Muss.se » Nyhetsarkiv » Ungdomslagen

U21 Premier League

Stora förändringar sker för reserv- och juniorlagsfotbollen i England inför säsongen 2012/13. Den tidigare reservlagsligan ersätts med en nationell U21-liga medan även juniorfotbollen får en nationell liga.

Tanken med den nya U21-ligan är att det ska bli enklare för spelare att ta steget från juniorfotboll till a-lagsfotboll. I U21-ligan gäller att lagen endast får använda tre överåriga utespelare plus en överårig målvakt per match. Anledningen till att överåriga spelare över huvud taget tillåts är att klubbarna ska få en chans att ge speltid till spelare som gör comeback efter skada medan det i målvaktsfrågan handlar om att målvakter utvecklas senare än utespelare.

Upplägget för juniorligan kommer att vara identiskt med upplägget för U21-ligan, detta inkluderar gruppindelning och detaljer för hur lagen kvalificerar sig till slutspel.

Totalt deltar 23 lag i U21-ligan, 17 Premier League-lag och 6 lag från Championship. Detta är de 23 engelska lag som har ansökt om kategori 1-status för sin akademi, att alla lag inte har sökt den statusen handlar primärt om pengar. De 23 lagen har delats in i tre grupper efter lottning.

United spelar National Group Two, grupperna i sin helhet kan du se nedan.

National Group One: Arsenal, Blackburn Rovers, Bolton Wanderers, Everton, Norwich City, Reading, West Bromwich Albion, West Ham United
National Group Two: Aston Villa, Manchester United, Newcastle United, Southampton, Stoke City, Sunderland, Tottenham Hotspur, Watford
National Group Three: Chelsea, Crystal Palace, Fulham, Liverpool, Manchester city, Middlesbrough, Wolverhampton Wanderers

I det första skedet gäller dubbelmöten mellan alla lag i samma grupp. Därefter gäller att de tre bästa lagen i grupp ett och två och de två bästa lagen i grupp tre (det är sju lag i grupp tre och åtta i övriga grupper) kvalificerar sig för Elite Group. Övriga lag kvalificerar sig för Qualification Group Tier One och Qualification Group Tier Two beroende på placering. I detta skede gäller på nytt att alla lag i samma grupp möts i dubbelmöten.

Efter det andra gruppspelet väntar slutspel. De tre bästa lagen i elitgruppen är klara för semifinal medan vinnarna i de två kvalgrupperna möts i kvartsfinal. Laget som vinner finalen blir sedan engelska U21-mästare.

Reglerna dikterar att alla lag måste spela minst två hemmamatcher samt alla eventuella slutspelsmatcher på sin ordinarie hemmaplan. Det betyder att United spelar minst två matcher på Old Trafford, detta kommer troligen att ske under det andra gruppspelet.

Detta är vad som gäller säsongen 2012/13. Det är troligt att justeringar i upplägget sker inför säsongen 2013/14, lag kan falla bort eller tillkomma.

Andra turneringar och spelschema
Uniteds reserver kommer även den här säsongen att spela i Manchester Senior Cup och i Lancashire Senior Cup (inga åldersrestriktioner gäller i de turneringarna) medan juniorlaget självklart kommer att spela FA Youth Cup.

Spelschemat för Uniteds reserv- och U21-lag finns här. United har ännu inte meddelat spelschemat för juniorlaget men när det är klart kommer du att kunna hitta det genom att navigera dig fram till juniorlagsmatcher via ”säsongen” i huvudmenyn. Det vi vet är att juniorlagets matcher i stort kommer att spegla U21-lagets.

Källor: Premierleague.com, Manutd.com