Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Matchrapport: United – Villa 3-0

20 > (Shitty + stadsdelen Chelsea)

Robin van Persie stod för säsongens och ett av de vackraste målen någonsin i engelska ligan, när Manchester United i går säkrade ligatitel nr. 20. United vann med 3-0 efter hattrick av holländaren och ligger för tillfället 16 (!) poäng före förra årets ligavinnare (emellertid med en match mer spelad).

Sir Alex Ferguson startade med en något överraskande backlinje med Rafael, Evans, Jones och Evra. I mål stod de Gea. På mittfältet och i anfallet spelade Giggs, Carrick, Kagawa, Valencia, Rooney och RvP. På bänken återfanns Lindegaard, Ferdinand, Büttner, Nani, Cleverley, Hernandez och Welbeck.

Första halvlek

United såg ordentligt motiverade ut och redan efter 83 sekunder hade RvP gjort 1-0 bakom Guzan. Rooney slog en magnifik crossboll mot högersidan av planen och Valencia tog snyggt ner bollen och spelade bak den till Rafael. Brasilianaren slog ett svepande inlägg som Giggs dämpade ner, från vänster, mot Guzans vänstra stolpe. Med öppet mål kunde RvP enkelt bredsida in 1-0 inför ett kokande Theatre of Dreams.

Något senare var RvP nära att göra 2-0 efter att han tagit ner en boll från högersidan och skjutit precis över gästernas mål från nära håll. Rafael kunde ha blivit målskytt, men hans fina och något skruvade skott tog i Guzans högra stolpe. United hade hög press på Aston Villa och Kagawa, Valencia, Giggs, Rooney och RvP rörelsemönster var fint.

I matchminut 13 kom så 2-0 genom ett makalöst nummer. Rooney, återigen i kreatörens roll, slog en fin boll mot en i djupled springandes RvP. Holländaren lyckades synkronisera sin löpning perfekt med passet och på volley sköt han hårt in 2-0 i Guzans vänstra hörn. Målvakten kunde bara stå och titta då Old Trafford utbröt i ett unisont vrål. Sir Alex satte upp sina öppna handflator i luften, Bosse Pettersson frångav sig ett primalskri i Viasat Fotbolls direktsändning och någonstans i Europa satt Roberto Mancini och fyllde på sin ”tänk om”-lista med ännu en orsak till varför hans lag inte riktigt hängt med denna säsong. Van Persie gick ödmjukt fram och omfamnade Rooney. Utan engelsmannens fina pass hade målet aldrig tillkommit.

Matchen var i praktiken avgjord, men i 33 minuten ryckte Kagawa sig loss från ett par Villa-spelare och slog en fin boll i djupled till legendaren Giggs. Walesaren valde att inte avsluta själv, utan spelade istället in bollen centralt mot RvP. Uniteds nr. 20 fintade bort Guzan och sköt in 3-0, högt, via den vänstra stolpen. Matchen var sedan länge avgjord och det tredje målet var något av en defilering från Uniteds sida.

Från den första halvleken kan även nämnas att Benteke hade Villas bästa chans då han sköt över i en kontring vid ställningen 1-0 till United. I övrigt skapade inte bortalaget några chanser och Jones samt Evans sattes inte på några större prov.

Andra halvlek

Den andra halvleken var i stort en lång transportsträcka mot slutsignalen. Bortalaget var nära att göra mål på en hörna, men RvP (vem annars?) räddade bollen strax utanför de Geas mållinje. I övrigt gjorde den spanske målvakten en strålande räddning på El Ahmadis dippande skott. För United kan nämnas att Evans var nära att, via hälen, göra 4-0 efter en hörna av Rooney (byttes ut mot Welbeck i matchminut 72). Med cirka tio minuter kvar fick Valencia en fin boll på högerkanten av RvP. Ecuadorianen spelade in bollen centralt mot Kagawa. Japanen vände fint bort en Villa-back, men avslutet från vänsterfoten gick långt över målet mot Stretford End.

Ligatrofé nr. 20 är alltså ett faktum. Vem, förutom driftkuckun Mancini, kan hitta på ursäkter för en gedigen insats av United? Med otroliga 27 segrar på 34 matcher har laget gjort en oerhört imponerande säsong. Det är kalla fakta. Med ett par förstärkningar i sommar kan detta lag nästa säsong nå långt i CL och FA-Cupen samt, förhoppningsvis, på ett bättre sätt än sina hånfulla grannar försöka försvara PL-titeln.

Sir Alex har precis avlagt en visit hos den bullersamma, ljusblå, grannen och dragit ut kontakten till stereon. Han vänder sig om, tittar på Mancini och säger: ”It´s finished”.