Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Matchrapport: Liverpool – Manchester United 1-2

United tog en efterlängtad, underbar, välbehövlig och oerhört viktig seger på Anfield efter två mål av Juan Mata. United dominerade stor del av den första halvleken och hade chans att göra 3-0 innan Liverpool reducerade matchen. Wayne Rooney hann med en straffmiss innan Martin Atkinson blåste av matchen och United behåller sin plats bland topp fyra. 

Inför matchen var det stora samtalsämnet huruvida Mata skulle fortsätta i laget eller om Di Maria skulle komma tillbaka. När elvan dök upp en timme innan start kunde vi alla konstatera att samma uppställning som senast skulle starta även denna match, första gången sedan december.
Dessa spelare startade matchen: De Gea i målet med Valencia, Smalling, Jones och Blind i backlinjen. Herrera ihop med Carrick som defensiv duo/trio ihop med Fellaini beroende på matchbild. Framåt då alltså Mata tillsammans med Young och Rooney på topp. Bänken såg ut på följande vis: Valdes, Rafael, Rojo, Di Maria, Januzaj, Pereira och Falcao.

Matchen

Inledande tio minuterna av matchen bjöd båda lagen på ett böljande spel med ett högt tempo. Redan efter några minuter fick vi se Sterling ta sig in bakom och emellan Blind och Jones men dennes touch blev för hård och en utrusande De Gea kunde ta hand om bollen. Efter en dryg kvarts spel fann Ander Herrera sin landsman Mata med en fantastisk genomskärare och spanjoren gjorde ingen besviken med sitt avslut precis intill stolpen och 0-1 var ett faktum. Kvickt, påpassligt och skickligt anfallsspel med fart! Precis så vi vill se United spela fotboll. Mata som också gjorde mål i mötet på Old Trafford var första spelaren att göra detta sedan Van Persie säsongen ’12-13.

Till bortasupportrarnas högljudda sång: ”You nearly won the league, and now you’re gonna believe us” kunde man konstatera att matchens första tredjedel klart dominerats av United. Det fanns hela tiden spelalternativ i anfallen och rörelse. Om första halvleken senast mot Spurs var den bästa insatsen för säsongen så var denna inledningen inte långt ifrån och dessutom mot ligans mest formstarka lag. Gary Neville sade under matchen att det var det bästa han sett United spela på Anfield under hans livstid.

I matchminut 35 kom Liverpools första riktiga målchans då Lallana på pass från Sturridge sånär satte bollen innanför De Geas högra stolpe. Mål där och matchen hade kunnat se annorlunda ut. Chansen gjorde dock att publiken kom igång och även laget som startade pressa högre och med spela med högre intensitet. Pressen resulterade inte i någonting mer nämnvärt än chansen tidigare och efter två minuters tilläggstid blåste Martin Atkinson för halvtid.

Andra halvleken hinner knappt börja innan Steven Gerrard, som just kommit in för Lallana, får lämna planen efter att ha stämplat Herrera. 42 sekunder och ett solklart rött kort var det Gerrard han med i sitt sista möte mot United. Efter utvisningen fortsatte Liverpool att pressa, United såg passiva ut och Van Gaal agerade med byte av Young till förmån för Di Maria. Minuter senare i duell med Henderson gick Jones in alldeles för sent och klumpigt och drar på sig ett gult kort.

Om Juan Mata gjorde det bra i matchen mot Spurs senast och en fin insats i första halvleken så var det han gjorde efter en timmes spel på Anfield alldeles, alldeles magnifikt. Han startade själv anfallet och fann Di Maria strax utanför straffområdet, förflyttar sig till bra position och sedan på volley från långt håll satte han 2-0. Avslutet från den lille magikern är fotbollsgodis av högsta klass. Minuter senare kom Di Maria fri på vänsterkanten och ska bara passa till en fristående Rooney i straffområdet men passningen var för snäv. Ett gyllene läge till 3-0.

