Matchrapport: San Jose Earthquakes – Manchester United 1-3

United tog sin andra seger under försäsongen i matchen mot San Jose Earthquakes som slutade 3-1 efter mål av Mata, Memphis och Pereira. Första halvleken var underhållande, tempofylld med flera chanser medan andra var seg, slarvig och chansfattig. Luke Shaw imponerade i första och andra halvlekens behållning var Andreas Pereira som återigen stod för en bra insats. 

Louis van Gaal valde, som aviserat tidigare, att ställa upp med två olika elvor i vardera halvlek förutom Sam Johnstone som fick samtliga 90 minuter mellan stolparna. Efter matchen sade LVG att han hoppades att De Gea skulle kunna vara spelklar till matchen mot Barcelona på lördagkväll. De Gea som faktiskt var med de övriga på uppvärmingen men ej riskerades på grund av skada.

I den första halvleken fanns Darmian tillsammans med Jones, Blind och Shaw i backlinjen. Mittfältet bestod av Schneiderlin och Carrick med Mata, Memphis och Young framför samt Rooney på topp.

I andra halvlek spelade McNair, Smalling, Evans och Blackett längst bak. Herrera kamperade igen ihop med Schweinsteiger på mittfältet och Lingard, Pereira, Januzaj samt Wilson längre fram.

Första halvlek

Efter en trevande inledning med mycket bollinnehav utan något nämnvärt att notera samt hög press från hemmalaget kom United igång med sitt anfallsspel, framförallt via vänsterkanten. Luke Shaw tillsammans med Ashley Young kombinerade vid flera tillfällen väl och kom fram till bra situationer, men utan lyckosam sista passning/inlägg.

Luke Shaw som var första halvlekens behållning störtade fram på sin kant gång efter gång och tycks verkligen ha bättrat sin fysik och låt oss nu hoppas han också får vara fri från skador. Att han och Ashley Young fungerade väl tillsammans på vänsterkanten är någonting vi vill se mer av!

Öppningsmålet kom också till från vänsterkanten då nyss nämnda Young serverade bollen till Juan Mata som avancerade in i straffområdet och fann hörnet vid bortre stolpen. Bara minuter senare följer 2-0 då Memphis påpassligt var med på en misslyckad hemåtpassning och placerar vackert in bollen i mål.

Några minuter innan pausvilan anföll San Jose på sin högerkant och Schneiderlin kom ut för att ta hand om första pressen, stöter tidigt och misslyckas vilket gör att Shea Salinas tar sig förbi och finner Alashe i straffområdet som skjuter in reduceringen. Målet kändes onödigt och försvaret lite slappt samt en tveksamhet inför att Schneiderlin skall vara en mot en i den positionen.

Andra halvlek

En tid in i halvleken gick det att konstatera att det inte var samma bolltempo eller säkerhet i passningsspelet som den tidigare. Fler och oftare bolltapp samt dåligt samarbete mellan lagdelar. Det hjälpte heller inte anfallsförsöken att båda ytterbackar är ovana på sina positioner och är märkbart sämre än paret i första halvlek. I lägen där Darmian och Shaw fyllde på med löpningar, öppnar upp, drar på sig täckning och på så vis skapar ytor för de andra, gör inte Blackett och McNair och anfall stannar ofta upp. Rojo till vänster samt Valencia höger, trots sina brister, hade varit att föredra men ej möjligt på grund av skada samt semester.

Med detta skrivet så skapades det ändå någonting framåt och ständigt inblandad då var Andreas Pereira. Ynglingen som även imponerade mot Club America fick för dagen platsen centralt istället för Januzaj som tog platsen till vänster. Brasilianaren gjorde 3-1 på nick efter förarbete av Herrera och Lingard som fann Pereiras panna inne i straffområdet.

I övrigt en ganska statisk och seg halvlek med såväl slarviga uppspel från Evans och Smalling samt bolltapp och bortslagna passningar från Schweinsteiger. Lugnet och säkerheten med Carrick och Schneiderlin saknades från första halvleken. Även om Schweinsteiger styrde spelet från sin position förlorades på tok för många bollar därifrån vilket också Van Gaal kommenterade efteråt då han menade att det tyska nyförvärvet inte gjorde bra ifrån sig. Visserligen en halvlek i en försäsongsmatch men prestationer bättre än detta behövs när nu också motståndet blir starkare i och med Barcelona och PSG.

Avslutande tankar

Adnan Januzaj behöver speltid. Efter ännu en halvlek där han inte uträttar mycket av värde och med en trupp som bara blir bättre och fler mittfältare tillkommer blir chanserna till matcher i höst små. En utlåning till något lag i Premier League där han skulle få kontinuerlig speltid hade nog varit bra för hans utveckling och karriär. Efter att ha imponerats av Andreas Pereira i de två matcher som spelats känns det som att han ligger närmare platsen i truppen som att få möjlighet till spel i cuper samt inhopp då och då i ligan, jämfört med Januzaj.

Efter matchen meddelade LVG att vissa spelare kommer att få 60 minuters spel istället för de två första matcherna där alla, hittills använda, spelare fått en halvlek per match. Ett tecken och en möjlig indikation mot att det närmar sig ligastart samt att vi förhoppningsvis kan börja urskilja hur förstaelvan kan komma att se ut. Kanske också att de kommande matcherna innebär en uppdelning av de två lag som hittills använts och att t.ex. olika mittfältskombinationer kan användas, mot kvalitativt motstånd dessutom.

Försäsongen fortsätter med match mot Barcelona på lördag klockan 22.05.

Matchinformation

San Jose Earthquakes 1
Manchester United 3
Turnering: Träningsmatch (International Champions Cup)
Tid: Onsdagen den 22 juli 2015, 05.00
Plats: San Jose Earthquakes Stadium, San Jose
Publik: 18 000
Domare:

Matchhändelser

32 Juan Mata
Assist: Young
0-1
37 Memphis Depay 0-2
42 Fatai Alashe 1-2
61 Andreas Pereira
Assist: Lingard
1-3

Manchester United

FÖRSTA HALVLEK
Johnstone
Darmian, Jones, Blind, Shaw
Mata, Schneiderlin, Carrick, Young
Memphis
Rooney
ANDRA HALVLEK
Johnstone
McNair, Smalling, Evans, Blackett
Lingard, Schweinsteiger, Herrera, Januzaj
Pereira
Wilson
Avbytare:

San Jose Earthquakes

FÖRSTA HALVLEK
Bingham
Wynne, Bernardez, Goodson, Stewart
Alashe, Pierazzi
Cato, Garcia, Salinas
Amarikwa
ANDRA HALVLEK
Bingham
Koval, Silva, Renato, Francis
Alashe, Pelosi
Thompson, Coutadeur, Barrera
Sherrod
Stephenson för Alashe (62)
Jahn för Sherrod (71)
Avbytare:

MANCHESTERGUIDE
Manchester United Supporters Club Scandinavia är Manchester Uniteds officiella supporterklubb i Skandinavien. Muss.se är supporterklubbens svenska kanal. Vi producerar redaktionellt innehåll på och informerar om supporterklubbens aktiviteter.
© 2021 MUSS.SE   •   OM MUSS & MUSCS   •   HJÄLP MUSS   •   OM MUSS.SE   •   BLI SKRIBENT   •   INTEGRITETSPOLICY   •   KONTAKTA OSS