Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Moyes: Ungdomar är min prioritet

David Moyes talade igår med Cambridge University Union och berättade då om sin syn på fotboll och sina tankar om Manchester United. Dessutom tyder mycket nu på att Moyes kommer att börja jobbet som manager för United redan på måndag.

Det är Daily Mail som har publicerat det Moyes sa på universitet. Nedan följer ett utvalda delar, föredrar ni hela versionen så når ni den genom att klicka på den här länken.

Moyes om Rooney

”När vi sålde honom i Everton var Wayne en enastående talang och en väldigt bra spelare. Vi brukade kolla på honom på träning och säga: ’Wow, gjorde han verkligen det där?’ Du kunde se ledarna titta på varandra och skaka sin huvuden i förundran. Han var fotbollsgalen, nickade bollen och sköt bollen på volley här, där och överallt. Han var helt enkelt en väldigt bra 16-årig fotbollsspelare.

”Han brukade bara lämna träningsplanen för att spela fotboll med sina kompisar på gatan utan att tänka på det. Många människor använder termen gatfotbollsspelare och jag tror att Wayne var den sista av gatfotbollsspelarna, han sparkade bollen mot väggen och spelade med sina kompisar. En del av den kulturen är borta från fotbollen. Han påminner mig om mina dagar då jag växte upp i Glasgow där man brukade spelar på gatorna men jag tro att han var den sista av de fantastiska gatspelarna.”

…om huruvida Rooney har uppfyllt sin potential eller stannat i utvecklingen

”[Skrattar.] Jag tittar inte på alla Manchester Uniteds matcher. Jag har haft mitt eget jobb. Men jag ser landskamperna och du pratar om en av de bästa spelarna i världen. Om du är en engelsk supporter tänker du på vilken fantastisk spelare du har. Om du är från Skottland tänker du: ’Oh, nej!’ Men han är en briljant spelare. Han har haft en väldigt bra karriär.”

…om fusk och filmare

”Jag är för att straffa filmare i efterhand. Jag dömer smålagsmatcherna på träning och du kan inte se om spelarna filmar eller inte, de är så bra på det. För att vara rättvis mot domarna så är de väldigt bra på det och får det rätt oftare än inte.

”Vi borde dock kolla upp händelserna och visa upp filmarna. Jag har alltid sagt åt mina spelare att inte filma eller fuska på något sätt. Om jag hamnade i en nämnd och de kom fram till att spelaren filmade skulle jag vara den första att säga att spelaren förtjänar vilket straff han än får.”

…om långsiktighet

”Chelsea har haft sina framgångar och har vunnit massor av titlar men jag kan inte se hur det hjälper att kontinuerligt sparka och byta managers, framför allt inte när du måste betala så mycket kompensation. Jag tror att de bästa klubbarna är de med långsiktigt tänkande.

”Sir Alex i Man United, när du tänker på allt han har uppnått där. Arsene Wenger i Arsenal, du kan se hur klubben har växt och sättet han har utvecklat spelare. Även i Everton, de gav mig chansen och trodde att jag skulle få rätt på det.

”Ägarna och ordförandena måste vara stabila. De ska inte vara för glada när du vinner eller för upprörda när du förlorar. Du måste verkligen arbeta för bra människor. Jag har arbetat för fantastiska människor i Preston, inklusive Bryan Gray, och sedan en underbar ordförande i Bill Kenwright i Everton.”
’The owners and chairmen must be stable. They shouldn’t be too high when you win or too low when you lose. You really need to work for good people. I have worked for excellent people at Preston, including Bryan Gray and then a wonderful chairman in Bill Kenwright at Everton.’

…om att ta fram nya talanger

”Manchester United har alltid litat ordentligt på unga spelare och min prioritet kommer alltid att vara att befordra dessa talanger. Det är den rätta vägen att gå. Vi måste bli bättre på att producera engelska spelare och vi jobbar för att hitta lösningar. Mitt mål skulle vara att utveckla dessa unga engelska spelare och få fler och fler att komma fram.

”Det finns problem att lösa. Hur ger vi dem fler matcher på en tävlingsinriktad nivå. Jag gillar den spanska modellen där b-laget spelar i de lägre divisionerna. Kan vi implementera samma här? Det skulle vara en startpunkt. För tre år sedan ville jag att det unga Evertonlaget skulle spela i Conference eftersom det skulle vara en bra plats att tävla. FA sa åt oss att vi var tvingade att börja längst ner, i division 27 eller något sådant.”

…om Champions League

”Erfarenheten var otrolig. [Everton förlorade mot Villarreal i kvalet 2005, red. anm.] Jag bestämde att för Champions League behövde vi göra något annorlunda. Normalt bar vi klubbens kostym men jag ville ha något annat och kände att det skulle vara speciellt. Jag gav killarna blå blazers och gräddfärgade byxor. Det största misstaget i mitt liv. Vi förlorade men domaren den kvällen dömde bort Duncan Fergusons nick som skulle ha tagit oss vidare. Det var ett mål!”

…om skotska tränare

”Vi utvecklar allt, vi skottar. Jag växte upp och såg upp till Jock Stein. Sir Matt Busby var innan min tid, Bill Shankly var en annan och de var alla fantastiska skotska managers. Sir Alex Ferguson, givetvis. Det har varit en trend av briljanta skotska ledare och managers.

”Skotsk fotboll är känd för sina tränarkurser och de managers dessa producerar. Det finns en del skotsk inställning i det också. Vi har alltid varit en nation som har tvingats kämpa tillbaka och det är ingjutet i vår personlighet. Jag hoppas att jag inte förlorar det och förändras alls. Det är ett underbart arv.”

Börjar jobbet redan på måndag

I relaterade nyheter berättar både The Independent och The Telegraph att Moyes kommer att börja arbeta som Unitedmanager redan på måndag, detta trots att kontrakt gäller från den 1 juli.

Moyes första uppgift som manager för United kommer att bli att hantera situationen med Wayne Rooney. Det är bekräftat att Rooney har bett att få lämna United men detta var innan Sir Alex Ferguson meddelade att han slutar efter den här säsongen. Möjligen kan Moyes få Rooney på andra tankar. Moyes var den manager som introducerade Rooney för den engelska elitfotbollen och även om paret senare hamnade i onåd uppges de numer ha en bra relation. Huruvida Rooney spelar för United när nästa säsong inleds får framtiden utvisa men rapporterna säger att Moyes vill behålla Rooney i United.

En annan brådskande uppgift för Moyes är att få Rio Ferdinand att skriva på ett nytt kontrakt. Ferdinand har gjort en utmärkt säsong och tog plats i årets lag, framröstat av spelarna själva men hans kontrakt går ut i sommar. Det mesta tyder på att Ferdinand vill stanna i United även om intresse från andra klubbar finns. Från Uniteds sida uppges man vara beredda att ge Ferdinand ett nytt kontrakt med samma lön som idag. I slutändan hänger det förmodligen på vad Moyes anser om Ferdinand. Dessa åsikter är oklara i dagsläget men med tanke på den säsong Ferdinand har bakom sig förefaller det vara mycket troligt att Moyes vill att Ferdinand ska stanna.


Källor: Dailymail.co.uk, Independent.co.uk, Telegraph.co.uk