Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Reportage: Silly Season sommaren 2012

Deadline Day har passerat och sommarens sista stora spelaraffärer har genomförts. Därmed kan vi sammanfatta årets Silly Season, både för United och våra konkurrenter.

Manchester United
Vi börjar förstås med United. Transferfönstrets sista dag var relativt händelselös för Uniteds del. Dimitar Berbatov gjorde till slut klart med Fulham medan ungdomarna Luke Giverin och Gyliano van Velzen lånades ut till Royal Antwerp fram till nyår. United har gjort sina affärer tidigt i år.

Robin van Persie och Shinji Kagawa förstärker Uniteds offensiv. Van Persie utsågs till Premier Leagues bästa spelare förra säsongen och och är en viktig statusmarkering från Uniteds sida, även om jag inte köper argumentet att värvningen innebär att man försvagar en konkurrent. Arsenal är inte längre en utmanare om titeln. Van Persie kommer förstås att skjuta mål i Uniteds tröja.

Kagawa är en mer långsiktig värvning även om han ser ut att gå rakt in i startelvan. Han ger United en ny dimension i offensiven, han har snabba fötter och är kvicktänkt. Kagawa är en spelare som jag omedelbart har blivit kär i och jag kan inte se annat än att han ska göra succé i United. Det blir intressant att se hur United kommer att formera laget med Kagawa. Initialt lär vi få se Kagawa som släpande forward bakom Van Persie men när Rooney är tillbaka kan jag inte se annat än att alla tre tar plats i startelvan.

Om offensiven har förstärkt är det i stort samma manskap på mitten och bakåt. Alexander Buttner har hämtats in som backup till Evra men den där mittfältaren som majoriteten av Unitedsupportrar har önskat har inte värvats. Varför kan vi spekulera kring tills vi blir gråhåriga. Antingen anser Ferguson att mittfältet med Carrick, Scholes, Cleverley och Anderson i spetsen är bra nog eller så har han helt enkelt inte hittat spelaren han önskar.

Nick Powell är en värvning på lång sikt som kommer att få nöja sig med sporadisk speltid.

I Angelo Henriquez har vi förmodligen sommarens femte värvning. Jag skriver förmodligen – han har ännu inte officiellt presenterats som Unitedspelare men det skulle vara märkligt om man inte har gjort klart med det sista pappersarbetet. Arbetstillstånd är klart, liksom läkarundersökningen. Henriquez var dessutom på plats när Uniteds U21-lag i onsdags mötte Tottenham. Nåväl, Henriquez är liksom Powell en för framtiden.

Åt andra hållet har vi inget stort att rapportera. Vi hade gärna haft kvar Pogba men han tyckte han fick för lite speltid och satte sig istället på Juventus bänk. Vi tappar en bra anfallare i Berbatov men det kvittar då Ferguson inte hade någon plats för Berbatov. Park försvinner också men även det är en förlust som inte torde bekymra Ferguson. Fabio och Amos blir utlånade för att få speltid. Owen fick inte nytt kontrakt och jagar fortfarande en ny klubb, det förklarar ganska bra hans status.

Nyförvärv: Robin van Persie (Arsenal, £24m), Shinji Kagawa (Borussia Dortmund, £12m), Nick Powell (Crewe, £6m), Alexander Buttner (Vitesse Arnhem, £3.9m), Angelo Henriquez (Universidad de Chile, £4m)

Förluster: Dimitar Berbatov (Fulham, £4m), Park Ji-Sung (QPR, £2.5m), Fabio da Silva (QPR, lån), Ben Amos (Hull, lån), Paul Pogba (Juventus, gratis), Tomas Kuszczak (Brighton, gratis), Michael Owen (friställd), Ezekiel Fryers (Standard Liege, gratis), Ritchie De Laet (Leicester, £1m), Matthew James (Leicester, £1m), Oliver Norwood (Huddersfield, £0.4m), Reece Brown (Coventry, lån)

Manchester city
Manchester city handlade sent. Någon riktig statusvärvning gjorde man inte men på Deadline Day gjorde man ändå klart med fem spelare vilket betyder sex nyförvärv då man tidigare gjort klart med Jack Rodwell från Everton. Rodwell och Javi Garcia (från Benfica) breddar det centrala mittfältet men kvalitetsmässigt är det nog likvärdigt då Nigel de Jong gick till Milan.

Scott Sinclair hämtades från Swansea för att ersätta Adam Johnson som skickades till Sunderland. Maicon värvas från Inter och torde göra Richards till bänkvärmare. Savic och ett gäng pundsedlar byttes med Fiorentina mot den unga serbiska försvararen Matija Nastasic. Richard Wright blir backupmålvakt.

Bortsett från Savic är det inga förluster att tala om. Hargreaves fick inget nytt kontrakt och Weiss försvann medan Adebayor permanent blev klar för Tottenham. Viktigare då för city att Tevez stannar även om det kommer att innebära turbulens i truppen när Tevez kommer på ihåg att han inte gillar Manchester.

Nyförvärv: Javi Garcia (Benfica, £16m), Jack Rodwell (Everton, £15m), Scott Sinclair (Swansea, £8m), Maicon (Inter, £3m), Matija Nastasic (Fiorentina, £12m), Richard Wright (Ipswich, gratis)

Förluster: Adam Johnson (Sunderland, £10m), Emmanuel Adebayor (Tottenham, £5m), Nigel de Jong (AC Milan, £3.5m), Stefan Savic (Fiorentina, £3m), Vladimir Weiss (Pescara, £1.5m), Owen Hargreaves (friställd)

Chelsea
Konsensus är att Chelsea har handlat bäst under sommaren. Eden Hazard kostade massor av pengar men har redan börjat betala tillbaka. Oscar förstärker också offensiven, liksom Victor Moses och Marko Marin. Dock lämnar Didier Drogba ett stort hål efter sig. Torres kanske kan hitta gammal god form men känslan är att Chelsea tvingas lita på att mittfältarna producerar. Cesar Azpilicueta värvades från Marseille och ska väl gå in som ordinarie högerback.

