Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: United – West Ham

Premier League-ledaren Manchester United tar på onsdagskvällen, avspark 21.00, emot West Ham på Old Trafford i Premier League. Det är en match där United förväntas ta tre poäng men West Ham har inlett säsongen bra och parkerar just nu på åttonde plats i ligan.

Den här matchen kommer att utspelas mellan två lag med olika inställning till fotbollen. West Ham må ha en bild av sig själva som en klubb som alltid spelar offensiv fotboll men under Sam Allardyce har man förändrats till ett tråkigt lag som sätter defensiven i fokus. United å andra sidan praktiserar gladfotboll, laget har gjort överlägset flest mål i ligan men tittar vi i kolumnen för insläppta mål är det mindre imponerande, hela tio lag har släppt in färre mål än United. Vi förväntar oss förstås att det blir United som dikterar matchbilden.

West Ham United
West Ham har fem segrar, fyra oavgjorda och fyra förluster på sina tretton ligamatcher sedan återkomsten till Premier League. I helgen förlorade man med 3-1 i bortaderbyt mot Tottenham. Det var första förlusten i november för Allardyces lag, man inledde månaden med att spela 0-0 mot city (det kunde ha blivit ännu bättre med en bättre domare), vilket följdes upp av en 1-0-seger i Newcastle och 1-1 hemma mot Stoke.

Resultatet mot Tottenham hamnade dock i skymundan av supportrarnas osmakliga sånger. Alla lag har idiotiska supportrar och sånger som inte borde sjungas sjungs varje match, oftast dock bara av en liten minoritet. De West Ham-supportrar som i söndags sjung antisemitiska sånger, som sjung om Adolf Hitler och som sjung om Tottenhamsupportrar som knivhöggs i Rom var emellertid inte i minoritet.

Allardyce tog upp laget i sin första säsong som ansvarig, något Sir Alex Ferguson tycker säger väldigt mycket om Allardyce:

”Big Sam kom till Upton Park för drygt ett år sedan och cynikerna sade att han inte är en West Ham-manager då han inte spelar fotboll. Vad var hans mandat? Att ta dem till Premier League så fort som möjligt och han fick upp dem inom ett år. Säg mig vem som annars hade kunnat göra det?

”Han var också tvungen att bygga om laget och få bort två eller tre spelare på grund av deras löner. Han är väldigt underskattat, så enkelt är det. Det finns ett intryck av att han är en viss sorts manager. Det är inte riktigt rättvist och jag är glad att han är tillbaka i Premier League.”

Ferguson är inte lika imponerad av Liverpools anfallare Andy Carroll, som för närvarande är utlånad till West Ham. Framför allt är inte Ferguson imponerad av att Kenny Dalglish kastade jättemycket pengar på Newcastle för att värva en oerfaren Carroll:

”Jag tycker att det är upp till pojken att förbättra sig. Jag tänker att han bara spelade runt ett dussin matcher för Newcastle och sedan var han tvungen att hantera en transfer på 35 miljoner pund till en klubb som Liverpool när han är ung. Det var ett ganska stort steg för honom, du vet.

”Jag skulle definitivt inte köpa en sådan spelare för den typen av pengar. Vi har gamblat på unga spelare förr, kanske ett par miljoner eller vad det kan vara, men när du kommer till den nivån – 35 miljoner – måste du verkligen göra din läxa och kanske se hur han är i sin andra säsong.

”Det är inte många matcher han har haft. Han är en stor grabb, fantastisk på att nicka bollen, aggressiv och en riktig typ. Du vet att han kommer att vara ett problem för försvararna för oss på onsdag.”

Carroll kommer förstås att starta mot United. Allardyce gillar inte att rotera startelvan. Mot United blir han emellertid tvungen då mittfältaren Mark Noble är avstängd. Vidare är försvararen George McCartney tveksam efter en smäll mot Tottenham. Modibo Maiga utgick tidigt mot Tottenham men ser ut att kunna komma till spel. Dessutom är Matthew Jarvis tillgänglig igen efter skada (satt på bänken mot Tottenham).

