Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Officiellt: Louis van Gaal ny manager för Manchester United

Manchester United har nu officiellt bekräftat att Louis van Gaal blir ny manager i klubben. Den holländska tränaren kommer att assisteras av Ryan Giggs, medan Frans Hoek och Marcel Bout anställs som assisterande tränare.

Louis van Gaal kommer att ansluta till United efter sommarens VM, där han som bekant ansvarar för det holländska landslaget. Van Gaal har skrivit på ett treårskontrakt med United.

Van Gaal, vars fullständiga namn är Aloysius Paulus Maria van Gaal, föddes i Amsterdam den 8 augusti 1951, vilket innebär att han fyller 63 senare i år. Han är en mycket meriterad tränare, som har vunnit ligan i samtliga klubbar han har jobbat. Han inledde tränarkarriären i Ajax, 1991, då han tog över efter Leo Beenhakker efter att först ha arbetat som dennes assistent i några år. Tiden i Ajax blev mycket framgångsrik och han vann bland annat tre ligatitlar, Champions League och Uefacupen.

Efter Ajax gick Van Gaal till Barcelona, där han vann ligan under sina två första säsonger. Efter den tredje säsongen, då Barcelona förlorade kampen om ligatiteln till Deportivo La Coruna, lämnade Van Gaal klubben, något han kommenterade på följande sätt: ”Vänner i media. Jag lämnar. Grattis.

Den närmaste perioden var framgångslös för Van Gaal. Han tog över det holländska landslaget år 2000 och misslyckades med att leda laget till VM 2002. Här spekulerades det i att han skulle ersätta Sir Alex Ferguson i United, då Ferguson initialt hade tänkt sluta redan 2002. Istället återvände Van Gaal till Barcelona men det blev en miserabel tid i klubben. Redan i januari fick han sparken, då Barcelona endast låg tre poäng ovanför nedflyttningsstrecket.

Han gick till Ajax 2004 som teknisk direktör men lämnade klubben samma år efter interna konflikter.

Istället gjorde Van Gaal comeback som tränare 2005 då han gick till AZ. Inledningen var bra med en andraplats och en tredjeplats i ligan. Säsongen 2007/08 slutade klubben dock elva i ligan och Van Gaal ville lämna på grund av det dåliga resultatet. Spelarna i laget övertalade dock Van Gaal att fortsätta och säsongen 2008/09 vann AZ ligan för blott andra gången i klubbens historia.

Nästa steg var Bayern München. Den första säsongen var framgångsrik då Bayern vann ligan och cupen men den slutade ändå i besvikelse då Bayern förlorade Champions League-finalen mot Inter. Säsongen efter fick Van Gaal emellertid sparken, då Bayern misslyckades med att slåss om ligatiteln.

Van Gaal tog sedan över det holländska landslaget efter EM 2012. I kvalet till VM 2014 vann Holland nio matcher och spelade oavgjort i en, med den löjliga målskillnaden 34-5. Nu återstår VM för Van Gaal innan han ska ta sig an sitt livs största uppdrag.

Ledarstaben

Van Gaal kommer att få Ryan Giggs som assisterande manager. Giggs var som bekant ansvarig under de fyra sista matcherna den här säsongen och det får ses som naturligt att han får positionen som assisterande manager. I samband med detta slutar Giggs som spelare.

Det är också annonserat att Marcel Bout och Frans Hoek anställs som assisterande tränare.

Hoek är för närvarande målvaktstränare i det holländska landslaget och anses vara en av de bästa målvaktstränarna i världen. Han har tidigare haft en stor del i Edwin van der Sar och Victor Valdes framgångar. Notabelt är att hans position inte är målvaktstränare utan assisterande tränare som specialiserar sig på målvaktsspel.

Bout anställs som assisterande tränare som specialiserar sig på att scouta motståndarlag. Han har tidigare jobbat med Van Gaal i AZ och i Bayern. Han stannade kvar i Bayern då Van Gaal lämnade och arbetade då med Jupp Heynckes. Bout lämnade Bayern då Heynckes lämnade 2013.

Inga uppgifter framkom kring framtiden för Chris Woods och Phil Neville.

Kommentarer

Louis van Gaal:Det var alltid en önskan för mig att arbeta i Premier League. Att arbeta som manager för Manchester United, den största klubben i världen, gör mig väldigt stolt. Jag har varit tränare i matcher på Old Trafford förut och vet vilken enastående arena Old Trafford är och hur passionerade och kunniga fansen är. Den här klubben har stora ambitioner, jag har också stora ambitioner. Tillsammans är jag säker på att vi kommer att skriva historia.

Ryan Giggs:Jag är exalterad att få chansen att arbeta som assisterande manager. Louis van Gaal är en världsklasstränare och jag vet att jag kommer att lära mig mycket om tränarjobbet genom att kunna observera och bidra på så nära håll. Manchester United har varit en enorm del i mitt liv och jag är belåten att kunna fortsätta det förhållandet i en sådan nyckelroll.

Ed Woodward:I Louis van Gaal har vi säkrat tjänsterna av en av fotbollens mest framstående managers. Han har uträttat många saker i sin karriär till dags dato och Old Trafford ger honom en passande scen att skriva nya kapitel i Manchester Uniteds historia.

Alla är väldigt uppspelet över den nya fasen i klubbens historia. Hans historia av framgångar med att vinna ligor och cuper runt Europa genom sin karriär gör honom till ett perfekt val för oss.

Folk känner honom som en larger than life-karaktär, men jag har också blivit extremt imponerad av hans intelligens, eftertänksamma sätt att ta sig an rollen och hans arbetsamhet. Jag ser fram emot att arbeta med honom.

Jag är mycket belåten Louis har valt Ryan som sin assistent. Ryans förhållande till klubben sträcker sig över två årtionden och hans kunskap och gestalt kommer att vara en fantastisk tillgång för Louis. I tillägg är det här en fantastisk möjlighet för Ryan att lära sig arbetet bredvid en världsklassmanager vars anfallsinstinkt och tro på ungdomar är skräddarsydda för Manchester United.


Källa: Manutd.com