Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Matchrapport: Stoke City – Manchester United 1-1

Nytt år, men samma gamla tråkiga spel. United lyckades inte inleda 2015 med en seger utan hade tur som lämnade Stoke med ett oavgjort resultat. 

United kom till spel med nästan samma lag som efter krysset mot Tottenham då Louis van Gaal endast gjorde två ändringar, Luke Shaw och Chris Smalling in istället för Paddy McNair och Antonio Valencia. Hos Stoke saknades lagets bästa spelare Bojan Krkic, vilket klart försvagade hemmalaget.

United fick en katastrof start på matchen då man redan i den andra matchminuten släppte in 1-0. En hörna från vänster nådde Peter Crouch som omarkerad och oattackerad fick nicka ostört mot mål där gamle United-försvararen Ryan Shawcross stod framför De Gea och styrde in ledningsmålet. Målet visade på okoncentration av United redan från start, något som verkligen borde upprört van Gaal.
Efter målet dominerade United bollinnehavet, som väntat, men hade svårt att skapa målchanser. Istället var det Stoke som stångade fram sig till några lägen, inte minst när Jonny Evans missbedömde en lång boll som stannade i vinden men som han fick ner på marken i kamp med en annan gammal United-spelare, Mame Biram Diouf. Evans tappade dock bollen till Diouf som blev helt fri med De Gea men sköt flera meter utanför. Tur för United, och framförallt Jonny Evans.

United skulle dock lyckas kvittera i den 26:e minuten. Wayne Rooney slog en hörna som Michael Carrick skarvade vidare vid första stolpen till Radamel Falcao som enkelt styrde in sitt tredje Premier League-mål för säsongen. Resten av halvleken präglades av samma tråkiga spel som de första 26 minuterna bjudit på, med massvis av felpassningar, dåliga första toucher och bolltapp.

Andra halvleken var om möjligt ännu sämre från United. Uppbyggnadsspelet var långsamt och ineffektivt och man lyckades aldrig etablera något anfallsspel högre upp i planen utan det var mer omställningar man fick lita till, utan några heta chanser.
Närmast segern var Stoke. Peter Crouch nickade i stolpen vid ett tillfälle och man blev rånade på en straff när Chris Smalling spelade handboll i straffområdet.
En bra chans lyckades United ändå skapa. Juan Mata tog sig fram centralt och lyfte fram bollen till Robin van Persie som tog emot den på bröstet innan han avslutade på volley med att försöka stöta in bollen över Begovic, men bollen studsade utanför.

I slutändan känner sig nog Mark Hughes och hans lag sig ganska irriterade att man inte lyckades vinna då United verkligen inte kom i bra slag idag. United såg trötta och sega ut och det säger en hel del att Stoke var det klart farligare laget trots att de verkligen inte heller var bra. Det kändes som en avslagen match mellan två lag som hellre legat hemma i soffan och kollat på Ivanhoe.

Lägg ner 3-5-2-systemet

Den enskilt största diskussionen rörande United den här säsongen cirkulerar kring vilket spelsystem laget ska använda sig av. Personligen anser jag inte att just själva systemet är det man ska diskutera utan istället hur laget spelar eftersom man sällan är i exakt de positioner som ett spelsystem insinuerar. Men nu har även jag börjat bli irriterad på detta 3-5-2-system. Laget är extremt statiskt, spelarna lämnar aldrig sin position eller byter med någon annan utan är verkar helt inställda bara på att stå rätt i ”systemet” och då blir det så här statiskt och tråkigt. United radade upp segrar för några veckor sedan och är fortfarande obesegrat i 10 matcher men det är fortfarande extremt tråkigt att titta på och det är egentligen bara segrarna mot Hull och Stoke som United har spelat bra i den här sviten. De två matcherna är också de enda där van Gaal inte använde sig av tre- eller fembackslinje. Då gällde istället 4-4-2 med mittfältsdiamant med Herrera och Mata centralt varpå passningsspelet flöt på bra och flera chanser skapades. Inte ens i hemmasegrarna mot Liverpool eller Newcastle har vi sett prov på något liknande, trots stor segermarginal.

Varför är då 3-5-2 så stelt och tråkigt, och varför använder van Gaal det? Idén är att man ska vara stabilare defensivt när ordinarie ytterbackarna Shaw och Rafael har varit skadade, och det ska tilläggas att det så hyllade Chelsea bara släppt in ett mål mindre än United. Young och Valencia är varken bra nog defensivt eller offensivt för att spela ordinarie i United för tillfället och därför finns en extra mittback för att stärka upp försvaret. Men det är just dessa två, det så kallade wing-backarna som är en stor del i det statiska anfallsspelet. United trycker upp dessa två efter kanterna och sen står de där hela tiden. När de får bollen är de allt som oftast felvända och direkt satta under press vilket resulterar i att de får vända hem. Jämförelsen med exempelvis Young hemma mot Stoke där han fick komma på överlappar från sin vänsterbacksplats i fyrbackslinjen är total då det blir ett överraskningsmoment och inte så förutsägbart som det är för tillfället. Det hjälper inte heller med två så pass statiska anfallare som van Persie och Falcao, så en spelare som Angel Di Maria är extremt viktig att få tillbaka med sin fart, energi och kreativitet. Förhoppningsvis innebär det även en ändring av spelsystemet.

Matchinformation

Stoke City1
Manchester United1
Turnering: Premier League, omgång 20
Tid: Torsdagen den 1 januari 2015, 13.45
Plats: Stoke City Stadium, Stoke
Publik: 27 203
Domare: Michael Oliver

Matchhändelser

21-0RYAN SHAWCROSS
261-1RADAMEL FALCAO
Assist: Carrick

Manchester United

De Gea
Jones, Smalling, Evans
Carrick
Young, Mata, Rooney, Shaw
Van Persie, Falcao
Herrera för Falcao (64)
Januzaj för Shaw (64)
Rafael för Young (75)
Avbytare: Lindegaard, Fletcher, Blackett, Wilson

Stoke City

Begovic
Cameron, Shawcross, Muniesa, Pieters
Walters, N’Zonzi, Whelan, Arnautovic
Diouf, Crouch
Assaidi för Arnautovic (81)
Avbytare: Butland, Bardsley, Huth, Wilson, Adam, Shenton

Allt om matchen »