city – United 0-1: Manchestersonen blev derbyhjälte

Manchester Uniteds Champions League-dröm är fortfarande vid liv. Detta efter 1-0 mot Manchester city i derbyt på City of Manchester Stadium. Manchestersonen Marcus Rashford blev stor derbyhjälte med matchens enda mål.

Embed from Getty Images

United öppnade bäst och tog välförtjänt ledningen när Rashford skickade upp Demichelis på läktaren och sedan behärskat placerade bollen förbi Hart i citys mål. United var det bättre laget i första halvlek och ledningen kändes i underkant i halvtid.

Matchen bytte skepnad i andra halvlek, då city tog över fullständigt. United stod emellertid för en stark försvarsinsats och trots att hemmalaget hade 26 avslut var det sällan riktigt farligt (United hade som jämförelse bara fem avslut totalt men hade ändå fler skott på mål). Aguero fick citys bästa chans men han prickade stolpen.

De tre poängen betyder att United nu är uppe på samma poäng som West Ham, bara en poäng bakom Manchester city på fjärdeplatsen. Arsenal är ytterligare fyra poäng före medan Liverpool efter dagens förlust troligen tappade chansen att blanda sig i striden. Således blir det troligen United, city och West Ham som slåss om fjärdeplatsen.

Laguppställningarna

Louis van Gaal gör ett par förändringar jämfört med matchen mot Liverpool i torsdags. Darmian ersätter Varela på högerbacken och Schneiderlin går in istället för Fellaini på det centrala mittfältet. Offensivt fortsätter Lingard centralt med Mata på högerkanten i utgångsläget.

Otamendi kommer inte till spel för city, som därmed får starta med Demichelis och Mangala i mittförsvaret. Pellegrini väljer en offensiv uppställning med Toure bredvid Fernandinho på det defensiva mittfältet och Silva i en central position framför.

Matchreferat

United öppnade matchen bäst. Toppkvartetten Mata, Martial, Lingard och Rashford var på spelhumör. Lingard och Mata skiftade ständigt position, vilket city hade svårt att få grepp på. Negativt är att Smalling drar på sig en tidig varning.

Den första stora chansen går till city. Marcos Rojo slår ett dåligt uppspel och hemmalaget kan anfalla. Silva och Sterling kombinerar och bollen når till slut Navas som avslutar med ett skott mellan benen på Rojo. David de Gea står dock för en briljant benparad, målvaktens enda riktigt kvalificerade ingripande i matchen.

Ett par minuter senare skjuter Marcus Rashford 1-0 till goda. Mata kombinerar med Schneiderlin och slår sedan en djupledsboll till Rashford. Anfallaren tar med sig bollen och springer helt sonika förbi Demichelis som säljer sig mycket billigt. Fri mot Hart står Rashford för en mycket behärskad avslutningen, som lämnar målvakten chanslös.

Embed from Getty Images

En kort stund senare går Demichelis bort sig igen, Lingard får dock bollen lite för långt framför sig och det slutar med ett distansskott från Martial som Hart kan rädda tämligen enkelt.

Hemmalaget tappar sitt första byte då Sterling blir skadad mitt i första halvlek. Fernando kommer in, vilket betyder att Toure flyttar fram och Silva ut på kant.

city ropar på straff efter en hörna i slutet av första halvlek. Domare Oliver gör nog rätt som friar. Någon minut senare gör han tokfel som friar när Demichelis fäller Rashford i citys straffområde. Solklar straff, mitt framför ögonen på Oliver. Ett oacceptabelt dåligt domslut. citys spelare anklagar Rashford för filmning och det blir gruffigt en stund.

Embed from Getty Images

United öppnar bäst även i andra halvlek. Demichelis slår en lös bakåtpassning och Hart tvingas sträcka ut sig ordentligt för att nå bollen före Martial. Hart vinner duellen men skadar sig samtidigt och tvingas till byte, Caballero ersätter. Några minuter senare får Pellegrini nog av Demichelis uppvisning i uselt försvarsspel. citys manager offrar sitt sista byte på att sätta in Bony för Demichelis. Bony går förstås in på topp, Toure flyttar ner ett steg och Fernando tar plats i mittförsvaret.

Embed from Getty Images

Någon minut efter bytet är United nära 2-0. Martial tvingar Caballero till en bra räddning. Lingard vinner returen och samarbetar med Darmian, Uniteds högerback hittar Rashford som styr bollen mot mål men  Fernando täcker till hörna.

city tar sedan över spelet totalt. Van Gaal gör sitt första ytterbacksbyte då han skickar in Valencia för Rojo, vilket betyder att Darmian byter kant. Den här gången kan jag förstå att Van Gaal gör ett ytterbacksbyte, då Rojo inte alls var bra. Bytet blir dock inte alls lyckat. Darmian får det svårt på vänsterkanten och Valencia hamnar snett i positionsspelet några gånger.

Toure chockar med en djupledslöpning (tack och lov gör han inte många såna) efter 65 minuter och tar sig fram på högerkanten. Han slår sedan ett precist inlägg som Aguero möter med en nick som går i stolpen.

Då det återstår 20 minuter är det Silva som kommer runt på högerkanten och slår ett inlägg till Aguero (omarkerad på bortre stolpen eftersom Valencia tittar boll), den här gången missar anfallaren dock nicken. Det blir farligt ändå och bollen studsar fram och tillbaka och ett jätteläge ser ut att öppnas för Bony men Carrick kastar sig fram med avgörande tackling.

