Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

United – Crystal Palace 2-1: Lingard sköt hem FA-cuptiteln

Embed from Getty Images

En alldeles för lång väntan är över. Titeln är ett faktum! Detta efter en oerhörd dramatik där vi var i underläge med ett fåtal minuter kvar av matchen. Dessutom fick Chris Smalling syna det röda kortet i förlängningen. Med en man mindre frälste dock Jesse Lingard oss United-sympatörer med ett drömmål tjugo minuter in i förlängningen. Även om säsongen haft många dippar fick den avslutas med en ordentlig topp – tack och lov!

Första halvlek

Matchen inleddes med en offensivt ivrig avsparksvariant av Crystal Palace. I synnerhet handlade det om Yannick Bolasie som tog bollen och satte full fart med bollen diagonalt mot Antonio Valencia, men istället för att ens fundera över en riktningsförändring travade han ut med bollen längs långlinjen och United fick sin första bollkontakt i form av ett Valencia-inkast. Därefter satte de, för dagen, vitklädda United allra högsta fart och trummade på offensivt, där det framförallt vaskades fram något form av rekord i hörnor.

I sedvanlig ordning vill Louis Van Gaal ha dessa hörnor så kortslagna som möjligt. Juan Mata var nära på att skarva in en sån där flackt slagen Daley Blind-hörna mot första stolpen, men bollen gick i burgaveln. Även Marouane Fellaini vann några dueller mot Miles Jedinak och kom till läge med sin vilt flängande kalufs, men även där fick vi nöja oss med ny hörna som maximalt resultat. Därefter började Crystal Palace jobba in sig i matchen. Yohan Cabaye hade någon fräsigt slagen frispark på den fult friserade Bolasies hjässa som David De Gea hade full kontroll på.

Därefter tog Mark Clattenburg över showen. Först ryckte Connor Wickham ifrån Chris Smalling och blev såpass tröjdragen att han föll. Wickham studsade däremot snabbt upp och tog med sig bollen förbi en vilt satsande Blind som missade både boll och spelare inne i straffområdet. Därifrån satte Palace-spelaren bollen i mål, men då hade den gode Clattenburg dragit en trudelutt i sin pipa och bestämt sig för frispark i förstaläget. Vilket vi ska vara enormt tacksamma för. Att Clattenburg missade fördelar hejvilt för Palace under första halvlek ska vi nog vara allmänt glada för. Däremot drog vi på oss tre varningar i dessa situationer.

Embed from Getty Images
Palace oroade allt mer och Wilfried Zaha skapade en hel del mot den direkt svajige argentinaren som någon placerat på vänsterbackspositionen. Det var dock inte enbart Marcos Rojo som hade direkta problem defensivt. Daley Blind var lika god kålsupare när han vid ett antal tillfällen slarvade och skänkte bollen till våra motståndare. Vid ett sådant tillfälle satte Zaha fart och blev friställd. Wayne Rooney ville dock allt annat än att Zaha skulle göra mål mot sin forna klubb och tog ett jättejobb hemåt och satte en glidtackling som stoppade Zahas framfart.

Bästa chanserna för vår del kom mot slutet där Juan Mata och Anthony Martials avslut var för svaga. Vid Martials läge hade Marcus Rashford stått för ett alldeles briljant förarbete där han vände bort sin försvarare ute på högerkanten och spelade bollen finurligt till en fristående Martial, men fransosens avslut träffade Joel Wards lår och gick till hörna. Därefter hände det inte så mycket mer och lagen gick till halvtidsvila med resultatet 0-0.

Andra halvlek

Till den andra halvleken fortsatte det vara United-dominans även om Palace stack upp och var farliga via sina omställningar och på fasta situationer. Allt farligare chanser började skapas. Valencia drev upp ett högeranfall där han släppte in bollen på en rörlig och finurlig Marcus Rashford. Med en nätt klack friställde ynglingen Fellaini. Fel spelare på rätt position i straffområdet, för Fellaini brassade på en okontrollerad vrist som fick Wayne Hennesseys vänstra kryssribba att dallra. Bara några minuter senare var det, en annars anonym, Anthony Martial som nickade ett Valencia-inlägg i stolpen.

Det började nu oroa mer bakåt där Palace fick allt mer frisparkar och hörnor på offensiv planhalva. I denna stund borde dessutom Damien Delaney fått lämna arenan i handfängsel efter överfallet på Marcos Rojo som tvingade argentinaren till byte. Bara minuter senare trampade Cabaye en liggande Rashford på knät i en situation som den franske landslagsmannen inte ens var inblandad i från början. Ingen frispark eller kortletande i fickan från Clattenburg utan det enda situationen resulterade i var att även Rashford tvingades byta med en skada. Ersättare för dessa två herrar blev Matteo Darmian och Ashley Young.

Crystal Palace hade fått i gång sitt spel och fått energi via dessa dueller, när dessutom den betydligt mer rörlige Jason Puncheon byttes in istället för Cabaye tillkom ytterligare en dimension i London-lagets offensiv. När det närmade sig 80:e minuten fick de dessutom en hörna. Puncheon slog den men Fellaini nickade undan. En misslyckad offsidefälla senare, där Martial blev kvarhängande, blev Puncheon friställd och tryckte symptomatiskt upp bollen i nättaket från nära håll ute till vänster i straffområdet. 1-0 med få minuter kvar av halvleken.

