Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Denis Law utnämnd till CBE

Till nyår hedras de största med utmärkelser i Storbritannien. I år är Manchester United-legenden Denis Law, känd kort och gott som The King, bland de hedrade. Law får titeln CBE (Commander of the British Empire). Han får utmärkelsen för sitt välgörenhetsarbete och för sina prestationer på fotbollsplanen.

Denis Law är förstås en av de allra största i Uniteds historia. För närvarande har han, tillsammans med Wayne Rooney, gjort näst flest mål i klubbens historia. Han fick Ballon d’Or som Europas bästa spelare 1964.

CBE är den tredje graden på utmärkelser inom The Most Excellent Order of the British Empire, bara Knight Grand Cross och Knight Commander är högre. Efter CBE finns OBE (Order of the British Empire) och MBE (Member of the British Empire).

Law blir blott den fjärde personen i Manchester Uniteds historia att få utmärkelsen CBE. Tidigare har Walter Winterbottom (hedrades primärt som den första managern för det engelska landslaget), Bobby Charlton och Alex Ferguson fått utmärkelsen. Winterbottom, Charlton och Ferguson adlades sedermera (Knight Commander), varvid de fick lägga titeln Sir till sitt namn. Sir Matt Busby är mycket riktigt också adlad, men han adlades utan att först ha fått någon av de lägre graderna. Med fyra adlade är Manchester United förstås bäst, totalt är det bara 15 fotbollspersonligheter som har adlats (Pele inkluderad, även om han formellt inte kan adlas och därmed fick det som en hedersutmärkelse).

Andra Unitedpersonligheter som har som har hedrats inkluderar David Beckham, Ryan Giggs, Mark Hughes, Bryan Robson Gordon Strachan (OBE:s), Viv Anderson, Henrik Larsson, Peter Schmeichel, Teddy Sheringham och Nobby Stiles (MBE:s).

Att få någonting som det här är verkligen glädjande. Jag är ganska stolt. Det är som: wow!säger Law till BBC.