Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Matchrapport: Southampton – Manchester United 2-3

Ferguson stod som manager för 1000:e gången i ligan denna söndagskväll, vilket är helt otroligt! Det som länge såg ut att bli en svidande förlust, i detta firande, blev till slut en hårfin seger, med en spelare som utmärkte sig aningen mer än alla andra, och han heter Robin van Persie. Man kan nog i efterhand konstatera att Ferguson gjorde rätt som signade holländaren.

Matchen på St. Mary’s Stadium kunde ha slutat hur som helst, och egentligen så borde Southampton ha plockat minst en poäng, om man skulle vara rättvis.
Ferguson ställde upp med Welbeck på vänsterkanten, vilket visade sig vara ett misslyckat drag, då han oftast drog sig in centralt och mest skapade oreda för sina egna lagkamrater.
Hemmalaget hade en riktig stark offensiv, och jag satt mest själv imponerad över hur de förde spelet, samtidigt som man undrade hur United inte riktigt kunde styra upp ett redigt spel.

Första halvlek

United tog tag i taktpinnen från första början och hade ett stort övertag i bollinnehav de första tio minuterna. Carrick, som idag fick spela mittfältare, hade ett antal samarbeten med van Persie genom fina djupledsbollar under denna period. Samarbetet till trots kom laget inte till några riktigt kvalificerade avslut, men det började kännas lovande.

Direkt efter att denna tiominutersperiod tagit slut började Southampton arbeta sig mer och mer in i matchen och bara minuterna efter, när klockan stod på matchminut nummer 14, ordnade laget en hörna ifrån höger. Hörnan var låg och hård, och slogs mot straffpunkten dit hemmalagets lagkapten Lallana nu hittat. Det var en ytterst fin hörnvariant, men skottet gick utanför efter att Lallana störts utav sin egen medspelare.

Två minuter senare, när Southampton stoppade ett Uniteduppspel i mittplan, gick man till kontring och fick fram bollen till Puncheon på högerkanten. Helt fri vid straffområdeshörnet slogs ett inlägg mot bortre stolpen där Lambert stod och väntade. Lambert, som är mycket duktig på huvudet, nickade problemfritt in bollen bakom en chanslös Lindegaard, och 1-0 var ett faktum 16 minuter in på första halvlek.

Efter målet fick United lite extra energi och började skapa småchanser igen, men matchen var ändå betydligt jämnare nu. Kagawa prövade vid ett tillfälle att skjuta på distans, men en räddning av Davis i målet gjorde att man endast fick en hörna.

I den 23:e matchminuten skulle reduceringen komma. Valencia kommer springandes på högerkanten när han slår ett fint inlägg över backlinjen mot den bortre stolpen där van Persie står. Nathan Clyne, högerbacken som var på väg till just United, halkade till och van Persie tog bara ner bollen på bröstet och slog till, vilket är spelarens signum. Davis i Southampton-målet var på bollen, men kunde inte förhindra att bollen gick in vid sin vänstra stolpe. 1-1!

Efter kvitteringen drog båda lagen ner på tempot rejält och båda lagen hade ett par hyfsade lägen var, men det hände inte mycket mer än så. Kagawa slog en lysande djupledspassning till Valencia på högerkanten, som i sin tur slog ytterligare ett fint inlägg mot bortre stolpen. Denna gången var det Evra som stod där, och ännu en gång halkade Clyne. Evra nickade hårt rakt på Davis som fick ut bollen till hörna.

Andra halvlek

När United kom ut ifrån halvtidsvilan verkade laget ha tappat energin, och Southampton verkade ha laddat upp sig ordentligt, då de var det laget som kom igång bäst och var det bästa laget under större delen av andra halvlek.

Van Persie hade en riktigt bra chans att ge United ledningen i den 54:e minuten när Valencia bröt målvaktens passning till Fox på vänstebacken och slog ett lågt inlägg till en relativt fri van Persie. Han fick dock felträff och träffade inte målet, från sin position vid straffområdespunkten.

Bara minuten senare kommer Southampton till anfall igen. Denna gången kommer bollen fram till Lambert som står på den vänstra delen utav straffområdet, och han slår ett inlägg som når Schneiderlin som står helt fri vid bortre stolpen, efter att Evra halkat, och nickar in bollen i mål, 2-1 till Southampton.

