

Barcelona
Barcelona behöver ingen större presentation, alla känner till laget. De har lirat tre träningsmatcher hittills, i Tyskland, Marocko och Frankrike. Hamburg besegrades med 2-1 innan Raja Casablanca kördes över med 8-0. Därefter spelade man 2-2 mot PSG, i en match som man sedan vann på straffar. Nu väntar dock tuffare motstånd.

Barcelona reser till Göteborg imorgon och tar med sig följande spelare: Victor Valdes, Dani Alves, Gerard Pique, Cesc Fabregas, Carles Puyol, Xavi, David Villa, Andres Iniesta, Alexis Sanchez, Lionel Messi, Javier Mascherano, Jordi Alba, Adriano, Sergio Busquets, Pinto, Ibrahim Afellay, Pedro, Andreu Fontas, Martin Montoya, Marc Bartra, Cristian Tello, Ilie Sanchez, Sergio Roberto och Rafinha.

Jag vill inte spekulera i en eventuell startelva men både United och Barcelona har skrivit kontrakt på att matcha ”bästa lag” i Göteborg.

Tidigare möten
United och Barcelona känner varandra väl. Lagen har mötts i elva tävlingsmatcher, med tre segrar för United och fyra för Barcelona. Målskillnaden är 20-15 till Barcelona. De två senaste tävlingsmatcherna ska vi inte prata om. Då minns vi hellre när Paul Scholes sköt ett drömmål på Old Trafford 2008 och skickade United hela vägen till Moskva. Vi minns också segern i cupvinnarcupfinalen 1991 och den episka vändningen i cupvinnarcupen 1984 då 0-2 från Barcelona förvandlades till 3-2 på Old Trafford.

Lagens senaste möte var en träningsmatch i USA förra sommaren. Då vann United med 2-1 efter mål av Owen och Nani.

Barcelona – Manchester United
Turnering: Träningsmatch
Plats: Ullevi, Göteborg
Tid: Onsdag 8 augusti, 20.00

Matchen visas på TV4 och TV4 Sport Xtra.