Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Matchrapport: Manchester United – Newcastle United 2-1

Denna ruggiga höstkväll tog sig United vidare till åttondelsfinal i Ligacupen (Capital One Cup) efter att ha besegrat Newcastle United på Old Trafford med 2-1. Matchen var fröjdig och publikvänlig men kommer mest kommas ihåg för Uniteds unga backlinje.

Det var svårtippat över hur lagen skulle starta. Pardew förklarade tidigt att han gärna ser sitt Newcastle gå vidare och ville ställa upp med ett starkt lag. Det slutade med att han ändrade på 9 platser från förra matchen, dock var det A-lagsspelare som spelade. Mike Phelan, som för dagen fick vara ansvarig då Sir Alex mest såg ut att mysa på läktaren, gick ut innan och förklarade att det var många unga som ville spela men att det skulle balanseras upp av andra spelare i A-truppen. Sagt och gjort, Uniteds backlinje var ung medan mittfältet och forwards var A-lagsspelare.

Laguppställningar

Manchester United (4-1:4-1):
De Gea
Vermijl (77), M Keane, Wootton, Büttner (86)
Fletcher
Anderson, Cleverley, Rooney (76), Welbeck
Hernandez

Använda avbytare: Powell (76), Tunnicliff (77), Brady (86)
Oanvända avbytare: Johnstone, Evans, Lingard, King

Tyckte det mest intressanta med spelsättet i matchen var hur mittfältet delade på det defensiva ansvaret på kanterna. Det verkade som den som var närmast fick ta jobbet på kanten. Annars ville de flesta av mittfältarna hålla sig centralt och nysta upp försvaret med smarta rörelser, väggspel och instick.

Newcastle United (4-4-1:1):
Elliot
Perch, Williamson, Coloccini (61), Tavernier
Obertan, Tiote (71), Gosling, Marveaux
Vuckic (61)
Sh Ameobi

Använda avbytare: S Ferguson (61), Cisse (61), Birgirimana (71)
Oanvända avbytare: Harper, Anita, Sa Ameobi, Amalfitano

Inga konstigheter här. Blev mer intressant när Cisse kom in och de började lyfta in bollar i boxen mot Ameobi och Cisse.

Första halvlek

Matchen började i ett högt tempo, fröjdigt spel och ett hav av ytor. Det skulle visa sig att United var det laget som behärskade det mest och styrde också matchtempot i första halvlek tack vare en mycket bra Fletcher som defensiv mittfältare.
I matchinledningen kom Vermijl upp på kanten och slog ett inlägg som Hernandez nickade utanför. Om Hernandez hade släppt bollen förbi sig hade Rooney haft ett bättre läge.
Efter en kvart spelad fick Newcastle sin första riktiga chans efter lite förvirring i United straffområde, men volleyn gick över målet.
Direkt efter den chansen sticker United upp med ett genombrott signerat Anderson. Först dribblar han bort en spelare och väggar därefter med Cleverley dock räddar Elliot skottet som går ut till hörna.
Rooney börjar matchen piggt och trollar friskt med bollen. Tunnlar varvas med briljanta djupledsbollar eller små fina instick. Just på en djupledsboll från Rooney får Welbeck Uniteds nästa chans. Trots att han snubblar gör Welbeck tunnel på försvararen och avlossar ett skott som inte går in i mål dock. Ungefär en halvtimme är spelad och United fortsätter att skapa målchanser. Nästa läge får Cleverley efter en omställning som gör att han till slut spelas fri men avslutar väldigt dåligt med vänstern.
Just som jag funderar på om kaffet ska sättas på innan halvtidsvilan gör Anderson en fin prestation som skulle rendera mål. Han driver in bollen i planen efter att ha dribblat av en spelare. Försvaret faller och Anderson drar då till ett kanonskott som går stolpe in. 1-0 innan halvtidsvilan och det kändes riktigt bra.

Under första halvlek följde jag givetvis ungdomarna lite mer än de övriga av ren nyfikenhet. Det jag kan konstatera är att Vermijl och Wootton gör bra ifrån sig men gör en del misstag då och då. Keane å andra sidan tycker jag gör mycket bra ifrån sig och spelar med pondus och har riktigt fina uppspel. Övriga som spelar riktigt bra är Rooney, Anderson men framför allt FLetcher.

Andra halvlek

I början av den andra halvleken väggar Vermijl med Rooney innan han slår ett fint inlägg som Hernandez nickade utanför. Hernandez skulle bli mållös men tar hela tiden många kloka löpningar.
Newcastle sticker upp med en farlig hörna som efter lite kalabalik lyfts bollen över mål.
Efter lite drygt 55 spelade minuter vänder Vuckic bort Keane för första gången och avslutar med ett skott utanför.
United skulle sen dryga ut ledningen till 2-0 med ett mål signerat Cleverley. Målet var Cleverleys första i Uniteds tröja! Han fick prickskjuta vid straffområdeslinjen efter att Newcastle återigen faller istället för att pressa. Allt gott och nu defilering? Nej, Cisse kommer in och i sin andra bolltouch lyckas han nicka in reduceringen efter att Wootton missat i markeringen och Vermijl inte hängde med på kanten.
Kort efter slår Rooney en genialisk passning till Hernandez i djupet men efter en fin dribbling lyckas Hernandez pricka ribban och bollen vill inte in.
Med en kvart kvar av matchen börjar Newcastle lyfta bollar in mot boxen där Keane och Wootton får stångas med Cisse och Ameobi. Cisse är nära att kvittera med en cykelspark men bollen tar i ribban och rensas bort. Sista farliga chansen går till Newcastle men Gosling kan inte ta tillvara på Cisses passning och får till ett svagt skott som De Gea kan rädda. United står till slut som vinnare när domaren blåser av matchen.

Matchens bästa spelare är Fletcher som styr och ställer både offensivt och defensivt. Otroligt roligt för honom efter alla hans bekymmer.
Rooney spelade bra matchen igenom och behövde nog den här genomköraren inför kommande matcher.
Keane är det stora unga utropstecknet för mig. Spelade bra matchen igenom med några få misstag. Bra med fötterna och satte distinkta passningar upp i planen. Verkade heller aldrig riktigt rensa bort bollen utan jobbade med brytnickar och brytpassningar. God spelförståelse.
Anderson och CLeverley gör båda en bra match framförallt offensivt. De är tyvärr inga tvåvägsspelare.
Büttner spelade med en överambition stundtals och ville visa för mycket. Vandrade mycket inåt i plan i offensiven och United tappade bredden på vänsterkanten. Fletcher var på honom ett antal gånger och gestikulerade att han skulle bredda.
Vermijl och Wootton får godkänt och roligt att se dem mäta sig med Premier League-spelare.
Brady och Tunnicliffe fick båda debutera dom med och gjorde inte bort sig den lilla stund de spelade.


Manchester United – Newcastle United 2-1 (1-0)

1-0 (44′) Anderson
2-0 (58′) Cleverley
2-1 (62′) Cisse

Publik: 46 358
Domare: Anthony Taylor