Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Presskonferens: För supportrarna är det otroligt stort

På fredagens presskonferens kunde Louis van Gaal meddela att Wayne Rooney aldrig var skadad och att Antonio Valencia är tillgänglig igen efter skada. Däremot kommer Radamel Falcao att missa söndagens derby. Vi bjuder också på några ord från Manchester citys manager Manuel Pellegrini, som får klara sig utan David Silva.

Ni har redan skrivit att Chelsea var den största matchen. Och nu frågar ni: ’Det här är den största matchen.’ Nej! Det är en av de 38 [matcherna]. Och för mig måste jag alltid analysera och förbereda matcherna på samma sätt. Det är inte annorlunda. Men för spelarna och supportrarna är det annorlunda, det vet jag,” kommenterade Van Gaal.

Notera det underhållande bytet till tyska vid 1.09.

Om skadeläget

Inte heller den här gången kunde Van Gaal rapportera om ett stort antal återkommande spelare.

Valencia är fit igen, för att spela. Det är den enda.

På en fråga om Radamel Falcaos status var Van Gaal fåordig.

Falcao är fortfarande skadad. Så.

I en intervju med MUTV förtydligade Van Gaal lite kring skadeläget, utan att namnge de skadade spelarna:

Som en tränare är du alltid förberedd och är van med många skador. Men jag är inte van med så här många skador. I de flesta klubbarna jag har tränat har vi haft väldigt få skador, men nu är jag här för första gången och vi har alltid massor av skador.

Den här veckan har vi fortfarande sju skador. Jag kan knappt göra ett val, då det är så många spelare som vi inte har. Jag är väldigt besviken, men ledsen för spelarna. Det är spelare som blir skadade igen och det är svårt.

Vi vet inte vad gör fel. Så vi har utvärderat oss själva men det kommer att ta mycket tid och det pågår fortfarande. Det är en stor besvikelse men vi kan bara spela med elva män mot city, så det är inget problem.

Om Wayne Rooney

En som är frisk och som kommer att spela är lagkapten Wayne Rooney. Men Van Gaal förnekar att Rooney har varit skadad.

Rooney var inte skadad. Det var media som skrev. Han var aldrig skadad. Kanske var hans skor för trånga, det är möjligt. Men han var aldrig skadad.

Han kommer att spela, han är min kapten. Det är den enda mannen jag kan säga till er. För han är min kapten och han ska spela.

Van Gaal är förstås medveten om att Rooney är den bästa målskytten någonsin i Manchesterderbyt, den typen av detaljer missar han inte. Och så upprepar han att Rooney kommer att spela, ifall någon misstrodde honom de två första gångerna.

Jag har också hört att han har gjort många mål mot Manchester city. Flest av alla klubbar. Så jag sa till honom för att stimulera honom, men han behöver inte det. Jag är väldigt glad att han kan spela igen och han kommer att spela.

Om Manchesterderbyt

Van Gaal fick en fråga om Manchesterderbyt är det största derbyt i hans karriär. Här hade han kunnat räkna in enkla supporterpoäng genom att svara ett rungande ja. Istället förklarar han att Manchesterderbyt är det enda riktigt stora derby han har upplevt.

Det är svårt, för i Spanien hade vi bara ett derby mot Espanyol, Barcelona mot Espanyol. I Nederländerna hade vi knappt ett derby, eller du måste kalla Ajax mot Feyenoord ett derby. I München hade vi inget derby, för 1860 var en förstadivisionsklubb.

Så jag tycker att det är det största derbyt jag har varit manager för. Eller, som jag kommer att vara manager för.

Istället blev det ett tämligen stort fokus på Ryan Giggs, som ju har desto mer derbyerfarenhet.

Jag tycker att det är en av de 38 matcherna vi måste spela. Men för supportrarna är det otroligt stort. En stor rivalitet. Jag har också känt det hos många av spelarna i truppen. Men framför allt också hos Ryan Giggs.

När [Giggs] presenterade analysen av Manchester city kände jag mer spänning hos honom. Det var bra att se det.

Under Van Gaals ledning går United för seger:

Det är vårt mål också att vinna den här matchen. Jag tycker att det är möjligt. Vi växer och utvecklar oss själva tycker jag. Det vi har sett av Manchester city de senaste matcherna har inte varit så bra.

Men det var också så förra året, varnade Ryan Giggs oss. Så man vet aldrig.

Det blir ännu lite mer Giggs då Van Gaal förklarar att Giggs står för känslorna, medan han själv står för taktiken.

Derbyt är mellan rivaler i staden. [Giggs] vet det. Han har erfarenheten som spelare. Nu kanske som en assisterande manager. Men vi behöver inte överdriva den här känslan, för det är fotboll och du måste spela en match. Det är inte bara en match i känslor, utan också på taktiskt sätt. Det gör vi, det förbereder vi oss för.

Han har överfört idén om känslor och jag har överfört idén om hur vi ska spela.

Manchester city är i dålig form, är det ett bra läge att möta dem?

Ja, kanske kan man förvänta sig det. Men i ett derby, på ett känslomässigt sätt kan du förvänta dig allting. På ett taktiskt sätt vet jag vad vi måste förvänta oss. Men du säger det själv, det är inte Manchester citys bästa stund. Jag har sagt att vi växer och utvecklar oss själva, så vi har en bra känsla inför den här matchen.

Om Marouane Fellaini

Marouane Fellaini har mestadels varit skadad eller placerad i frysboxen det här året. Efter ett bra inhopp mot West Brom fick han dock chansen från start mot Chelsea och var då kanske lagets bästa spelare. Nu är det många som räknar med att han ska starta även mot city.

Han gjorde ett stort bidrag [mot Chelsea]. Han gav också assisten för målet. Och han gjorde det flera gånger. Det här året har han många gånger varit skadad. Men när han var fit spelade jag honom. Så, jag tycker att han måste fortsätta med det, då är jag väldigt nöjd.

Pellegrini: Silva skadad, Toure kan spela

Manchester citys spelare verkar inte dricka av samma vatten som Uniteds spelare, då de sällan är skadade. I ligacupmatchen mot Newcastle i veckan utgick dock både David Silva och Yaya Toure skadade.

David har ett problem med sitt ligament. Kanske kommer han att vara borta runt tre veckor, så han kommer inte att vara tillgänglig för derbyt,” säger Pellegrini, som dock tror att Toure ska kunna spela.

Yaya har ett litet problem, vi kommer att se honom imorgon, men jag tror inte att han kommer att ha några problem.

Ja, om man bortser från att han inte alltid får en tårta när han behöver det.

Det är en väldigt viktig match, men varje match har bara tre poäng. Så det är väldigt viktigt för oss att addera bara tre poäng. Att det är ett derby gör det viktigare för supportrarna. Jag räknar med att vi kommer att få en tuff match mot ett väldigt bra lag med väldigt bra spelare.

Är det säsongens största match?

Det är svårt att prata om det. Jag tycker att varje derby är olika varandra. Båda lagen är kanske inte i sina bästa stunder av säsongen men ett derby är alltid speciellt.

Om du råkar ha svårt att sova är en rekommendation att du tittar på Pellegrinis presskonferens i nedanstående video, då det torde vara en fysisk omöjlighet att lyssna på fler än fem ord från Pellegrini utan att somna.