Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Presskonferens: Nani skadad, Rooney har en chans

På presskonferensen inför lördagens match mot West Ham berättade David Moyes att Nani är skadad och kan bli borta några veckor medan det finns en chans att Wayne Rooney kan komma till spel på lördagseftermiddagen.

Efter två raka förluster har United svarat upp på ett mycket bra sätt och inför morgondagens match har man tre raka segrar i ryggen.

”[Jag är] väldigt nöjd [efter] tre bra segrar, hållna nollor också, så jag är väldigt nöjd. Spelarna har spelat bra och väldigt glad för hur de har presterat de senaste veckorna. Jag tycker att de visar beslutsamhet och förhoppningsvis är det så här det går. I framtiden är det här det vi vill ha. Det är normalt här och vi försöker komma tillbaka till det normala så bra som vi kan.”

Skadeläget

Wayne Rooney missade ligacupkvartsfinalen mot Stoke med en skada men är aktuell för spel mot West Ham. Nani är dock ny på skadelistan:

”[Rooney] har en chans och vi får se hur han är imorgon.

”Nani har en hamstringskada så vi är oroade över det. Det ser värre ut än vi hoppades. Det kan hålla honom borta några veckor.”

Vad gäller Marouane Fellaini så går utvecklingen inte som United hade hoppats. Fellaini har sedan tidigare en handledsskada som behöver åtgärdas men det är en ryggskada som har hållit belgaren borta de senaste matcherna. Om ryggskadan inte läker kan det vara läge att också genomföra den handledsoperation som Fellaini måste genomgå, något som kommer att hålla honom borta relativt länge:

”Fellaini har en ryggskada som vi hoppades skulle ha läkt men jag kommer att skicka iväg honom för ännu en undersökning. Om det inte har läkt kan jag behöva fatta ett beslut och ta hans handled också. Vi hoppades att hans rygg bara skulle vara tio dagar men han känner fortfarande av den. Det är en muskel som har separerats från benet i hans rygg och det är vad som orsakar problemet. Vi hoppades att det skulle ha läkt på tio dagar eller två veckor men han mår inte mycket bättre idag.

”Vi väntar och ser. Vi kommer inte att säga att vi ska göra [handledsoperationen] än. Runt sex veckor [skulle det ta efter operationen].”

Vad gäller övriga skadade spelare får vi ingen uppdatering. Moyes menar dock att de spelare som har kommit in har gjort ett bra arbete:

”Spelarna som har kommit in har gjort det väldigt bra och det är därför vi har en så bra trupp. Genom säsongen, med det antal matcher vi måste spela här så behöver du de extra spelarna. Under de senaste matcherna har vi varit kort om folk i vissa lagdelar men spelarna som har kommit in har gjort det briljant. Vi har behövt hela truppen, det har vi verkligen.”

Darren Fletcher gjorde i söndags comeback efter lång frånvaro, vilket Moyes menar har gett alla ett lyft:

”Att ta in Darren Fletcher igen har gett alla ett lyft. Och för Darren själv att få ett par matcher och komma in har varit fantastiskt för honom.”

Vinteruppehåll?

”Vi får den frågan varje år och jag vet inte hur mycket det betyder nu att vi ger ett svar. Jag har alltid tyckt att spelarna ska ha första veckan efter januari ledigt och kanske kan vi starta veckan efter. Julmatcherna är traditionella och det kan vara väldigt svårt att förändra det.

”Jag tycker att som föräldrar och folk som har familjer så skulle vi vilja vara hemma över jul. Men när du är involverad i fotboll vet du att du måste jobba på julen. Jag tycker att en vecka ledigt efter januari skulle vara bra för spelarna och fräscha upp alla.”

Nervöst på Old Trafford?

Två av de tre senaste segrarna har kommit på bortaplan och överlag har Uniteds bästa matcher under Moyes (Swansea, Leverkusen, Villa) varit bortamatcher. Kan en seger minska nerverna på Old Trafford?

”Jag har aldrig känt att Old Trafford varit nervöst. Jag har alltid känt att Old Trafford har varit en fantastisk plats att vara på. Jag känner att det är det motsatta. Publiken och stödet är fantastiskt. Vi måste börja vinna och göra några mer mål.”

På tal om mål har det varit ganska få spelare som har bidragit med mål den här säsongen. Danny Welbeck hittade nätet igen i söndags medan Tom Cleverley, Ashley Young och Patrice Evra också har noterats i målprotokollet den senaste veckan:

”Vi vill att målen ska komma från alla. Vi fortsätter att säga åt dem att vi behöver så många mål som möjligt från alla olika områden. Förhoppningsvis får du majoriteten från anfallare genom säsongen. Men det var bra härom kvällen att Ashley gjorde ett mål och Pat Evra gjorde också ett riktigt snyggt mål.”

Lån för Zaha?

Wilfried Zaha blev Sir Alex Fergusons sista värvning men trots att Zaha imponerade under försäsongen har Moyes inte kunnat ge honom regelbunden speltid i United. Mycket tyder på att Zaha kommer att bli utlånad i januari men Moyes menar att man kommer vänta med att fatta beslut:

”Jag kommer att titta på Zaha när vi kommer in i januari. Vi har några skador och han har varit i eller runt laget de senaste matcherna så jag kommer att bedöma det längre fram.”

Januzaj

Om Zaha har haft svårt att få speltid så har Adnan Januzaj snabbt fått en stor roll i Moyes lagbygge:

”Han är långt före schemat. Han gör det fantastiskt bra. Vi tog honom med på turnén och sedan höll vi honom tillbaka i början på säsongen och sedan har han bara lagt i en annan växel. Han tog sig förbi spelare på insidan, på utsidan och alla hans beslut vid den tiden var korrekta. Han kan göra mål med båda fötterna.

”Vi tänkte att den här pojken har utvecklats så snabbt att han aldrig skulle göra oss besvikna när han kom till Sunderland. Han lär sig fortfarande. Vi måste fortfarande vara försiktiga med honom.

”Jag läste det Sir Matt Busby sa om att man var tvungen att stoppa in pojkarna och ge dem en chans, jag ser det skrivet på väggarna runt akademin. Jag vill vara en manager som ger unga pojkar en chans. Jag var sådan i Everton och i Preston också. Jag hoppas att jag kan göra det i Manchester United. Adnan har presenterat sig och visat oss vad han är kapabel till.”

Om Malky Mackay

Sir Alex Ferguson var aldrig sen att stötta en manager som var i ett utsatt läge och där går David Moyes i samma fråga. I Cardiff tycks Malky Mackay prestera utmärkt med ett mediokert material men riskerar trots det att få sparken av en vanvettig ägare:

”Jag har definitivt sympati för Malky Mackay. Det kan definitivt inte vara ett beslut som handlar om fotboll eftersom han har gjort allting rätt med fotbollslaget. Han har förberett dem rätt, han har tagit dem till Premier League, han har gjort dem konkurrenskraftiga. Han har en stadion och publiken till fullo bakom laget.

”Vad alla managers vill göra är att förbättra sig och han inser att om han inte fortsätter att förbättra Cardiff så kan det bli tufft. Jag vet inte vad som pågår bakom stängda dörrar men jag kan säga att det inte har något med fotboll att göra. Han gör ett fantastiskt jobb.

”Stabilitet ger framgång och det är det bästa sättet för managers. Det är inte alltid den vägen klubbar går men min erfarenhet är att mina chefer alltid har trott på stabilitet och jag gör det definitivt också.”


Källor: Manchestereveningnews.co.uk, Manutd.com