Tveksamma: McCartney
Skadade: Benayoun, Collison och Vaz Te
Avstängda: Noble

Möjlig startelva:
Jussi Jaaskelainen
O’Brien, Tomkins, Reid, McCartney
Nolan, Diame, O’Neil
Jarvis, Carroll, Taylor

Manchester United
United återtog serieledningen i helgen efter seger mot QPR samtidigt som city tappade poäng mot Chelsea. Laget fortsätter dock att släppa in matchens första mål, något som kan bli kostsamt mot ett så pass försvarsstarkt lag som West Ham.

Jag räknar med att De Gea är tillbaka i mål. Han var åtminstone kry nog att sitta på bänken senast och Lindegaards agerande på QPR:s mål imponerade inte.

United har för en gångs skull ett antal alternativ i backlinjen, då Jones och Smalling sedan en tid är tillbaka i spel. Möjligen får någon av dem chansen som högerback, vilket skulle ge Rafael lite vila. Jag räknar dock med att Evans och Ferdinand fortsätter som mittbackspar.

Anderson gjorde ett utmärkt inhopp mot QPR och tar därmed ut sig själv i startelvan. ”Jag tycker att Ando vann matchen åt oss,” sa Sir Alex Ferguson. ”Hans insats var enastående. Han tog matchen i nackskinnet och han var så positiv och så beslutsam att han tar ut sig själv på onsdag.”

Jag räknar med att Carrick är tillbaka i startelvan och både Rooney och Van Persie är givna i laget. Det lämnar två platser att kämpa om. Vi får ett sent test på Antonio Valencia men Nani är fortsatt borta, vilket betyder att United har ont om alternativ på kanterna. Kanske ger det Tom Cleverley en chans att starta, det skulle i alla fall jag uppskatta.

Scholes är avstängd och kommer således inte att spela. Vi saknar också långtidsskadade Vidic och Kagawa.

Ryan Giggs fyller 39 år idag och man ska väl inte utesluta att han får speltid av den anledningen.

Tveksamma: Valencia
Skadade: Kagawa, Nani, Vidic
Avstängda: Scholes

Möjlig startelva:
De Gea
Rafael, Evans, Ferdinand, Evra
Anderson, Carrick, Cleverley
Rooney, Van Persie, Welbeck

Historik
United och West Ham har förstås mötts en herrans massa gånger genom åren. Totalt har det blivit 122 matcher, fördelat på 56 segrar för United, 24 oavgjorda och 42 vinster för West Ham. Sedan ligan blev Premier League har lagen mötts 32 gånger med 21 segrar för United och endast 4 för West Ham. På Old Trafford är statistiken i Premier League 14 segrar för United och 2 för West Ham (inga oavgjorda), med målskillnaden 40-8 till United.

West Ham vann tre matcher i rad under december 2006 till december 2007. Därefter har United sju raka segrar i ligan (ligacupmatchen lagen emellan 2010 ignorerar vi).

Lagens senaste möte spelades i London i april 2011. United var på god väg mot sin 19:e ligatitel men West Ham hade andra planer. Noble gjorde två mål i första halvlek och United såg ut att gå mot en oväntad förlust. Wayne Rooney ville dock annorlunda och sköt ett äkta hattrick i den andra halvleken. Chicharito fastställde sedan resultatet till 4-2.

Senaste mötet på Old Trafford var i augusti 2010 då United tog en enkel 3-0-seger efter mål av Rooney, Nani och Berbatov.

De tio senaste ligamatcherna på Old Trafford:
2010/11 United – West Ham 3-0
2009/10 United – West Ham 3-0
2008/09 United – West Ham 2-0
2007/08 United – West Ham 4-1
2006/07 United – West Ham 0-1
2005/06 United – West Ham 1-0
2002/03 United – West Ham 3-0
2001/02 United – West Ham 0-1
2000/01 United – West Ham 3-1
1999/2000 United – West Ham 7-1

Manchester United – West Ham United
Turnering: Premier League
Plats: Old Trafford, Manchester
Tid: Onsdag 28 november, 21.00
Domare: Mike Jones

Matchen visas på Viasat PL Xtra 7 och Viaplay.