Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Matchrapport: LA Galaxy – Manchester United 0-7

Manchester United hade lekstuga mot LA Galaxy i Louis van Gaals första match som Unitedmanager. Till slut skulle United vinna med 7-0. Danny Welbeck inledde målskyttet och sedan fyllde Wayne Rooney, Reece James och Ashley Young på med två mål vardera.

Första halvlek

forstahalvlek

Van Gaal valde att matcha United i en 3-4-1-2-uppställning. De Gea inledde i mål och i trebackslinjen spelade Smalling till höger, Jones i mitten och Evans till vänster. Valencia var vingback på högerkanten och Shaw hade samma roll till vänster. Centralt på mittfältet hittade vi Fletcher och Herrera. Längre fram i banan spelade Mata bakom Welbeck och Rooney, där de två anfallarna spelade brett.

Om uppställningen möjligen var en överraskning så var det inget mot chocken som Ander Herrera levererade efter några minuters spel. Mittfältaren avlossade nämligen ett skott en bit utanför straffområdet. Helt galet!

Chocken infann sig även hos Herreras lagkamrater. Mata vann bollen högt men blev fälld, varefter bollen rullade till Danny Welbeck. Läge för Welbeck att lugnt och sansat ta emot bollen och rulla den hemåt mot en mittfältare, men det slog slint hos anfallaren som fick för sig att skjuta! Och tänka sig, det lönar sig att skjuta. Welbecks skott letade sig in vid stolproten.

Det hela mynnade nu ut i en trevlig afton för United. Valencia tog sig runt på kanten och slog ett inlägg som var på väg mot en anfallare. Backen kastade dock upp en hand och täckte inlägget. Domaren pekade förstås på straffpunkten och Wayne Rooney satte säkert straffen i mål. Strax därefter gjorde Rooney mål igen, då Welbeck tog sig runt på kanten och spelade in bollen mot Rooney. Mittbacken stod i vägen och borde ha rensat undan men han sparkade hål i luften och bollen föll till en helt fristående Rooney. Anfallaren avslutade förvisso nonchalant och målvakten kunde halvrädda men inte bättre än att Rooney fick tag på returen och kunde rulla in bollen i öppet mål.

Andra halvlek

andrahalvlek

Louis van Gaal gjorde nio byten i halvtid men behöll 3-4-1-2-formationen. Bara Fletcher, som var lagkapten, och Herrera blev kvar på planen. Fletcher flyttade dock ner i backlinjen medan Herrera gick upp som släpande anfallare. Michael Keane och Tyler Blackett tog plats på varsin sida om Fletcher i backlinjen. Rafael ersatte Valencia och Reece James tog hand om vänsterkanten.

På mittfältet parades Cleverley ihop med Kagawa, vilket var överraskande då en mer väntad lösning hade varit Herrera bredvid Cleverley och Kagawa framför. Nani och Young tog plats på topp.

United stod för en fin andra halvlek. Efter en dryg timme ökade man på till 4-0 då Young hittade James som mycket behärskat satte bollen i mål. I slutet av matchen rann siffrorna i väg. Ander Herrera hittade Young med tre briljanta passningar. Första gången lyckades målvakten rädda, varpå bollen föll till James som satte bollen i mål. Vid försök två och tre satte Young dock bollen i mål och United vann med 7-0.

Herrera var briljant

Ander Herrera debuterade med en strålande insats. Det var ingen tvekan om att mittfältaren var planens bästa spelare. Ashley Young stod förvisso för två mål och två assist men det här var Herreras dag.

Herrera var kreativ och energisk. Han sökte hela tiden boll och när han fick bollen hade han hela tiden en tanke med vad han gjorde.

Vi ska förstås vara medvetna om att det bara var en träningsmatch och att det dessutom var en träningsmatch mot ett svagt motstånd. Det vi fick se från Herrera lovar dock mycket gott och redan från första stund visade han att han har egenskaper som har saknats i United. Positivt, mycket positivt.