Istället tar matchen en annan vändning med 20 minuter kvar då bollen når fram till Sturridge som skjuter ett skott intill första stolplen som De Gea inte lyckas hålla ute och 2-1 var ett faktum. Ett avslut av Sturridge som inte såg otagbart ut. Efter målet såg United passiva ut och Liverpool fortsätte att pressa på för ett kvitteringsmål. De försök till kontringar och snabba omställningar som gjordes innan och ett tag efter 2-0 målet stannade helt av efter reduceringsmålet. Inför sista tio av matchen gjorde Van Gaal ännu ett byte, Falcao in i stället för Herrera som sprungit sig trött. Bytet gjorde att Rooney klev ner ett steg till mittfältet och Falcao upp på topp. Liverpools press mot mål hanterades i form av att Fellaini distinkt nickade bort inlägg efter inlägg i straffområdet. Efter tre av fyra minuters tilläggstid får United straff efter att Emre Can axlat ner Blind i straffområdet. Straffen räddades av Mignolet men kort därefter kommer slutsignalen och en oerhört viktig seger ett faktum.

Reflektioner

– Oj oj oj oj oj oj så skönt! Så viktigt!
Fortfarande många svåra och jobbiga matcher kvar att spela men dessa två vinster mot bra motstånd och hur det faktiskt har sett ut gör att man ser fram mot framtiden med tillförsikt och hopp.

– Att Louis Van Gaal nu äntligen tycks ha funnit sin uppställning är glädjande. Att han också äntligen verkligen funnit plats för Herrera i laget gör undertecknad överlycklig, likaså gällande Mata. Håller Juan nu på att spela sig till en permanent plats i laget även inför nästa säsong? Rykten förekommer om flytt tillbaka hem till Spanien och hans långa frånvaro från laget denna säsong har såklart också spätt på dessa rykten. Nu ser en 4-3-3 uppställning med Mata och Di Maria som yttrar i en offensiv tre oerhört spännande ut. Sen återstår det att se om argentinaren blir kvar då även denne ryktas bort efter bara en säsong i England.

– Glädjande och viktig nyhet dök upp i veckan då vi fick reda på att Michael Carrick skrivit på ett nytt kontrakt, ett år till. När engelsmannen startat denna säsong har United vunnit runt 69 procent av matcherna jämfört med cirka 43 % när han ej gjort det. Vikten av hans lugn, passningsspel och taktkänsla är stor och även om det kommer in nyförvärv till mittfältet den stundande sommaren kommer han att vara en viktig faktor även nästa säsong i ett tremannamittfält.

– Otroligt opassande landslagssuppehåll som nu följer. Två veckor tills Aston Villa kommer till Old Trafford.

Matchinformation

Liverpool 1
Manchester United 2
Turnering: Premier League, omgång 30
Tid: Söndagen den 22 mars 2015, 14.30
Plats: Anfield, Liverpool
Publik: 44 405
Domare: Martin Atkinson

Matchhändelser

14Juan Mata
Assist: Herrera
0-1
19Joe Allen
46Steven Gerrard
Orsak: Allvarligt otillåtet spel
47Ander Herrera
56Phil Jones
59Juan Mata
Assist: Di Maria
0-2
67Mario Balotelli
69Daniel Sturridge1-2
90+4Wayne Rooney (straffmiss)

Manchester United

De Gea
Valencia, Smalling, Jones, Blind
Carrick
Mata, Herrera, Fellaini, Young
Rooney

Di Maria för Young (55)
Falcao för Herrera (83)
Rojo för Blind (90+4)

Avbytare: Valdes, Rafael, Januzaj, Pereira

Liverpool

Mignolet
Can, Skrtel, Sakho
Sterling, Henderson, Allen, Moreno
Lallana, Sturridge, Coutinho

Gerrard för Townsend (46)
Balotelli för Moreno (66)

Avbytare: Jones, Johnson, Toure, Lambert, Lucas

Allt om matchen »