Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Matchrapport: Kitchee – United 2-5

Den avslutande matchen på turnén i Asien och Australien blev en enkel resa för United. Kitchee besegrades med 5-2 i en trevlig träningsmatch där United gjorde lite som man ville men ändå lyckades släppa in två mål.

I United noterar vi fem olika målskyttar. Det som gör oss gladast är att Adnan Januzaj tog plats i målprotokollet med sitt första mål för United. Turnéns skyttekung Jesse Lingard bidrog på nytt med ett mål, fyra mål på fem matcher imponerar. Annars var det Danny Welbeck, Chris Smalling och Fabio da Silva som hade sett till att United gick ifrån till 3-0 innan en halvtimme var spelad.

Motståndet idag höll ungefär samma klass som planen. Planen har den senaste veckan haft Manchester city som gäst och såg därför ut som en strand eller en leråker (eventuellt kan kraftigt regn i Hong Kong ha varit en bidragande orsak men det förefaller vara högst troligt att Uniteds stökiga granne bär det största ansvaret). Att United genomförde matchen utan att dra på sig någon skada gör oss nöjda.

Att det blir två insläppta mål mot måndagens motstånd gör oss lite irriterade. Träningsmatch eller inte. Orutinerat lag eller inte. Backlinjen kan finna viss tröst i att både Smalling och Fabio syntes i målprotokollet medan det var ett samarbete mellan Michael Keane och Alexander Buttner som låg bakom Januzajs mål. Målvakt Ben Amos, David de Gea har ont i ett finger och var inte aktuell för spel, har ingen skuld i något av målen.

David Moyes valde ett ungt lag på turnéns sista match. Efter att ha börjat på bänken i de fyra första matcherna tog Michael Keane plats i startelvan vilket betyder att alla 23 spelare som har deltagit på turnén fick starta åtminstone en match. Om planen oroade Moyes var det inget som var överdrivet tydligt i hans laguttagning – Michael Carrick tog plats i startelvan efter ett par matchers skadefrånvaro. Robin van Persie fick förvisso endast ett kort inhopp medan Rio Ferdinand och Ryan Giggs vilade hela matchen. Det ungdomliga Unitedlaget illustreras kanske bäst av att Anderson ett tag faktiskt var Uniteds äldsta spelare.

United skapade chanser nästan direkt från avspark. Anderson, som i stort gjorde en bra match, visade att målskytte inte är hans starkaste gren med flera svaga avslut.

Welbeck, som stod för en utmärkt insats i den halvlek han spelare, rullade in 1-0 sedan Ashley Young hade skjutit i stolpen. Det innebar Welbecks tredje mål under turnén. Det må vara bara en träningsmatch men att göra mål kan bara göra gott för Welbecks självförtroende. I samband med målet måste vi också nämna Carricks delikata passning till Young.

United skulle öka på till 2-0 genom Smalling. Efter en hörna hamnade bollen hos Tom Cleverley på högerkanten och ett perfekt inlägg senare var det en smal sak för Smalling att nicka in bollen i mål. Smalling hade för övrigt kunnat göra ett hattrick idag.

Fabios 3-0-mål var läckert. Wilfried Zaha hade bollen vid hörnflaggan och hittade Fabio i straffområdet med en yttersida, varpå Fabio sköt bollen i mål med en yttersida.

Vi måste stanna upp vid Zaha. Sir Alex Fergusons sista värvning för United ser ut att bli ett mycket lyckat drag. Där det tidigare diskuterades om Zaha skulle bli utlånad handlar snacket nu snarare om att Zaha faktiskt utmanar om en plats i startelvan. Det är lätt att springa iväg med överdrivet höga förväntningar men Zaha imponerar i nästan allt han gör. Det kommer att finnas matcher där vi kommer att svära när han fattar ett felaktigt beslut och vi kommer att sucka varje gång han filmar men det är svårt att inte ha stora förhoppningar på Zaha.

Januzaj fick spela en halvlek den här gången och gjorde på nytt en fin insats. Mot Kitchee fick han också göra sitt första mål för Manchester United. Det skulle överraska oerhört om det blir hans sista. Liksom när det gäller Zaha ska vi vara försiktiga med förväntningarna på Januzaj men det är svårt. Hans mål kom efter att United hade vunnit tillbaka bollen efter en hörna. Keane och Lingard samarbetade innan bollen hamnade hos Alexander Buttner placerade bollen på Januzajs skalle med ett vackert inlägg.

Kitchee skulle sedan reducera två gånger. Lam sköt mycket vackert hemmalagets första mål. I den situationen var Carrick väldigt passiv och jag misstänker att planens skick påverkade. Reduceringen till 4-2 kom sedan Alex skojade med Buttner och i samma veva lyckades finta bort Keane.

Det var emellertid United som skulle få avsluta målskyttet. Det var Lingard som stod för målet och han fick därmed både inleda och avsluta målskyttet under turnén. Lingard var ensam Unitedspelare offensivt när han fick bollen av Anderson. Motståndarna var dock väldigt passiva och flera spelare stod närmast och tittade på när Lingard drev framåt och avslutade med att borra upp bollen i krysset. Mycket vackert!

Nu återvänder United till Europa. Efter några dagars träning blir det en sväng till Stockholm där AIK väntar den 6 augusti.

Kitchee – Manchester United 2-5

0-1 (16) Danny Welbeck (Young)
0-2 (22) Chris Smalling (Cleverley)
0-3 (26) Fabio da Silva (Zaha)
0-4 (50) Adnan Januzaj (Buttner)
1-4 (53) Lam
2-4 (69) Alex
2-5 (80) Jesse Lingard (Anderson)
United: Amos – Fabio (Rafael 72), Smalling, M Keane, Evra (Buttner 46) – Zaha (Van Persie 81), Carrick (Jones 72), Cleverley, Anderson, Young (Lingard 46) – Welbeck (Januzaj 46)
Avbytare: Lindegaard, Ferdinand, Giggs