Drömdebut för James

Reece James var en av de stora överraskningarna då truppen för USA-turnén annonserades. Han ersatte Luke Shaw som vänster vingback inför den andra halvleken. I spelet var han förvisso inte överdrivet involverad men det spelar inte så stor roll när han slog till med två mål. Båda gångerna handlade det om att han opportunistiskt tog till vara på chanser som dök, först på en fin framspelning av Young och sedan på en målvaktsretur.

James har inte mycket erfarenhet av a-lagsspel sedan tidigare. Förra sommaren var han inte aktuell för att få följa med på turnén och istället blev han utlånad till Carlisle. Han hann göra några försäsongsmatcher, spelade en match i League One och en ligacupmatch men blev skadad och återvände till United. Därefter svarade han för en bra säsong i Uniteds U21-lag.

Turnéchansen kom och efter bara en halvlek är det läge att ropa att han tog den. Det är förstås en lång väg tills hans kan tänka på att vara ordinarie i United men det finns en lucka på vänsterkanten i truppen. Just nu är det egentligen bara Shaw som är bekväm där.

En bra match

Överlag gjorde United ett mycket positivt intryck, även om motståndet kanske var svagare än förväntat. United hade ett piggt och frejdigt anfallsspel.

Det blir intressant att se hur försöket med 3-4-1-2 fortlöper. Van Gaal har bekräftat att hans avsikt är att använda formationen i United. Om det inte skulle fungera är han dock beredd att byta till en annan formation. Backlinjen skötte sig bra även om det stundom syntes att man inte var riktigt bekväm i positionerna. Om United ska kunna spela med en trebackslinje är nyförvärv emellertid absolut nödvändiga. I nödfall kan Fletcher gå ner i backlinjen och Michael Carrick skulle kunna vara ett alternativ, men egentligen är det bara trion Smalling, Jones och Evans som är naturliga val där bak, även om Michael Keane nosar på en a-lagsplats.

Redan på lördag kväll är det dags för nästa drabbning. Då kan vi förvänta oss tuffare motstånd när Roma står på andra sidan planen i Denver.

Matchinformation

LA Galaxy 0
Manchester United 7
Turnering: Träningsmatch
Tid: Torsdagen den 24 juli 2014, 05.06
Plats: Rose Bowl, Pasadena
Publik: 86 432
Domare: Baldomero Toledo

Matchhändelser

130-1DANNY WELBECK
Assist: Mata
40LEONARDO
420-2WAYNE ROONEY (STRAFF)
Assist: Valencia
450-3WAYNE ROONEY
Assist: Welbeck
49ROBBIE KEANE
620-4REECE JAMES
Assist: Young
840-5REECE JAMES
Assist: Young
880-6ASHLEY YOUNG
Assist: Herrera
900-7ASHLEY YOUNG
Assist: Herrera

Manchester United

De Gea
Smalling, Jones, Evans
Valencia, Fletcher, Herrera, Shaw
Mata
Rooney, Welbeck

Lindegaard för De Gea (46)
M Keane för Smalling (46)
Blackett för Evans (46)
James för Shaw (46)
Rafael för Valencia (46)
Cleverley för Jones (46)
Kagawa för Mata (46)
Nani för Rooney (46)
Young för Welbeck (46)

Avbytare: Amos, Johnstone, Zaha, Lingard, W Keane

LA Galaxy

Penedo
Gargan, Meyer, Leonardo, DeLaGarza
Ishizaki, Sarvas, Juninho, Husidic
Keane, Zardes

Rowe för Penedo (46)
Friend för Leonardo (46)
Jamieson IV för Juninho (46)
Walker för Zardes (46)
Opare för Husidic (46)
Donovan för Sarvas (61)
Mendiola för Ishizaki (61)
Hoffman för Keane (61)
Garcia för DeLaGarza (61)
Venter för Meyer (61)
Sorto för Gargan (61)
Rugg för Venter (67)

Avbytare: Perk, Gonzalez, Rogers, McBean