Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Dave Sexton är död

Vi nås idag av det tråkiga beskedet att Dave Sexton, manager för United 1977 till 1981, är död. Han blev 82 år gammal.

Dave Sexton föddes i London den 6 april 1930. Som spelare var han primärt innerforward och hade en hygglig karriär där han bland annat var med och förde upp West Ham till den högsta divisionen. Totalt gjorde han 69 mål på 183 ligamatcher för Luton, West Ham, Leyton Orient, Brighton och Crystal Palace.

Det var emellertid som manager han skulle göra störst avtryck. Efter en kort tid i Leyton Orient ledde han Chelsea under flera år och vann där både FA-cupen och cupvinnarcupen. Sexton fortsatte tränarkarriären i Queens Park Rangers innan han tog över United.

Dave Sexton tog över United den 14 juli 1977. Han ersatte Tommy Docherty, som sparkades p.g.a. en affär med klubbens sjukgymnasts fru. Det blev en omställning för Uniteds spelare då karaktären Docherty ersattes av den betydligt mer analytiske Sexton.

United vann inga titlar med Sexton som manager, man nådde finalen i FA-cupen 1979, förlust 3-2 mot Arsenal, och slutade tvåa, bakom Liverpool, i ligan 1980. Då United följde upp detta med att sluta åtta i ligan säsongen 1980/81 fick Sexton sparken.

Totalt gjorde Sexton 201 matcher som manager för United. United vann 81 av dessa, 64 slutade oavgjort och resterande 56 slutade med förlust.

Sina kanske största framgångar som manager nådde Sexton kanske ändå med det engelska U21-landslaget som han ledde till två raka EM-segrar 1982 och 1984. Han ledde laget 1977 till 1990 (således parallellt med att han ansvarade för United) och under en sejour i mitten på 1990-talet. Han hade också en tid som manager för Coventry.

Han tilldelades 1985 utmärkelsen Officer of the Most Excellent Order of the British Empire (OBE) för sina insatser inom fotbollen.

”Det är en tråkig dag för engelsk fotboll,” sa Trevor Brooking, som är direktör för fotbollsutveckling hos FA. ”Alla som någonsin tränades av Dave skulle kunna berätta för dig vilken fin man han var, men inte bara det, framför allt vilken fantastisk tränare han var. Under de senaste 30-40 åren har Daves namn varit där uppe med alla de bästa tränarna vi har producerat i England, som Terry Venables, Don Howe och Ron Greenwood. Hans sätt att träna ärades.”

Källor: Thefa.com, Manutd.com, Aboutmanutd.com, Wikipedia