Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Matchrapport: United – Crystal Palace 1-0

United lyckades på lördagskvällen knipa 3 välbehövliga poäng mot Crystal Palace, men det satt långt inne. Ett stort bollinnehav gav förvånansvärt få klara målchanser.

Efter att ha kämpat bra i två tuffa matcher, mot Chelsea och Manchester city, skulle nu United få en lugn kväll. Det verkade som att spelarna hade fått tillsägelse att inte ta ut sig för mycket, då man faktiskt inte hade någon fart i offensiven mot Crystal Palace.

Juan Mata blev spelaren som fick avgöra det hela, fyra minuter efter inhopp. Den lättnaden som han uttryckte efter målet var inte svår att känna av, äntligen hade han lite flyt!

Laguppställningarna

United hade totalt sex spelare borta från matchen, varav fem av dessa var försvarsspelare. Det är inte enkelt att mönstra ett bra lag i detta fallet. Van Gaal fick lov att välja ut sin elfte mittbacksuppställning för säsongen, vilket är helt otroligt! Orutinerade Paddy McNair spelade tillsammans med Daley Blind, medan Valencia och Shaw tog en varsin kant. Längre upp i banan fick Fellaini fortsatt förtroende, likaså Januzaj.

Hos Crystal Palace var Zahas avsaknad den mest märkbara för oss Unitedfans, medan Jedinaks defensiva kvalitéer säkerligen saknades hos Palacefansen.

Första halvlek

United var det som tog tag i matchen redan ifrån första sekund, medan Neil Warnocks mannar försökte hitta till sina positioner utanför eget straffområde direkt. Palace lät United hålla mycket i boll, utan att stressa motståndarna allt för mycket, för att istället satsa fullhjärtat på kontringsspel och fasta situationer.

Ibland så blev bortaförsvaret lite väl passivt och lät exempelvis Januzaj komma till skott tidigt i matchen. Ett skott som gick mot det bortre krysset, men som inte lyckades dyka tillräckligt mycket för att sitta. Detta var för övrigt det enda man skulle se till av Januzaj denna match.

United fortsatte att hålla i bollen och försöka ta sig framåt, fast det ville sig inte. Farten fanns inte där, och istället för att anstränga sig lite extra försökte man hellre att spela bollen bakåt eller rakt åt sidan. Problemet som fanns här var egentligen valet av både Fellaini och Carrick som innermittfältare. Båda vill spela korta passningar och i ett relativt lugnt tempo. Vanligtvis går det bra med en spelare som har denna speltyp, som kan lugna ner spelet, men när det blir flera som har denna spelstil är det lätt att spelet blir för lugnt.

En spelare som däremot utmärkte sig i första halvlek, och hela matchen igenom, var Luke Shaw. Shaw utmanade mycket på sin vänsterkant och skapade ett par farliga chanser på egen hand. Mest märkbar var hans soloprestation när han i mitten av första halvlek tog en löpning med boll från egen planhalva hela vägen fram till straffområdet och avlossade ett skott ner mot Speronis högra hörn. Argentinaren stod dock för en jättefin räddning och Shaws skott blev istället till en hörna.

Crystal Palace hade inte mycket offensivt att bidra med i den första halvlek, fram till straxt innan halvtidspaus. En långboll blev en för stor utmaning för det nya mittbacksparet, som efter kommunikationsbrist båda släpper förbi sig bollen. Kvar var Frazier Campbell och de Gea, där den gamle Unitedspelaren försökte lyfta bollen över spanjoren. Lyftningen gick dock över mål.

Andra halvlek

Inför andra halvlek bör laget ha fått instruktioner om att skruva upp tempot lite, då man redan från början kom igång lite fortare. Dock så var det svårt att ta sig förbi motståndarna utan några direkta löpbollar, och tids nog blev det sådär statiskt igen. Januzaj och Valencias samarbete på högerkanten var i princip obefintligt, och det får båda ha en stor del i. Man hade ingen timing i löpningar och passningar, och Palaceförsvaret hade inga problem som helst att försvara sig där.

