Matchrapport: United – Liverpool 0-3

Ännu en hemmaförlust för United i mardrömssäsongen som bara fortsätter. Liverpool hämtade tre poäng på Old Trafford och dödade på allvar Uniteds små, små kvarvarande hopp om en Champions League-plats.

United kom till spel mot sina ärkerivaler med följande lag, bara en förändring jämfört med segern mot West Brom, Nemanja Vidic in istället för den skadade Chris Smalling:
De Gea; Rafael, Jones, Vidic, Evra; Fellaini, Carrick; Mata, Rooney, Januzaj; Van Persie;

Brendan Rodgers överraskade alla med sin taktiska formation, 4-4-2 med en diamant på mittfältet:
Mignolet; Johnson, Skrtel, Agger, Flanagan; Gerrard; Henderson, Sterling, Allen; Sturridge, Suarez;

Matchen

Matchen inleddes i ett högt tempo där det smällde rejält i närkamperna. Spelmässigt var det relativt jämnt, utan att något av lagen lyckades skapa några farliga målchanser. Farligaste läget hade Daniel Sturridge när han sköt utanför efter två minuter, hårt trängd av Phil Jones. Just Jones inledde väldigt bra för United och höll ihop backlinjen samtidigt som han kunde hänga med Liverpools anfallare i djupled.
Efter en dryg halvtimme tilldöms Liverpool en straff efter en solklar hands på Rafael. Brassen har tur som inte blir utvisad då han bara minuter tidigare blivit varnad för en tackling på Steven Gerrard. Gerrard slår säkert in straffen till 1-0 för gästerna. Några minuter senare får Gerrard även han syna det gula kortet efter en ful armbåge på Marouane Fellaini. Efter målet rycker United upp sig och spelar rätt okej, men med bara en riktigt farlig målchans. Den föll till Wayne Rooney som, fint framspelad av Rafael och dessförinnan Adnan Januzaj, skjuter från en position strax innanför straffområdet, ett skott som Simon Mignolet dock kan parera.

Den andra halvleken hinner knappt börja innan Liverpool får en ny straff. Den dittills utmärkte Phil Jones tacklar Joe Allen med axeln inne i straffområdet och walesaren faller, Mark Clattenburg tvekar inte, utan blåser för en ny straff för gästerna. Det är ett tufft beslut mot Jones då straffen såg rätt billig ut, men samtidigt så går det inte säga att den var helt felaktig. Gerrard gör mål igen för 2-0. United lyfter sig även efter det andra målet och har en 20 minutersperiod där man spelar bra och lyckas skapa lite tryck, men har som så många gånger förr den här säsongen väldigt svårt att skapa målchanser. Det mesta kommer från högerkanten där Adnan Januzaj och Rafael kombinerar sig fram på ett bra sätt.

Med tolv minuter kvar så kommer det definitiva avgörandet när Liverpool tilldöms en tredje (!) straff när Nemanja Vidic bedöms fälla Sturridge. United-spelarna protesterar ordentligt och på reprisen syns tydligt att Sturridge filmar rejält. Gerrard missar straffen och lyckas inte göra hattrick, men det gör detsamma för United som vid straffen får Vidic utvisad. Med tio minuter kvar och tio man plus ett 0-2 underläge går luften ur United och Suarez lyckas göra 3-0 efter att turligt fått bollen när Sturridge misslyckas med ett skott. Bara minuter tidigare stoppade De Gea den inte alltid sympatiske uruguayanen från att näta när han bjöd på en kandidat till årets räddning på Old Trafford men kan inget göra på 3-0 målet. Liverpool åker hem med tre poäng och är på allvar med i sin första titelstrid sedan 2009, medan United går emot en ångestladdad, framtidsdefinierande ödesmatch mot Olympiakos på onsdag.

Ännu en förlust mot ett av topp 9-lagen

0-1 och 0-3 mot Liverpool. 1-4 mot Manchester city. 0-0 och 1-3 mot Chelsea. 1-0 och 0-0 mot Arsenal. 0-1 mot Everton. 0-1 mot Newcastle. 2-2 och 1-2 mot Tottenham. 1-1 mot Southampton. Det är den dystra resultatraden för David Moyes mot topplagen i Premier League. En (!) seger av tolv möjliga och endast sju gjorda mål är givetvis inte tillräckligt bra. Rent ut sagt är det en katastrof. Matcherna mot Everton, Newcastle och Southampton är också spelade på hemmaplan, vilket innebär att tre tuffa bortamatcher återstår samt ett derby mot city. Det stora problemet är att i nästan samtliga matcher har United blivit besegrade taktiskt på ett väldigt synbart sätt, som idag när Rodgers totalt utmanövrerade Moyes. Mycket av ansvaret här pekar på David Moyes och hans stab, även om man alltid kan kritisera spelarna när det inte når upp till nivå, och det gäller för ledarstaben att lyckas bättre med taktiken framöver, inte minst på onsdag.

