Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Matchrapport: Manchester United – Swansea City 1-2

Försäsongens goda intentioner och emellanåt fantastiska spel gav oss hopp. Ligapremiären var dock ett enda stort mörker. Swansea vann med 2-1 och försäsongens United var inte närvarande på Old Trafford.

Louis van Gaal hade chockat oss genom att kasta in Jesse Lingard som höger vingback i startelvan. Young flyttade ut på vänsterkanten och Our Friend Reece James fick nöja sig med en bänkplats.

Lingard öppnade piggt i en ovan position. Han gick förvisso bort sig defensivt efter några minuter, vilket kunde ha gett Swansea en bra målchans. Men i övrigt stod Lingard för en imponerande prestation. Han var företagsam, anfallsvillig och ofta involverad i spelet. Det tog dock slut redan efter en halv halvlek. Lingard kom snett in i en duell han förmodligen borde ha undvikit. Spelar man i Manchester United blir man skadad när man gör så. Oerhört trist för Lingard.

På vänsterkanten var Ashley Young defensiv och passiv. Efter en sensationellt bra försäsong, åtminstone med tanke på hans utgångsposition, var han nu tillbaka som en tveksam och rädd spelare.

Inför andra halvlek bytte Van Gaal spelsystem, 3-4-1-2 blev mer bekanta 4-2-3-1. Mindre bekant var att Young placerades som vänsterback. Vänsterbacken Tyler Blackett, klart godkänd i sin Uniteddebut, fick istället positionen bredvid Smalling i mittförsvaret medan icke-högerbacken Jones, som var Uniteds bästa spelare, blev högerback. Blackett som vänsterback och Young till höger med Smalling och Jones i mitten hade i mitt tycke varit en mer naturlig lösning.

Som vänsterback var Young dålig. Swanseas segermål kom också sedan Young gjort ett misstag som en van vänsterback inte hade gjort. Dyer kom runt på vänsterkanten. Young hade först koll på Routledge men klev in centralt samtidigt som Routledge klev utåt, Dyers inlägg seglade över Young, som med bättre tajming hade ändå hade nickat bort den, och bort till Routledge. Swanseaspelaren försökte nog skjuta men träffade fel och istället blev det en perfekt passning till Sigurdsson, som stod omarkerad medan Fellaini och Blackett tittade på bollen. Sigurdsson fick felträff på sitt skott men bollen ramlade ändå in bakom De Gea, som borde ha räddat. Jag är rätt säker på att Routledge aldrig hade fått bollen i den situationen om Blackett hade spelat vänsterback. Jag är också rätt säker på att Uniteds vänsteroffensiv hade varit bättre med Blackett på vänsterbacken i andra halvlek.

United hade egentligen ingen riktig kvitteringschans. Man lyckades egentligen inte ens skapa ett tryck mot Swanseas mål, vilket får anses vara bedrövligt dåligt. Uniteds bästa chans var ett desperat skrik efter en straff då en Swanseaförsvarare fick bollen på handen. Förmodligen gjorde domaren, enligt regelboken, rätt som inte blåste straff. Man kan omöjligt säga att det är en medveten hands då försvararen har ryggen mot spelet. Jag tycker dock att regelboken borde vara skriven så att det odiskutabelt är straff i en sådan situation – försvararen vräker ut handen, gör sig därmed större och vinner en fördel av det.

Med en hårdare domare kunde United dock ha varit tio spelare i det läget. Fellaini stoppades bryskt av Ki och viftade, reflexmässigt, till med handen i ansiktshöjd mot Ki. Måhända inte ett solklart rött kort, men ett beteende som kan ge rött. Framför allt fullständigt onödigt av Fellaini.

Fellaini är en spelarna som sägs ha fått besked att de kan lämna United. I slutet användes han som anfallare av Van Gaal, då United matade långt. Taktiken kanske hade kunnat fungera om någon medspelare hade varit i position erbjuda belgaren ett passningsalternativ i händelse av att han vann bollen. Fellaini var varken bra eller dålig och lär knappast ha påverkat sina möjligheter att få en fortsättning i United.

Nani och Javier Hernandez ryktas också vara på väg bort. Skadekrisen gav Hernandez en chans i startelvan. Han var så pass dålig att Van Gaal kände sig nödgad att byta ut honom till förmån för Nani redan i halvtid. Nani i sin tur var om möjligt ännu sämre.

Formationsskiftet inför andra halvlek kommer inte som någon stor överraskning sett till hur det såg ut i den första halvleken. Då såg 3-4-1-2-systemet precis så statiskt och fantasilöst ut som vi fruktar att det ska göra mot lag som sjunker djupt.

Den ovana trebackslinjen såg ut som en ovan trebackslinje när Swansea gjorde 1-0 i den första halvleken. Blackett gick långt ut på kanten när Swansea anföll på högerkanten. Kanske borde han inte ha flyttat ut så långt. Men när han gör det måste Smalling flytta efter, vilket inte hände. Bollen letade sig till Ki som stod omarkerad utanför Uniteds straffområde och han placerade elegant in bollen vid De Geas vänstra stolpe. Bony hindrade effektivt Jones försök att blockera skottet.

Försvarsinsatsen lämnar mer att önska. Det största problemet idag var dock det centrala mittfältet. När Swansea gjorde 1-0 var Fletcher och Herrera inte i närheten av situationen. I övrigt var Fletcher oerhört slarvig i passningsspelet, medan Herrera var anonym. Det fanns enstaka goda tendenser i Herreras spel, men han behöver ta för sig mer. Att Herrera och inte Fletcher blev utbytt när Fellaini kom in var dock märkligt.

United hade ändå fått en bra start på den andra halvleken och då förväntade man sig att laget skulle komma igång. Kvitteringen kom efter en hörna, då Jones med ryggen spelade fram Rooney som plockade fram en cykelspark ur kaptensfickan.

Januzaj kom in som vingback istället för Lingard. Han var omedelbart pigg och visade att han är en man för startelvan – det gäller bara för Van Gaal att hitta en position till honom. Under andra halvan av andra halvlek tappade han betänkligt men Januzajs inhopp är ändå en av få saker på pluskontot.

Rooney var några centimeter från att ge United ledningen då han prickade trävirket på en frispark.

Men det var i stort sett allt. United var inte bra nog. Nya tag i Sunderland på söndag. Då kräver vi bättring, då förväntar vi oss bättring.

Matchinformation

Manchester United 1
Swansea City 2
Turnering: Premier League, omgång 1
Tid: Lördagen den 16 augusti 2014, 13.45
Plats: Old Trafford, Manchester
Publik: 75 339
Domare: Mike Dean

Matchhändelser

26NATHAN DYER
280-1KI SUNG-YUENG
48NEIL TAYLOR
531-1WAYNE ROONEY
Assist: Jones
54JONJO SHELVEY
721-2GYLFI SIGURDSSON
82KI SUNG-YUENG
83TYLER BLACKETT
86ASHLEY YOUNG

Manchester United

De Gea
Jones, Smalling, Blackett
Lingard, Fletcher, Herrera, Young
Mata
Rooney, Hernandez

Januzaj för Lingard (24)
Nani för Hernandez (46)
Fellaini för Herrera (67)

Avbytare: Amos, M Keane, James, Kagawa

Swansea City

Fabianski
Rangel, Amat, Williams, Taylor
Ki, Shelvey
Dyer, Sigurdsson, Routledge
Bony

Tiendalli för Taylor (53)
Montero för Dyer (67)
Gomis för Bony (77)

Avbytare: Tremmel, Bartley, Richards, Sheehan

Allt om matchen »