Ett par minuter senare kommer Puncheon fri till höger efter att ha snurrat bort Evra. Han har dålig vinkel och försöker lägga in bollen mellan Lindegaard och stolpen, men Lindegaard räddar till en hörna.

United spelar inte bra alls för tillfället och Ferguson bestämmer sig för att göra ett dubbelbyte i den 61:a matchminuten. Scholes går in istället för en blek Cleverley, och Nani byts in istället för Kagawa.

Scholes första tillslag, direkt efter att han blivit inbytt, blir en perfekt långboll till van Persie som står fri till vänster i straffområdet, och holländarens skott räddas av Davis, som lämnar retur rakt ut. Det är dock tomt på Unitedspelare i straffområdet och bollen plockas lätt upp utav försvaret.

I den 68:e minuten kommer Nani springandes på vänsterkanten in mot straffområdet, snurrar lite grann och slår en pass till van Persie som stod med ryggen mot målet när Sverigebekantingen Hooiveld glidtacklar honom bakifrån. Domaren blåser direkt för straff och ger ett gult kort till Hooiveld.

Van Persie stegar fram för att slå straffen. Han får till någon lös halvtaskig chip som går mot Davis högra stolpe, målvakten behövde dock inte göra några större ansträngningar att rädda straffen.

United försöker och försöker att komma till bra lägen, men det vill sig inte riktigt utan man får knappt till några halvbra lägen. Ferguson väljer att göra sitt sista byte i den 72:a minuten när Chicharito går in istället för Welbeck, som jag personligen inte tyckte tillförde något i denna match.
Southampton gjorde ett dubbelbyte i den 74:e, när Mayuka och Do Prado ersätter Puncheon och Lambert, och sitt sista byte fem minuter senare när Rodriguez ersatte Lallana.

Chicharito springer på en långboll efter 87 spelade minuter och kommer i princip fri med Davis i målet, när Clyne kommer bakifrån och lyckas stoppa skottet. Det styrs ut till en hörna. Hörnan leder inte till något vidare, men i momentet efter får Valencia tag i bollen, passar till Rafael som i sin tur slår ett inlägg som når Ferdinands huvud. Nicken är väldigt fin, men träffar stolpen. Returen går dock till en fristående van Persie som bara slår in bollen. 2-2 och andra målet för holländaren! Ferguson uppmanar nu spelarna att skynda sig tillbaka för att sätta igång spelet igen.

Matchen börjar gå till sitt slut, och fjärdedomaren annonserade att det skulle läggas till fyra minuter. När matchen är på sin andra övertidsminut får United en hörna ifrån vänster som Nani slår. Bollen kommer till, som den gjort hela matchen, Robin van Persie som helt fristående nickar bollen i en fin båge över Davis och ser att bollen går in i mål. 2-3 till United och van Persie gör sitt tredje mål för kvällen!

Efter målet spelar United bara runt bollen för att inte riskera ett bakåtmål. Slutsignalen ljuder och spelarna, och fansen för den delen, är lyriska över den vändningen som varit!

Matchens spelare kan inte vara någon annan än, trots en straffmiss, Robin van Persie! Han har mäktat med fyra mål på tre matcher nu, och äntligen har vi en till supergrym holländsk anfallare att kolla på igen!

Sunderland – Manchester United 2-3 (1-1)

1-0 (16′) Rickie Lambert
1-1 (23′) Robin van Persie
2-1 (55′) Morgan Schneiderlin
2-2 (87′) Robin van Persie
2-3 (90+2′) Robin van Persie

Southampton: K Davis – Clyne, Hooiveld, Fonte, Fox – Schneiderlin, S Davis, Ward-Prowse, Lallana (Rodriguez 79′) – Puncheon (Mayuka 74′), Lambert (Do Prato 74′)

Oanvända avbytare: Gazzaniga, Richardson, Seaborne, Guly

Manchester United: Lindegaard – Rafael, Ferdinand, Vidic, Evra – Valencia, Cleverley (Scholes 61′), Carrick, Welbeck (Chicharito 72′) – Kagawa (Nani 61′), Van Persie

Oanvända avbytare: De Gea, Evans, Giggs, Powell

Publiksiffra: 31,609
Domare: Mike Dean


Höjdpunkter från matchen.