Van Gaal skickar sedan in Schweinsteiger istället för Mata för att stötta försvarsspelet. Det behövdes. United går på knäna men city har svårt att skapa riktigt heta chanser.

Med kvarten skaffar sig Navas ett bra läge då han går förbi Darmian men han drar skottet långt över.

Några minuter senare vill city ha rött kort (för en andra varning) på Smalling efter en tackling på Aguero. Oliver nöjer sig med frispark. Givet nivån som han har under matchen känns det korrekt men Smalling lever farligt där.

Embed from Getty Images

Van Gaal gör sitt andra obligatoriska ytterbacksbyte när Darmian får kramp. Fosu-Mensah ersätter. Rashford springer omkring på topp med kramp men United har inget byte kvar.

city har ett massivt spelövertag men skapar ingen het kvitteringschans under matchavslutningen och United vinner med 1-0.

Den offensiva kvartetten imponerar

Uniteds offensiva kvartett med Mata, Lingard, Martial och Rashford står för en mycket bra insats under den första timmen, då United är det bättre laget. Lingard och Mata byter position gång på gång, vilket skapar förvirring i hemmalaget.

Lingards djupledslöpningar centralt ställer till stor oreda, tyvärr har hans passningar en tendens att vara aningen för hårda eller aningen för lösa. Mata överglänser Silva den här dagen och är som regel den som drar igång Uniteds anfall.

Martial är förstås den som står för det mesta i kreativ väg. Gång på gång visar han vilken fantastisk talang han är.

Så måste vi förstås också nämna Marcus Rashford. Förstås oerhört stort för en Manchesterpojke att avgöra derbyt. Hans aktion i samband med målet är högklassig rakt igenom. Överlag har city svårt att stoppa honom och med lite tur kunde han ha gjort ett eller två mål till. Han var 18 år och 141 dagar gammal när han satte bollen i nät. Det gör honom till den yngsta målskytten i Manchesterderbyt någonsin.

https://twitter.com/FutbolFinn/status/711619481806770177

Äntligen en kompetent försvarsinsats igen

United hade ett ramstarkt försvar den första delen av säsongen. Det har vi inte sett mycket av den senaste tiden. Idag stod de centrala defensiva kuggarna emellertid för en högklassig insats.

Smalling utsågs till matchens bästa spelare och Blind hade oftast Aguero i sin ficka. En rejäl uppryckning, framför allt av Blind som har sett sliten ut de senaste matcherna.

Embed from Getty Images

Aguero var den som ville mest i city men han begränsades till få möjligheter, en gång smet han före Smalling och prickade stolpen annars var det först i slutskedet som han kunde hitta på något, då han hittade en öppen yta till höger om Valencia.

Mittfältsankaren Michael Carrick gjorde sin klart bästa insats på länge, bland annat med en avgörande brytning framför Bony.

Embed from Getty Images

Vi ska också notera Schneiderlin som i en friare roll än han oftast har haft i United såg ut att trivas ordentligt. Det är omöjligt att inte jämföra med Fellaini och Schneiderlin bidrog mer både offensivt och defensivt.

Trots ett massivt tryck från hemmalaget var de begränsade till avslut i svåra lägen. De Gea gjorde egentligen bara en enda kvalificerad räddning.

Embed from Getty Images

Nu blir det en spännande säsongsavslutning. På något märkligt sätt lever fortfarande hoppet om en Champions League-plats och en FA-cupseger. Lyckas United med det skulle man åtminstone rädda lite heder, även om säsongen som helhet förstås förblir misslyckad. Vi vet dock att laget brukar varva bra insatser med dåliga, så hemmamatchen mot Everton om ett par veckor är knappast någon given seger.

Matchfakta

Manchester city 0
Manchester United 1

Matchinformation

Turnering: Premier League, omgång 31
Tid: Söndagen den 20 mars 2016, 17.00
Plats: City of Manchester Stadium, Manchester
Publik: 54 557
Domare: Michael Oliver
• assisterande: Brooks, Beswick
• fjärde: Marriner

Matchhändelser

10 Chris Smalling
16 Marcus Rashford
Assist: Mata
0-1
76 Eliaquim Mangala

Manchester United

De Gea
Darmian, Smalling, Blind, Rojo
Carrick
Mata, Lingard, Schneiderlin, Martial
Rashford
Valencia för Rojo (63)
Schweinsteiger för Mata (70)
Fosu-Mensah för Darmian (84)
Avbytare: Romero, Memphis, Januzaj, Fellaini
Manager: Louis van Gaal

Manchester city

Hart
Sagna, Demichelis, Mangala, Clichy
Toure, Fernandinho
Navas, Silva, Sterling
Aguero
Fernando för Sterling (26)
Caballero för Hart (50)
Bony för Demichelis (53)
Avbytare: Zabaleta, Kolarov, Iheanacho, M Garcia
Manager: Manuel Pellegrini

MANCHESTERGUIDE
Manchester United Supporters Club Scandinavia är Manchester Uniteds officiella supporterklubb i Skandinavien. Muss.se är supporterklubbens svenska kanal. Vi producerar redaktionellt innehåll på och informerar om supporterklubbens aktiviteter.
© 2021 MUSS.SE   •   OM MUSS & MUSCS   •   HJÄLP MUSS   •   OM MUSS.SE   •   BLI SKRIBENT   •   INTEGRITETSPOLICY   •   KONTAKTA OSS