Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Britterna röstar om EU-medlemskap

Idag är det folkomröstning i Storbritannien. Folket ska avgöra om Storbritannien ska lämna eller stanna kvar i EU. Valurnorna stänger 23.00 (svensk tid) och resultatet väntas först under midsommaraftons tidiga timmar (BBC:s valvaka börjar 22.55 och pågår till 07.00). De senaste opinionsundersökningarna pekar på en knapp seger för stanna, men opinionsundersökningar i Storbritannien kan vara opålitliga (resultatet i en folkomröstning är dock lättare att förutspå än resultatet i allmänna val).

Det har varit en mycket hätsk valkampanj den senaste tiden, vilket kulminerade med att parlamentsledamoten Jo Cox mördades.

Med reservation för att jag inte är någon politisk expert kommer här en kort redogörelse för vad valresultatet innebär:

 • Vi i redogörelsen betyder svenska Manchester United-supportrar.
 • Vad händer om stanna vinner? Status quo. Åtminstone i det korta perspektivet.
 • Vad händer om lämna vinner? Storbritannien lämnar EU. Exakt vilka konsekvenser det får är omöjligt att förutspå och sannolikt tar det flera år innan Storbritannien faktiskt lämnar EU.
 • Hur påverkas vi? Det sannolika är att vår möjlighet att följa Manchester United inte påverkas alls. Vi kommer att kunna resa till England oavsett valresultat och precis som idag kommer vi att tvingas visa pass för att komma in i landet. Den som möjligen kan påverkas är den som funderar på att flytta till England för att jobba eller studera, då dessa möjligheter kan försvåras om Storbritannien lämnar EU. Det har spekulerats i att pundkursen ska falla kraftigt om lämna vinner, men det är som sagt spekulation.
 • Stanna vinner, hur påverkas Manchester United? Status quo.
 • Lämna vinner, hur påverkas Manchester United? Om lämna vinner är det igen svårt att förutspå, men eventuella ändringar kommer sannolikt vara negativa för United.
  • Handel med utländska klubbar kan försvåras.
  • Möjligheten att värva icke-brittiska EU-spelare kan påverkas. Till exempel hade David de Gea inte varit garanterad arbetstillstånd i England om han inte hade varit EU-medborgare. Undantag från reglerna om arbetstillstånd kan inte uteslutas men heller inte garanteras.
  • Ifall reglerna för arbetstillstånd inte förändras blir färre spelare tillgängliga för de engelska klubbarna, vilket sannolikt betyder att spelarna som är tillgängliga blir dyrare att värva.
  • Möjligheten att värva utländska U18-spelare kan försvinna. Principiellt tillåter inte Fifa värvningar av spelare som är under 18 år men EU-regler gör att spelare som har fyllt 16 år är fria att flytta inom EU.
  • Telegraph har mer information.
 • Vad tycker Manchester United? Klubben har inte uttalat sig i frågan men vill, liksom alla andra klubbar i Premier League och ligan själv, att Storbritannien ska stanna i EU. Läs mer på Independent.
 • Vad tycker Uniteds spelare? Såvitt jag vet har ingen i dagens trupp tagit ställning offentligt. De före detta Unitedspelarna David Beckham och Rio Ferdinand har båda tagit ställning (se nedan) för att Storbritannien ska stanna, såvitt jag vet är det ingen annan före detta Unitedspelare som har tagit ställning offentligt. ”Möjligheten [att rösta] har funnits för spelarna,” sa Wayne Rooney på en presskonferens idag. ”Jag vet inte vilka som har eller vilka som inte har, men de har definitivt haft möjligheten. Vad gäller mig själv föredrar jag att hålla det privat. Jag vill egentligen inte prata om det, jag vill hålla det privat. Det som händer det händer.