Motståndarkollen: Halvtid

Halva ligan är avklarad, 190 matcher är spelade och 190 matcher återstår. Manchester United är på en medioker sjätteplats och avståndet till Champions League är längre än avståndet till den undre halvan. I formtabellen är United sist av alla.

Men i den här kolumnen lägger vi Manchester United åt sidan och kollar istället på alla andra lag. När halva ligan är avklarad är det läge att göra någon form av halvtidssummering.

En dålig liga

Under säsongen har det ofta sagts att ligan är dålig den här säsongen. Så kanske det är, jag har ingen egentlig åsikt i frågan. Men de som argumenterar för att ligan är dålig tycks göra det enbart baserat på att lag som Barcelona och Bayern München är mycket bättre än de engelska topplagen. Det är svårt att argumentera mot men ligan består av fler än tre eller fyra lag.

Säg såhär: Om Barcelona och Bayern flyttade till den skotska ligan, skulle den ligan då vara världens bästa helt plötsligt?

Att Leicester ligger där de gör framhålls också som ett bevis på att ligan är dålig. Vilket mest är ett sätt att förminska Leicester. De ligger där de ligger för att de regelbundet har vunnit matcher. Visst, sätt till poängskörden är de kanske en placering bättre än vad man kan förvänta sig men mer än så är det inte. De har inte vunnit matcher för att deras motståndare har varit dåliga, de har vunnit matcher för att de själva har varit bra.

Vad vi kan fastslå är utan tvivel att ligan är jämnare än på väldigt länge. Alla slår alla. Skillnaden mellan den som ligger först och den som ligger sist är liten. Eller okej, Sunderland och Aston Villa är lika långt efter resten som bottenlagen brukar vara men övriga 18 är förhållandevis jämna.

Jämnare betyder just jämnare, varken bättre eller sämre. Är ligan jämnare blir den kanske inte mer underhållande men definitivt mer intressant.

Förmodligen är det en kombination av att topplagen har blivit sämre samtidigt som övriga har blivit bättre.

Framgångssagan Leicester

Leicester var inför säsongen favoriter att åka ur. Efter halva säsongen har de i praktiken säkrat nytt kontrakt. Någon seriös titelutmanare ska de i all rimlighet inte vara. Det är framför allt två saker som talar mot Leicester: dels är deras försvar för dåligt och dels har de bara två spelare som gör mål. Förr eller senare går det troll i målskyttet, det gör det alltid. Det är då mästarlagen brukar kunna gneta till sig poäng via 0-0-matcher och 1-0-segrar.

Däremot skulle jag inte avskriva deras möjligheter att ta en Champions League-plats. De har varit bra för länge – det började redan i slutet på förra säsongen – för att det bara ska vara en slump. Och de har också skaffat sig en rätt stor marginal till lagen bakom.

Arsenal i topp

Arsenal leder ligan i halvtid efter 2-0 mot Bournemouth. Om Arsenal var sämst efter 4-0-förlusten mot Southampton så är de tillbaka som världens bästa Arsenal igen. Det rimliga är att Arsenal hålls som favoriter till titeln men jag gissar ändå att det blir Manchester city till slut. Arsenal har normalpresterat medan city har underpresterat och det skiljer trots allt bara tre poäng. Arsenal har också en sällsynt förmåga att rasa som ett korthus.

http://gty.im/502716260

Närmast bakom finns Tottenham som vägrar halka efter. Det satt hårt åt mot Watford men det blev en seger till slut. Förvisso vann de med hjälp från domaren (det borde ha varit avblåst för offside före segermålet i den 89:e minuten) och det var små marginaler då Watford hade en boll som dansade på mållinjen precis innan segermålet.

Everton underpresterar

Everton är kanske ligans mest underhållande lag. De är däremot inte så värst bra på att vinna fotbollsmatcher. De borde kunna vara däruppe och slåss med Tottenham och Leicester.

Måndagens hemmamatch mot Stoke symboliserar den här säsongens Everton väldigt bra. Liverpoollaget kom tillbaka från underläge två gånger och tog sedan under matchens sista fjärdedel. I det läget ska ju matchen vara död och begraven. Icke om man är Everton. Joselu fick kvittera efter 80 och på tilläggstid sköt Arnautovic segermålet för Stoke.

Nu för tiden har de också ett bra spelarmaterial. Stones, Coleman, Barkley, Deulofeu och Lukaku skulle förmodligen kliva rakt in i Uniteds startelva. Jag har inte alltid varit överförtjust i Lukaku men han går från klarhet till klarhet och känns nu närmast som själva definitionen av den anfallare som Manchester United desperat skriver efter.

Embed from Getty Images

De skulle aldrig erkänna det men jag tror att de saknar David Moyes. Ja, det är mer underhållande under Roberto Martinez men det är inte bättre. Martinez har skapat ett lag som spelar bra men inte vinnande fotboll. Och i slutändan handlar det om att vinna. Hans Wigan var så bra att de vann FA-cupen. Men hans Wigan var också så dåliga på att vinna matcher att de åkte ur.

Några korta

 • Stoke är inte Stokeiga längre. Men de är fortfarande ett skitlag med skitpublik och så kommer de att förbli till domedagen.
 • Aston Villa har i praktiken redan åkt ut. Man brukar säga att man behöver 40 poäng. Det är förstås ingen absolut sanning men väl en bra tumregel. För att nå dit ska Villa ta 32 poäng under andra halvan. Det är vad man brukar ta om man är femma, sexa eller sjua ligan.
 • Southampton följde upp den fantastiska segern mot Arsenal med en fantastisk första halvlek mot West Ham. Tyvärr glömde man bort att vinna matchen och i andra halvlek förlorade man den istället.
 • West Ham tog första segern på åtta och är bara sex poäng från en Champions League-plats. Som sagt, ligan är jämn.
 • Liverpool är inte speciellt bra heller under Jurgen Klopp. Men efter en seger i Sunderland är de nu ändå på samma poäng som Manchester United.

Resultat, omgång 19

 • Norwich – Aston Villa 2-0
 • West Brom – Newcastle 1-0
 • Everton – Stoke 3-4
 • Crystal Palace – Swansea 0-0
 • Watford – Tottenham 1-2
 • Arsenal – Bournemouth 2-0
 • Manchester United – Chelsea 0-0
 • West Ham – Southampton 2-1
 • Leicester – Manchester city 0-0
 • Sunderland – Liverpool 0-1

MANCHESTERGUIDE
Manchester United Supporters Club Scandinavia är Manchester Uniteds officiella supporterklubb i Skandinavien. Muss.se är supporterklubbens svenska kanal. Vi producerar redaktionellt innehåll på och informerar om supporterklubbens aktiviteter.
© 2021 MUSS.SE   •   OM MUSS & MUSCS   •   HJÄLP MUSS   •   OM MUSS.SE   •   BLI SKRIBENT   •   INTEGRITETSPOLICY   •   KONTAKTA OSS