Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Matchrapport: Leverkusen – United 0-5

United behövde en seger för att säkra sitt avancemang till sextondelsfinalen. United behövde visa upp ett starkt spel för att lugna våra nerver. United levererade, med bravur, under ledning av den vite Pelé. Fem mål gjordes i Tyskland, och en riktig laginsats gladde de Unitedfans som kollade på matchen.

United kom till BayArena lite sargade. Det fanns ingen van Persie, ingen Carrick, ingen Vidic, ingen Fellaini samt ingen Rafael. Det kändes som att det skulle kunna bli en väldigt svår match. När startelvan utannonserades så fick vi se Kagawa i sin normala position bakom Rooney, något som många har längtat efter.

Första halvlek

Leverkusen tog hand om avsparken, men det var United som skulle få det första riktiga läget. Kagawa visade varför han ska spela tillbakadragen anfallare när han på ett fint sätt levererade en boll till Rooney efter 30 sekunder. Rooney hamnade dock precis offside, men detta var något som satte igång Uniteds anfallsspel.

Försvaret började dock svajigt, och Ferdinand stod för ett par tveksamma ingripanden. Tur var det att Leverkusen inte riktigt fick till det i anfallsspelet denna kväll, annars kunde det ha börjat med ett underläge rätt fort.

Kagawa och Rooney skulle visa sig vara vitala i den här matchen, och efter 22 minuter slog de till för första gången. Kagawa tog bollen på mittfältet, slog bollen vidare till Giggs som i sin tur lämnade över ansvaret till Rooney. Kagawa hade då tagit en löpning mot målet, och ett inlägg kom från vänster. Ett fint inlägg smet förbi den kvicke japanen, men hamnade påpassligt hos Valencia som löpte mot den bortre stolpen. En touch från ecuadorianen och bollen letade sig in i mål via stolpen. 0-1 till United!

Åtta minuter senare så skulle det bli ett till mål för United. United fick en frispark halvvägs in på offensiv planhalva, till vänster. Rooney tog hand om frisparken som gick mot Smalling, som dock förlorade nickduellen mot Spahić. Spahić var dock inte så tursam, utan styrde in bollen i eget mål. Ett avancemang kändes hyfsat säkrat nu.

Leverkusen försökte och försökte, men lyckades som sagt inte med sina anfall, och United försökte även de i resterande delen av halvleken, dock utan resultat.

Moyes verkar ha lärt sig sin läxa, när man valde att inte backa för att försvara segern utan fortsatte fram mot mål.

Andra halvlek

Kagawa kom igång piggt i andra halvleken han med ett läge efter några minuter. Inlägg kom från Valencia från höger, som Kagawa gick upp för att duellera med Leno i Leverkusens mål. Kawaga fick ett huvud på bollen, men samtidigt fick han ett par hårda händer i nacken. Bollen gick utanför.

Rooney försökte, efter 63 minuter, göra ett snyggt mål. ”Den vite Pelé” tog emot bollen utanför Leverkusens straffområde, tunnlade kapten Rolfes när han gick inåt i banan och avfyrade ett fint, skruvat skott som gick decimetern utanför Lenos vänstra stolpe. Jag kan inte mer än att hålla med Niklas Holmgren som fick fram kommentaren ”Hoppsan Kerstin! HOPPSAN KERSTIN!!”.

Endast två minuter senare fick United en hörna från vänster. Giggs slår bollen mot Evra, Evra nickar men bollen hamnar på fötterna hos Rooney som skjuter ett halvdant skott som Leno fint räddar. Där kommer dock ingen mindre än Evans fram och tar returen, och sedan nästan går med bollen in i mål. 0-3 och nu är nog avancemanget ett faktum!

Hade man inte varit säker på avancemanget, efter att ha sett hur Leverkusen inte kunde få till det den sista tredjedelen, så skulle man bli det tio minuter senare när Kagawa återigen roffar åt sig bollen, chippar in bollen mot Rooney som lyfter bollen över Leno, som har en ytterst tung dag i dag, till Smalling som sätter dit bollen i öppet mål. Ett klassmål, och definitivt ett säkrat avancemang!

Jones vill också måla, och han försöker verkligen när han äntligen får ett läge. En hörna når honom, efter studs, och på halvvolley försöker han placera in bollen i bortre. Denna gång var Leno med på noterna och stod för en väldigt fin räddning.

Leverkusen har inte alls mycket anfall i andra halvlek. Närmast var nog ändå Kiesling som sköt rakt på de Gea.

Att åka hem med en fyramålsseger var inte nog för United denna afton. Man visste att man kunde göra fler och man försökte verkligen, och försöker man så får man oftast utdelning. Nani, som på slutet spelade anfallare med Anderson (!), skulle få leka av sig en stund. Giggs fick bollen kort in på offensiv planhalva i den 88:e matchminuten, och slog en väldigt fin hög lyftning över försvaret. En snabb Nani tog tillfället i akt och löpte förbi försvaret, och tog med sig bollen med en fin bröstning. Bröstningen tog portugisen förbi Leno, som kom fel i utrusningen, och ner mot kortlinjen. Nani lyfte bollen med en höger yttersida som gick förbi två försvarare och in i mål, och där fastställdes även 0-5 till United!

Efter det sista målet så spelades matchen helt enkelt av, och United såg väldigt nöjda ut med resultatet, vilket de bör vara!

Avslutande tankar

Jag själv var lite kritisk inför denna match, flertalet nyckelspelare var borta. Moyes lyckades motbevisa mig. Leverkusen hade en dålig dag, men man kan ändå inte ifrån Unitedspelarna denna segern. Ett mycket bra kollektivt arbete, med en mycket spelskicklig japan och en helt utomordentlig Rooney på topp!

Valencia gjorde en bra match på sin högerkant, medan Nani var mer osynlig och slog bort flertalet viktiga passningar. Detta tog han dock igenom med ett väldigt fint mål.

Giggs på det centrala mittfältet fungerade perfekt idag, tillsammans med en hårt arbetande Jones. Att den gamle räven inte orkar följa med i alla anfall förstår vi, men han slog trots allt en fin hörna, och en lyftning till sista målet.

Nu är det bara att ladda om till helgen, och förhoppningsvis kommer man att ta med denna match som förebild. Förhoppningsvis förstår även Moyes fördelarna med att trycka på när man väl leder en match.