Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

United – West Ham 1-1 (FA-Cupen)

Martials kvittering i gårdagens match på Old Trafford mot West Ham innebär att hoppet lever för United i FA-Cupen. Bortalaget tog ledningen genom en snygg frispark av Payet, men introduktionen av Schweinsteiger gav hemmalaget mer energi och kraft till en kvittering. Det oavgjorda resultatet innebär ett omspel, där inget datum är satt på grund av Uniteds osäkra spelschema (läs Europa League).

LvG valde, som väntat, att starta med den så omtvistade Fellaini. I tillägg spelade, bland andra, Carrick, Varela och Rashford. För bortalaget fick den fysiskt starke Carroll förtroendet från start och i mål stod Randolph.

Efter tre minuter kom matchens första varning när Reid fällde Martial längs vänsterkanten. Annars var det bortalaget som inledde bäst. Carroll hade ett skott över och en farlig nick, båda chanserna med Cresswell som passningsläggare. Den farligaste chansen kom då Carroll, i djupled, fann Emenike. Nigerianens skott gick strax utanför de Geas högra stolpe. Uniteds mittförsvar, med främst Blind, uppträdde passivt och borde ha läst löpningen bättre. Emenike hade något senare en nick, men den gick rakt på de Gea.

Uniteds inledning var relativt avvaktande och spelet handlade om att distribuera bollar till Martial och Lingard, där den förra var klart farligast. Nämnda Martial var också den som i den 19 minuten, från vänsterkanten, spelade fram Herrera. Spanjorens avslut, på volley, gick strax utanför den vänstra stolpen. Herrera fick några minuter senare en ny chans (efter pass från Rojo), men avslutet gick högt över mål. I den 32 minuten fick Fellaini varning efter en hämndaktion på Noble. Den senare hade fällt Lingard och belgaren såg sig tvungen att stoppa honom genom att dra i tröjan. I halvlek stod det 0-0. För hemmalagets del var Martial, Herrera och Varela de farligaste offensiva vapnen. Den senare imponerade med sin löpvillighet och farliga inlägg. Lingard var i det närmaste totalt anonym till höger på mittfältet.

I inledningen av andra halvlek varnades Payet, efter att han fällt Lingard strax utanför straffområdet. Den påföljande frisparken blev resultatlös. Efter en kvart av andra halvleken skulle United haft straff, då Reid täckte Herrera skott med armen. Förvisso tog bollen på försvararens ben först, men nog skulle det ha varit straff. Fyra minuter senare ville bortalaget ha straff då Payet föll i kamp med Rojo (till höger i straffområdet). Den ojämne domaren, Atkinson, valde emellertid att fria. Detta domslut var troligen korrekt eftersom Payet föll väldigt lätt (läs Benteke). Snarare borde situationen ha renderat i ett rött kort för den redan varnade Payet.

Ironiskt var det Payet som i den 68 minuten gav bortalaget ledningen med 0-1 genom en vidunderlig frispark. Skottet kom från vänster utanför straffområdet (30 meter +) och gick via stolpen i mål. Det är svårt att klandra de Gea när frisparken var så väl placerad. Tanken är nog snarare frukten av spanjorens otroliga kapacitet.

Minuten senare hade Martial ett hyfsat avslut som räddades, men situationen var i offside. Med ungefär en kvart kvar bytte så LvG ut den ineffektive och långsamme Fellaini till förmån för Schweinsteiger. Dessutom fick Rashford lämna banan till förmån för Memphis. Bytena (främst Schweinsteiger) gav United något mer vision i spelet och sju minuter senare hade Martial kvitterat efter pass från Herrera. Varela passade fram spanjoren längs högerkanten och inlägget gick över Randolph. Martial mötte med vänster bredsida och målvakten, trängd av Schweinsteiger, kunde inte rädda bollen.

United hade en sista farlighet genom ett skott av Carrick, men bollen gick strax utanför Randolphs högra stolpe. I den 90 minuten hade Antonio ett fint skott (som gick mellan benen på en medspelare), men en fin räddning av de Gea stoppade bortalaget från en vinst och höll United kvar i cupen. Spanjoren sträckte ut sin högerhand och avvärjde till hörna. Bortalaget avslutade matchen med ett par hörnor, men dessa blev resultatlösa. Nämnas skall också att Kouyate, Carrick och Antonio varnades i den andra halvleken.

Sammantaget var resultatet rättvist (2-3 i skott på mål). United är tyvärr inte bättre nu, men borde i vikt av hemmaplan kunna prestera bättre. Valet att starta med Fellaini är snudd på ofattbart. I synnerhet då den numera hyfsat långsamme Carrick också startade. Att Schneiderlin satt på bänken kan bara uppfattas som märkligt. Herrera blev alldeles för ensam som central kreatör och i övrigt var det bara Martial och nämnde Varela som hotade offensivt. Mot slutet skänkte Schweinsteiger laget större tyngd och trygghet. Omspelet i London blir en svår match, särskilt med tanke på Uniteds skrala bortafacit denna säsong.

Matchfakta

Manchester United1
West Ham United1

Matchinformation

Turnering: FA Challenge Cup, kvartsfinal
Tid: Söndagen den 13 mars 2016, 17.00
Plats: Old Trafford, Manchester
Publik:
Domare: Martin Atkinson
• assisterande: Child, Lennard
• fjärde: Madley

Matchhändelser

2Winston Reid
32Marouane Fellaini
55Dimitri Payet
58Cheikhou Kouyate
68Dimitri Payet0-1
71Michael Carrick
79Michail Antonio
83Anthony Martial
Assist: Herrera
1-1

Manchester United

De Gea
Varela, Smalling, Blind, Rojo
Carrick
Lingard, Herrera, Fellaini, Martial
Rashford
Schweinsteiger för Fellaini (76)
Memphis för Rashford (76)
Darmian för Varela (87)
Avbytare: Romero, Januzaj, Schneiderlin, Williams
Manager: Louis van Gaal

West Ham United

Randolph
Antonio, Reid, Ogbonna, Cresswell
Noble, Kouyate, Lanzini
Emenike, Carroll, Payet
Obiang för Reid (62)
Sakho för Emenike (64)
Valencia för Carroll (82)
Avbytare: Adrian, Song, O’Brien, Moses
Manager: Slaven Bilic