Skillnad var det på vänsterkanten där dels Shaw tog löpningar och di María stod för vissa tekniska detaljer. Argentinaren var dock än mer osynlig än vad han har varit tidigare, och hade svårt med såväl hörnor som frisparkar idag.

Fellaini hade en chans att göra mål på en hörna från höger, där han fick till en bra nick. McArthur lyckades dock rädda nicken på mållinjen.

Till slut behövde van Gaal göra en förändring i laget och det var Januzaj som fick lämna, utan att någon riktigt höjde ögonbrynen, till förmån för Juan Mata. Mata bidrog direkt med en hel del energi till laget, vilket märktes smitta av sig på resterande spelare.

Bara fyra minuter efter att han äntrat planen skulle han också få utdelning. Mata fick bollen lite till vänster på offensiv planhalva, och började då väggspela sig fram; först med Rooney och sedan med di María. Efter att ha fått tillbaka bollen av sin spansktalande vän drog han till med ett hårt skott som sökte sig till höger. Speroni var där men skottet var för hårt för att kunna styras undan, och Mata hade gett laget ledningen och matchens enda mål.

Unitedförsvaret var okej denna dag, men fick inte utstå allt för mycket utmaningar. När det väl skedde något så kom det på Valencias sida, som hade svårt att hänga med stundvis. Både McNair och Blind stod för några offensiva räder som skapade chanser för laget.

Mata hade möjlighet att göra ytterligare ett mål, men skottet han fick till tog i stolpen och gick ut till en van Persie som inte fick någon riktig träff på bollen.

När matchen var slut såg samtliga spelare lättade ut.

Tankar efter matchen

Som senaste mot city så hade United fyra tonåringar med i matchen, varav tre startade matchen (Januzaj, McNair och Shaw) medan Wilson återigen byttes in. Av dessa så var Shaw absolut den bästa. Att vi satsar på ungdomen är något som jag ser som något väldigt positivt, och förhoppningsvis är det något som flertalet håller med om.

Något som jag dock är mycket kritisk över är, förutom spelet med Fellaini och Carrick som jag tidigare beskrev, att de offensiva spelarna stod för ytterst lite kreativitet i denna match. De spelarna som var mest kreativa denna match var istället tre backar; Blind, McNair och Shaw. Är det så vi vill att vårat spel ska se ut? Med de spelarna vi har offensivt sett?

Att Carrick hjälper till hemåt när någon back tar klivet upp funkar väldigt bra, och han är lugn i sitt spel. Förhoppningen är att han kan komma tillbaka till förrförra årets form så småningom, då det är så vitalt för laget.

Till sist ska jag bara nämna minen som van Gaal gav när matchen blåstes av. Det är länge sedan man har sett någon tränare vara så lättad över att ha vunnit med 1-0 över Crystal Palace. Hemma. På Old Trafford. Som tränare för Manchester United.

Matchinformation

Manchester United 1
Crystal Palace 0
Turnering: Premier League, omgång 11
Tid: Lördagen den 8 november 2014, 16.00
Plats: Old Trafford, Manchester
Publik: 75 325
Domare: Chris Foy

Matchhändelser

35JOEL WARD
38DAMIEN DELANEY
64YANNICK BOLASIE
671-0JUAN MATA
Assist: Di Maria
83ANTONIO VALENCIA

Manchester United

De Gea
Valencia, McNair, Blind, Shaw
Carrick
Januzaj, Rooney, Fellaini, Di Maria
Van Persie

Mata för Januzaj (63)
Wilson för Di Maria (71)
Fletcher för McNair (90+1)

Avbytare: Lindegaard, Herrera, Vermijl, Blackett

Crystal Palace

Speroni
Mariappa, Dann, Delaney, Ward
Puncheon, McArthur, Ledley, Bolasie
Chamakh
Campbell

Gayle för Bolasie (81)
Bannan för Chamakh (81)
Doyle för Campbell (90+1)

Avbytare: Hennessey, McCarthy, Fryers, Kelly

Allt om matchen »