Embed from Getty Images
Sista ordet var dock inte sagt och kapten Wayne Rooney bestämde sig plötsligt för att United skulle göra mål. Han vände bort en motståndare, petade bollen förbi ytterligare ett par innan han serverade ett inlägg mot Fellaini. Belgaren visade sin styrka i straffområdet där han bröstade ner bollen mot Juan Mata. Mata kom perfekt tajmad till bollen och avslutade kliniskt via Wards ben och in i nät. Eufori rådde över den omedelbara kvitteringen, men fler mål behövde göras. Trots Uniteds försök framåt och Palace farliga omställningar höll sig resultatet till 1-1 och förlängning väntade.

Förlängning

Förlängningen inleddes med ett omedelbart kalasläge för Palace där United på nytt gått bort sig fullständigt positionsmässigt i försvaret vilket ledde till ett två- mot ett-läge. Därifrån blev Zaha friställd men försvaret hann återigen, med Rooney i spetsen, störa före United-spelaren från att komma till avslut. I övrigt uteblev de allra farligaste chanserna under första delen. Bolasie hade det bästa läget när han volleysköt från en position strax utanför straffområdet men där De Gea kunde stöta bollen till hörna.

Det allra sista av första förlängningshalvleken fick Chris Smalling syna det röda kortet när han ådrog sig sitt andra gula kort för matchen. Återigen klumpigt försvarsspel där positionerna tappades och omställningen på Bolasie i man mot man-duell mot Smalling renderade i att Smalling tvingades greppa Palace-spelarens ben och riva omkull honom. För en gång skull håller jag med Bosse Petersson, att United går bort sig i positionerna defensivt istället för att falla ner med försvararna och bromsa omställningarna.

Andra delen inleddes med att Palace på nytt skapade ett superläge när Dwight Gayle löpte ifrån i djupet, men inhopparens avslut räddades tack vare en benparad från vår spanjor. Strax därpå kommer Jesse Lingard runt på vänsterkanten och prickskjuter Michael Carricks skalle inne i straffområdet, det rutinerade mittfältsankaret nickade dock bollen ett par meter utanför stolpen.

Embed from Getty Images
Ytterligare några minuter senare trampade Valencia åter loss på högerkanten, denne ecuadorian var sylvass offensivt denna lördagskväll. Inlägget resulterade i en duell Martial och Delaney emellan. Den sistnämnde lyckades stöta bort bollen, men inte längre än till Jesse Lingard. And Lingard SCOOOOOOOOORES!!! En drömträff på volley från Lingard spikrakt upp i bortre krysset! Ett vilt firande, där fler än Lingards tröja förmodligen drogs av och började svingas. Magi! Ren och skär magi!

Palace med en man mer tryckte på och det var främst Zaha som oroade mest mot slutet. Denne yvige ytter gjorde dock det han är allra bäst på, han radade upp felbeslut som resulterade i positiva utfall ur ett United-perspektiv. Tiden rann sedan i väg och efter närmare 130 minuters spel visslade Clattenburg av matchen och titeln var ett faktum. FA-cupmästare! Rooney och Carrick skickade upp trofén i skyn och en lättande pust kom innan jag kunde sätta mig ner i soffan och njuta av faktumet att vi återigen, efter alldeles för lång väntan, vunnit en titel. Den här känslan behövde vi – känslan av framgång!

Matchfakta

Manchester United2
Crystal Palace1
Efter förlängning.

Matchinformation

Turnering: FA Challenge Cup, final
Tid: Lördagen den 21 maj 2016, 18.30
Plats: Wembley Stadium, London
Publik: 88 619
Domare: Mark Clattenburg
• assisterande: Brooks, Halliday
• fjärde: Swarbrick

Matchhändelser

18Chris Smalling
40Marcos Rojo
45Juan Mata
47Scott Dann
62Damien Delaney
78Jason Puncheon0-1
81Juan Mata
Assist: Martial
1-1
87Wayne Rooney
101Marouane Fellaini
105Chris Smalling
Orsak: Två varningar
108James McArthur
110Jesse Lingard2-1
111Jesse Lingard

Manchester United

De Gea
Valencia, Smalling, Blind, Rojo
Carrick
Mata, Fellaini, Rooney, Martial
Rashford
Darmian för Rojo (66)
Young för Rashford (72)
Lingard för Mata (90)
Avbytare: Romero, Jones, Herrera, Schneiderlin
Manager: Louis van Gaal

Crystal Palace

Hennessey
Ward, Dann, Delaney, Souare
Cabaye, Jedinak
Zaha, McArhtur, Boalsie
Wickham
Puncheon för Cabaye (72)
Gayle för Wickham (86)
Mariappa för Dann (90+3)
Avbytare: Speroni, Adebayor, Sako, Kelly
Manager: Alan Pardew