Chelsea har inte sålt någon spelare men vid sidan om Drogba har man gjort sig av med ett gäng spelare på fri transfer och man har också lånat ut ett stort antal spelare.

Mest intressant är ändå att se hur Roberto Di Matteo sköter skutan. Historien gör att ryktena om att tränaren ska få sparken kommer att börja så snart några förluster noteras. Stabilitet saknas.

Nyförvärv: Eden Hazard (Lille, £32m), Oscar (Internacional, £25m), Marko Marin (W Bremen, £6.5m), Victor Moses (Wigan, £9m), Cesar Azpilicueta (Marseille, £7m)

Förluster: Didier Drogba (Shanghai Shenhua, gratis), Salomon Kalou (Lille, gratis), Jose Bosingwa (QPR, gratis), Romelu Lukaku (WBA, Loan), Michael Essien (Real Madrid, Loan), Yossi Benayoun (West Ham, Loan)

Arsenal
Där det för övriga storklubbar handlar om vilka som kommer in tenderar varje sommar för Arsenal handla om att den bästa spelaren lämnar klubben. I år vet vi så klart att Van Persie har gått till United. Dessutom har Alex Song sålts till Barcelona.

Lucas Podolski och Olivier Giroud är de som istället ska göra målen medan Santi Cazorla ska stå för kreativiteten. Det har inte börjat bra…

Nyförvärv: Santi Cazorla (Malaga, £20m), Olivier Giroud (Montpellier, £12m), Lukas Podolski (Köln, £11m)

Förluster: Robin van Persie (Manchester United, £24m), Alex Song (Barcelona, £15m), Carlos Vela (Real Socieded, £4.2m), Kyle Bartley (Swansea, £1m), Henri Lansbury (Nottingham, £1m), Manuel Almunia (Watford, gratis), Denilson (Sao Paulo, lån), Park Chu-Young (Celta Vigo, lån), Nicklas Bendtner (Juventus, lån)

Tottenham
Om man tycker att Silly Season är för händelselös kan man alltid lita på Tottenham. Villas-Boas skulle inte göra några revolutionerande förändringar sa han. När vi summerar Silly Season kan vi konstatera att verkligheten blev en annan. Man tappar massor av kvalitet i Luka Modric och Rafael van der Vaart men de har också hämtat in kvalitet.

Man värvade Dembele från Fulham och det gjorde Fulham så glada att man också skickade Dempsey till norra London. Sigurdsson gjorde succé för Swansea förra säsongen och blir permanent Premier League-spelare nu. Vertonghen förstärker backlinjen medan Lloris blev årets målvaktsvärvning.

Nyförvärv: Moussa Dembele (Fulham, £15m), Jan Vertonghen (Ajax, £10m), Gylfi Sigurdsson (Hoffenheim, £8m), Hugo Lloris (Lyon, £12m), Clint Dempsey (Fulham, £7m), Emmanuel Adebayor (Manchester city, £5m)

Förluster: Luka Modric (Real Madrid, £30m), Rafael van der Vaart (Hamburg, £10.3m), Niko Kranjcar (Dynamo Kiev, £7m), Sébastien Bassong (Norwich, £4m), Vedran Corluka (Lokomotiv Moskva, £5.5m), Stephen Pienaar (Everton, £4.5m), Ryan Nelsen (QPR, gratis), Louis Saha (Sunderland, gratis), Ledley King (slutat)

Liverpool
Liverpool har fått en ny tränare i Brendan Rodgers. Dalglish fina arbete arbete med att göra Liverpool till en nedflyttningskandidat får därmed inte fortsätta. Rodgers värvar förstås bättre än Dalglish, men det skulle även en blind höna göra. En hel del dödvikt har försvunnit men hjältar som Henderson och Downing är fortfarande kvar i klubben.

Det är väldigt talande för Liverpool att sommarens största värvning är ett lån utan köpklausul från Real Madrid. Vi hatar Liverpool lika mycket som vi alltid har gjort men just nu behöver vi inte oroa oss för att de ska sluta före oss i ligan. Överpresterar om de är nära en Europaplats.

Nyförvärv: Joe Allen (Swansea, £15m), Fabio Borini (Roma, £10m), Oussama Assaidi (Heerenveen, £2.3m), Damed Yesil (Bayer Leverkusen, £1m), Nuri Sahin (Real Madrid, lån)

Förluster: Alberto Aquilani (Fiorentina, £3m), Charlie Adam (Stoke, £4m), Dirk Kuyt (Fenerbahce, £1m), Fabio Aurelio (Gremio, gratis), Craig Bellamy (Cardiff, gratis), Andy Carroll (West Ham, lån)

Övriga klubbar
Fulham får kvalitet i Berbatov men att man förlorar Dembele och Dempsey gör laget till stora nettoförlorare. Swansea har gjort årets fynd i Michu men tappar kvalitet i Allen, Sinclair och Sigurdsson. QPR har köpt allt som funnits på marknaden.

Newcastle ska vara nöjda att man förlorar någon av sina bättre spelare. En bedrift det också. Sunderland torde också vara nöjda med sommaren, liksom Everton.

Alla transfersummor från Transferleauge.co.uk. För United samtliga övergångar (a-lagsspelare), för övriga klubbar utvalda övergångar.

Källor: Guardian.co.uk, Telegraph.co.uk, Independent.co.uk, Transferleague.co.uk