Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Uniteds skuld minskar

Manchester Uniteds skuld minskar och när det första kvartalet av klubbens finansiella år sammanfattas har United nu en skuld på 360 miljoner pund. Den minskade skulden förklaras av ökade sponsorintäkter och minskade skatteutgifter. Detta gör att United kan vara aggressiva i förhandlingar om nya sponsorer, något Nike förväntas upptäcka när förhandlingarna om ett nytt kontrakt inleds i februari.

Uniteds intäkter under det första kvartalet var 76,3 miljoner pund, vilket är rekord. Vore det inte för en skattekredit på 26,5 miljoner pund, som klubben fick då man registrerade företaget på Caymanöarna, hade klubben gjort en förlust på 6 miljoner pund.

Uniteds skuld är nu nere på 359,7 miljoner pund, en minskning med 17 procent från 433,2 miljoner pund vid motsvarande tid förra året. Minskningen av skulden kommer trots att klubben betalade 24,5 miljoner pund i räntor, en siffra som ungefär motsvarar en Robin van Persie.

Klubbens ökade intäkter beror primärt på ökade sponsorintäkter, tio nya avtal med företag som General Motors, Bwin och Santander har sett klubbens sponsorintäkter öka med närmare 25 procent, till 43 miljoner pund. Uniteds vice ordförande, Ed Woodward, förklarar: ”Manchester United hade slog rekord det första kvartalet, drivet av vår kommersiella avdelning, vilken fortsätter att uppleva en extremt stark global inkomstökning inom ny media och mobil, detaljhandel, marknadsföring och sponsring. Laget har också gjort en stark start på säsongen 2012/13, för närvarande på första plats i Premier League och i vår Champions League-grupp.”

United i bra förhandlingsläge mot sponsorer
De ökade sponsorintäkterna – med det otroliga avtalet med General Motors, värt 357 miljoner pund, för Chevroletloggan på Uniteds tröja under sju säsonger från 2014 i spetsen – ger United en bra sits i framtida förhandlingar. Klubben har köpt ut DHL som sponsor av klubbens träningströjor, då man ansåg att avtalet inte motsvarade marknadsvärdet.

I februari inleds en förhandlingsperiod på ett halvår där Nike har exklusiv förhandlingsrätt för att fortsätta att vara Uniteds tröjleverantör. Nike förmodas tvingas hosta upp med enorma pengar om avtalet, för närvarande värt 303 miljoner pund över 13 år, ska förnyas.

Woodward: ”Vi känner att vi vet, med en del skärpa, värdet på våra rättigheter och vi är optimistiska om överflödet av möjligheter tillgängliga för att accelerera tillväxten av den här marknaden. Planeringen med DHL startade efter GM-avtalet. Vi övervakar alltid värdet på våra rättigheter. Vi kan förbättra värdet, längden och rättighetspaketet på avtalet.

”Vårt fönster på sex månader för att förhandla med [Nike] inleds i februari. Vi ser fram emot att sitta ner med dem då.”

Källor: Guardian.co.uk, Manchester Evening News