När man sedan tar en titt på Uniteds resultat under 2014 så är det skrämmande läsning. På nyårsafton var United tre poäng efter Chelsea. Idag skiljer det 18. Det är ett häpnadsväckande ras och förlusterna United har åkt på är mot Tottenham, Stoke, Chelsea och Liverpool. Man har kryssat mot jumbon Fulham och Arsenal samt endast lyckats besegra Swansea, West Bromwich, Cardiff och Crystal Palace. Lägg till uttågen ur cuperna på hemmaplan mot Swansea och Sunderland samt den usla insatsen mot Olympiakos i Champions League så står det klart att United har presterat klart sämre efter jul än innan.

Kan David Moyes vända på det här?

David Moyes har fått ta emot mycket kritik under säsongen men har aldrig på allvar ryktats ligga nära att få lämna klubben. Årets brist på framgångar har skyllts på att han behöver tid för att få ihop sitt lag, att värva spelare han vill ha och sälja de spelarna som han inte anser vara bra nog. En spenderarsommar där summorna ska uppgå till 200 miljoner pund har nämnts och i vissa tidningar har det gått att läsa att så mycket som 15 spelare ligger i farozonen för att få lämna.

David Moyes har värvat två spelare sedan han kom till United, Marouane Fellaini och Juan Mata. Två spelare som de senaste säsongerna har presterat på en väldigt hög nivå, i Matas fall bland de fem bästa i ligan de senaste två åren. Det här är två spelare som Moyes valt att värva, för en summa runt 650 miljoner kronor, men som han inte lyckats få ut särskilt mycket av och som inte heller kunnat göra laget jättemycket bättre. Juan Mata har visserligen presterat okej och är en klar uppgradering mot Valencia och Young men har inte kunnat prestera som under tiden i Chelsea. Nu har inte spelarna varit särskilt länge i klubben och ska inte skrivas bort, men om Moyes inte kan få in två så pass dyra spelare på ett sätt som verkligen förstärker laget så ska han då verkligen få spendera så mycket pengar som det ryktas om i sommar? Om han köper 5-6 spelare som inte kan hålla den nivå som de gör i sina nuvarande klubbar och Moyes senare får lämna så står United med flera förmodligen svindyra nyförvärv som nästa manager kanske inte vill ha och så måste klubben ut på marknaden igen.

Innan klubben spenderar stora pengar måste Moyes hitta ett spelsätt som verkligen får ut det bästa av spelarna, vi såg tendenser till det mot West Brom och under resterande matcher är det enligt mig viktigare än resultaten.
Prioritet nummer ett måste vara att hitta den positionen/rollen där Juan Mata kan få som mest inflytande över lagets spel, då det kan argumenteras för att han är lagets bästa spelare, men att han används på ett felaktigt sätt.

Sen ska det kommas ihåg att den här truppen inte på något sätt är en dålig trupp. Laget joggade hem Premier League förra säsongen utan Fellaini, Mata och sensationen Adnan Januzaj och krigar nu för en sjunde plats. Faktum är att samtliga spelare från förra årets trupp med undantag för De Gea, Rooney och Welbeck har presterat allt sämre, något som inte reflekterar bra på Moyes.

Ett annat argument som är menat att hjälpa Moyes är att det minsann tog Ferguson fyra år innan han vann en titel, men då glömmer man att Ferguson tog över ett lag på nedflyttningsplats som han under sin första hela säsong ledde till en andra plats medan Moyes har tagit över ligamästarna och fört dem till en sjundeplats. Jag hoppas att Moyes reder ut stormen och jag vill se honom lyckas, men för tillfället ser det onekligen väldigt mörkt ut. Men, lyckas laget vända mot Olympiakos kommer det vara en helt annan känsla runt klubben redan från torsdag morgon.

Trots handsen, Rafaels form lovande

Rafael är tillsammans med Robin van Persie den spelare som kanske sänkt sig mest sedan Ferguson lämnade och har känts grinig och irriterad. I flera matcher har känslan varit att brassen har legat farligt till för en utvisning. I de två senaste matcherna har dock högerbacken presterat på den nivån vi vande oss vid under fjolåret. Mot West Brom var han strålande både defensivt och offensivt och spelade även fram till Wayne Rooneys mål med ett utmärkt inlägg. Idag visade han prov på den underbara entusiasm och hjärtat han har och hans aggressiva försvarsspel var en fröjd att beskåda när han gång på gång plockade bollen av motspelare. Offensivt var han ständigt Uniteds kanske främste spelare då han, tillsammans med Januzaj, oroade Flanagan gång på gång och det var på brassens högerkant Uniteds bästa målchans kom ifrån när han kombinerade med Januzaj och sedan vackert spelade fram Wayne Rooney till dennes avslut. Hans enda misstag är ju givetvis den idiotiska handsen som gav första straffen till gästerna och han kommer garanterat kritiseras för det, med rätta, men hans all-round spel var väldigt bra och det om något lovar gott framöver då han är en av lagets viktigaste spelare.


MANCHESTERGUIDE
Manchester United Supporters Club Scandinavia är Manchester Uniteds officiella supporterklubb i Skandinavien. Muss.se är supporterklubbens svenska kanal. Vi producerar redaktionellt innehåll på och informerar om supporterklubbens aktiviteter.
© 2021 MUSS.SE   •   OM MUSS & MUSCS   •   HJÄLP MUSS   •   OM MUSS.SE   •   BLI SKRIBENT   •   INTEGRITETSPOLICY   •   KONTAKTA OSS